banner400

Hey gidi Pamukovam!

Yıllar geçtikçe fiziksel olarak büyüyen, deprem den korkup Pamukova’ya gelen ailelerin, emekli olup rahat yer diye göç edenlerin memleketi haline gelen Pamukova kendi kültürünü, kendi dinamiklerini kaybederken geçmişini silen bir yerleşim yeri olmaya doğru hızla yol almakta.

Hey gidi Pamukovam!
Pamukova da Cumhuriyet kurulduktan sonra ilk şapka giyen insanların olduğunu gören Atatürk bu güzel ve modern yerleşim yerinde konuk olmuş ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Mekece’li Halil İbrahım Ağa’nın misafiri olmuştu. Anadolu Ajansı Geyve ve Pamukova arasında bir sohbette (Yunus Nadi ile Halide Edip Adıvar), (Geyve-Akhisar- şimdiki Pamukova istasyonunda) mola sırasında Ankara ya gider gitmez ilk iş olarak bir ajans kurma kararı aldılar. (Gerçi şimdi aa bambaşka bir çizgide habercilik yapmaya başladı)
 
İşte tarihte bu kadar önemli olan bölgemiz de o günlere ait olaylar ve o günlerde ki ileri çıkan insanlar ve davranışlar hiçbir şekilde günümüzde konuşulmamakta hatta yeni nesi arasında bilinmemektedir.
 
Kırk yıl önce milletvekili çıkaran Pamukova ne oldu da şimdi o günlerdeki öncülüğünü kaybetti. Tabi ki bunun sosyolojik olarak araştırılması gerekir.
Bun yapabilecek kişilerde mutlaka geçmişleri soyları eskilere dayanan gerçek Pamukovalılara düşmektedir. Pamukova ya göçmüş gelmiş. Depremden kaçmış gelmiş şimdi de Pamukova’yı yabancılaştırmak için elinden gelen yapılaşmaya sokakların adını bile değiştirmeye kalkışan nesillerin yapacağı işler olmadığı gibi, eğitim alanında sadece rant’cı düşüncelerle kültürel birikimleri başkaca alanlara devşirerek kazanılabilecek işler değildir bunlar.
 
Geçmişini iyi bilen tarihini iyi bilen nesillerin geçmişteki kültürel birikimleri yeniden yorumlayarak onları yeniden derleyerek gerek müziksel alanda, gerekse forklorik alanda ele alarak geliştirecek yerel yönetimlerin ve yerel eğitimcilerin birikimleri ile bunlar olacaktır.
 
İşte bu giriş tan sonra bir Pamukovalı olarak bu güne kadar hiçbir yerde okumadığım ve eminim ki sizlerinde duymadığı bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Geyve Eşme köyü internet sitesi yöneticisi bizlere yaptığı araştırma ile ne kadar başarılı bir araştırmacı ve tam bir Geyve’li olduğunu gösteriyor.
 
Bölgemiz de yetişmiş yıllar öncesinde Şair Sezai Karakoç un Monaroza şiirine konu olmuş Muazzez Akkaya (Giray) ile ilgili yaptığı röportaj sanırım Pamukovalıların dikkatini çekecektir. Haberden sonra gelecek bir çok yorum tarihe ışık tutacaktır diye düşünüyorum.
 
Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2011, 01:29

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
asma bahcesi
asma bahcesi - 13 yıl Önce

keşke yaşanılır bir yer olsa şimdi de ..

Aytekin Yılmaz
Aytekin Yılmaz - 13 yıl Önce

Bu müthiş bir gazetecilik başarısı.Ulusal basının yıllardır peşinde olduğu ve bir türlü bulamadığı-bulamayınca da Amerikadaymış falan diye geçiştirdiği ve rivayetlerle doldurduğu bir konuyu tam oniki den vurmusunuz.Tebrik ediyorum.Ahmet Hakan görse kıskanırdı çünkü o bu kadarına ulaşamamıştı.Bu haber burada çok uzun süre kalmalı çünkü tanıdığım ve bu konuya ilgi duyanlara bakmalarını söylüyorum.Zannediyorum ulusal basın görse onlar bile değerlendirirdi.Gerçekten büyük bir gazetecilik başarısı.İki isteğim var sizlerden 1-Bu röportaj burada kalsın 2-Devamı da olsun Muazzez hanımı biraz daha konuşturamaz mısınız lütfen.
Tekrar tebriler


englishteacher
englishteacher - 13 yıl Önce

Vedat Bey'in söylediklerinin altına imzamı atarım,elinize sağlık...

