banner392

Fransız Senatosu 'Soykırımı inkar tasarısı'nı kabul etti

Fransız Senatosu, 'Ermeni soykırımını' inkârın cezalandırılmasını öngören yasa teklifini kabul eti.

Fransız Senatosu 'Soykırımı inkar tasarısı'nı kabul etti
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasından sonra yürürlüğe girecek yasayla 'Ermeni soykırımının' varlığını inkâr etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.
Ana muhalefetteki Sosyalist Parti'ye mensup bir grup parlamenterin girişimiyle düzenlenen ve 7,5 saat süren oturumun sonunda teklif 86'ya karşı 127 oyla kabul edildi.
Yasa teklifinde, ''Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır'' ifadesi yer alıyor.
Parlamento, 2001'de ''Fransa, 1915'deki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.
Meclis ve Senato'da 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek.
Kanunlar Komisyonu Başkanı Jean Pierre Sueur, Senato genel kurulunda yaptığı konuşmada, ''Bu yasa ne işe yarayacak, halkların dostluğuna mı yarayacak, diplomatik sorunların çözümüne mi yarayacak- Bu yasa sorunların çözümüne mi yarayacak- Bu yasayla bütün sorunlar çözülecek mi-'' diyerek tepkisini dile getirdi.
Kanunlar komisyonu, ''Fransız anayasasına, ifade ve araştırma özgürlüğüne aykırı'' olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Türkiye, oylamadan önce yasa teklifinin kabulünün iki ülke ilişkilerine zarar verebileceği uyarısında bulunmuş, Paris'te teklifi protesto eylemleri yapılmıştı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermeni yasa teklifiyle ilgili, 'Bu tasarının bu şekilde gündeme gelmesi, hata gündeme getirmeyi düşünmek dahi bugünkü çağın evrensel değerlerine, özüne, ruhuna aykırıdır' dedi.
Başbakan Recap Tayip Erdoğan in ilk demeci ise “Bir daha Fransa ya gitmem” oldu
BBC Türkçe
Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2012, 01:17

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
MAHMUT
MAHMUT - 12 yıl Önce

ÖNEMLİ OLAN BURADA YAPTIRIMLARDIR
FRANSA İLE OLAN TÜM TİCARİ İŞLEMLERE BENZİNE YAPTIĞINIZ GİBİ KÜÇÜK BİR ZAM YAPINDA BİZDE GÖRELİM LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ

SIRADAKİ HABER