banner392

ÖZDEĞER VE ÖZ SAYGIYI NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ...

Özdeğer ve özsaygı Aslında birbirlerine kavram olarak çok benzeselerde ancak aralarında küçük ama önemli bir fark vardır.

Özdeğer deyince, Sevilmeye değer ve değerli insanlar aklımıza geliyor. Özsaygı ise Kendimizle ilgili düşüncelerimizi, hissettiklerimizi, inançlarımızı ifade etmektedir. En önemli fark ise, Öz saygı deyince aklımıza Özgüven gelebiliyor, Özsaygı Özgüven değildir. Çünkü Özgüven, kendimize olan güvenimizin zorluklarla ve sorunlarla başa çıkma yeteneğimizdir. Öz saygı ise, bir şefkat duygusu değildir. Özsaygı, Kişinin kendine ne kadar değer verdiği, onayladığı takdir ettiğinin göstergesidir. Örneğin kişinin öz saygısının yüksek olduğunu gösteren bazı özellikleri vardır. Bunlar, Eleştiriye açık olmak, hataları kabul etmek, övgü vermek ve almak da rahat olmak veya söylediği yaptığı ve görüntü ile uyumlu olmaktır. Kendine ve hayatına saygı ile bakan insanlar değerli insanlardır. Mesela, kendisinin öz değerinin farkında olan bir insanın kendisine saygısı da tamdır.

Öz değer anlayışı ve saygısı kendisine güçlü olan kişiler, yöneticiler ve liderler dir.Bunlar başka insanlara da değer verirler, onların eş değerli olduklarını kabul ederler. Kendi değerlerinden şüphe eden insanlar ise, başka insanlara değer vermekte zorlanırlar. Kıskanırlar, haset derler. Eğer bu kişilerin Özsaygı ve öz değer yargılarını güçlendirmek için yardım edilmezse bu tür insanlar etrafına da zarar verebilirler. Peki bunlar ile nasıl baş edebiliriz? ilk önce yapacağımız şey bilinçli yaşamaktır. Bilinçli yaşam insanın kendinin ve etrafının farkında olmasıdır. .

Kendinin farkında olmak demek, İç görülü olmak demektir. Etrafının farkında olmak demek ise, Empatili olmak demektir. Kısacası iç ve dış farkındalık kişisel gelişimin başlangıcıdır. Bir diğer ise insanın kendini kabullenmesidir. Yani kendisinin güçlü ve zayıf yönlerini bilerek kabul etmesidir. Kabullenmek aynı zamanda başkaları ile insanın kendini kıyaslamamasıdır. Örneğin, ben Gülten im, sen Hülya sın nasıl ki beşparmak birbirine uymuyorsa, Herkes te çok farklıdır.

Diğer bir önemli unsur, Sorumluluk almaktır. sorumluluk almak demek, başkalarını suçlamaktansa çözümler üzerine gitmek demektir. sorumluluk bilinci çok önemlidir. Olayları etki alanınızın dışında değilmiş göstererek Öz değerimiz zedelemiş oluyoruz. Oysa sorumluluk almak kendimize yönelik gerçekleri görmemizi sağlar.

Diğer bir konu ise kişisel bütünlük anlayışıdır. Kişisel bütünlük anlayışı, aslında Öz değerimizi muhafaza etmek için bize verilmiş, içimizde var olan bir denetim mekanizmasıdır. Unutmayalım ki kendimize ve hayatımıza saygı ile bakarsak her zaman kendimizi değerli hissederiz.

Öz değerinin farkında olan bir insanın, her zaman Kendine saygısı da sonsuzdur. Değerli hissetmek, hem kendimizi hem de başkalarına iyi yönetmenin temel dayanağıdır. Büyüklerine saygı göstermeyen birinden küçüklerine Sevgi göstermesi beklenilmez.

Saygı sevginin vazgeçilmez ön koşuludur. Hayatımıza giren herkes değerlidir ama herkes özel değildir. Saygı hepsine, Sevgi layık olana verilir. Büyüklere saygı hem dini hem de insanın bir görevdir.

Başarılı olmak kolay, saygıdeğer zordur Saygı çok kere korkunun söylenmeyen şeklidir.

 Saygı ve Sevgi büyüklerle küçükler arasındaki Uçurumu yok eden bir köprüdür.

 Kendimizden büyüğe saygı göstermeli, Kendimizden küçüğe ise Şefkat göstermeliyiz.

Değerli dostlarım.

Sevgilerimle

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.