Yılmaz ARSLAN
Yılmaz ARSLAN - 13 yıl Önce

Gazetecilik adına yıllarca vermiş olduğunuz emek için size yürekten teşekkür ederim -Otuz kıtası ezberimde olan- Özellikle" Mona Roza" şiiri ve bu şiire ilham olan Muazzez AKKAYA" hakkında şahsınız ve siteniz pamukova haber aracılığı ile halk nezdinde oluşan bilgi kirliliği de giderilmiş oldu şahsınızın pamukova için bir şans olduğunu düşünüyorum.Bu güzel çalışmalarınızda size başarılar dilerim.

vedat
vedat - 13 yıl Önce

ama haklısınız. asıl sahip kentine sahip cıkamayınca. sizler daha geldiğiniz 20 yıl olmadan sahiplendiniz. helal olsun:) yemeyenin malını yerler hesabı. ilk yorumda da dediğimiz gibi burası konuksever insanlar bölgesi. yabancıyı dışlamaz. bağrına basar da ... dağdan gelen bağdakine hürmetini gösterse ortalık daha iyi olmaz mı. uzun yorumlar nedeniyle özür. evet pamukova pamukova olmaktan cıktı. bunda herkesin katkısı ve emeği var. umarım herkes sapkasını cıkartır önüne koyar da elbirilk silkinme meydana gelir.

vedat
vedat - 13 yıl Önce

koop binası ingilterede sanki. araclar tes parkediyor. yolcular yolun ortasında iniyor. bence koop binasının önünden yolcu alacaksa araclar düz park etmeli. yolcu aldıktan sonra ise cihadiye yoldan cıkmalı. veya orada park etmek yerine karsıdan park etmeli. orada bilmem kim yengenin aperatif yeri ve manav dükkanı var. kaldırım işgal edilmiş. bunlar yıktırtılmalı. dörtyoldaki köse binaların müştemilatları kaldırtılmalı. ardından yaya kaldırımlarını işgal eden esnaflara caydırıcı cezalar uygulanmalı. ana arterdeki park sorunu ortadan kaldırılmalı. sözde herkes müslüman. ama kahveler parklar dedikodu merkezi ve argo konusma sampiyonası salonları sanki.vizyonsuz bir tasra görüntüsü var. etnik milliyetcilik ve bölgecilik icin yorum yapan vatandasa ise: evet burası pamukova. pamukova ilce sınırları icinde bize de sizlere de heryer PAMUKOVA. kendi bölgenizden kalkıp geldiniz daha dedenizin mezarı bile burada değilken kaba kuvvetle ve gürültüyle pamukovalıları bastırdığınızı sanıyorsunuz. ama

vedat
vedat - 13 yıl Önce

ana caddelerddeki yaya kaldırımları esnaf tarafından işgal altında. üçgen park cevresi sabahtan aksama aynı araclarla otopark olmus. işi olan insanlar 2. sıra park yapmışlar. caddeler köy yolundan beter çamur deryası. anadolu lisesi ve anadolu öğretmen lisesine dısarıdan servisle ve koop ile yolcu geliyor. myo da okuyan 650 civarında öğrenci var. yurtlar var. fakat sosyal ve kültürel hayat yok. 70lerin basında sanırım 3 sinema vardı.şimdi ise öğrencilerin memurların gidebileceği kültürel mekanlar yok. öğrenciler sehire kazanılamıyor.düzgün bir mekan yok. gecekondumsu mekanlar ise günü kurtarıyordur.bu konuda 12-15 yıl öncenin hendek ilcesi gözönüne alınmalıdır. şimdi hendek resmen bir öğrenci şehrine dönüşmüş durumda. belediye ise ilişkisi olmayan başka yatırımları sahiplenmek ve sabahları hoparlörden bağırmak dışında icraatı yok gibi. arnavut kaldırımlı camur yolda modern makinalar ne kadar düzgün temizlik yapar ki:) komik doğrusu. spor ile ilgileenen gençlerin fazlalığı güzel.

vedat
vedat - 13 yıl Önce

burası pamukova. misafirperver manav milletinin en az 700 yıllık yurdu.
cumhuriyet döneminde muhacir kardeşlerimize konukseverliği göstermiş.
Balkanlardan gelen muhacir kardeşlerimizle kültür alısverişi ile cumhuriyet döneminde ortak bir kültür yaratılmıstır.
Ancak son 15 yıl icinde kültür yönünden gerileme ve magandalık göze batmaktadır. 70'lerde parkın icine aileler otururdu. ssimdi akbankın olduğu yer feridin kahvenin bahcesiydi ve ön cepheye kravatlı takım elbiseli günlük traslı beyefendiler oturur ama "lan"lı lunlu küfürlü konusmalar duymak ne mümkündü. fevzi hocanın işyerinde bulunan yazlık ve kışlık sinemalara yeni filmlerin geldiği aksamlarda aileler sinemaya giderdi. ve insanlar arasında pek kavga gürültü olmazdı sanırım.
pamukovaya göç ile pamukovaya göç ile pamukova dörtyoldan aile yaya gecemez durumda. belediye önündeki parkta köy kahvelerinde edilmeyen küfürler ediliyorsa ültürel acıdan ilerlemeden söz edilemez.
belediye sehir ici trafiği düzenleyemiyor.


SIRADAKİ HABER