banner392

İşte Akçay Barajı olacak yer.

Bu görüntülere dikkatle bakınız. Çünkü bu alanda yapılacak baraj çalışmalarından sonra bu manzarayı bir daha göremeyeceksiniz.

İşte Akçay Barajı olacak yer.
Adapazarı SASKİ tarafından projesi yapılan ve İller Bankasından 70 milyon TL için onay alınan Akçay Barajı yakında çalışmalara başlayacak. Akçay da 70 metre yükseklikte suları tutularak elde edilecek baraj için çevrede binlerce ağaç kesilecek. Alanda toplanan Gümüşdere, Domuzdere ve Acı Su derelerinde yaşayan Alabalıkların yatakları bozulacak. İkramiye köyü yakınından Sakarya ya dökülen sular artık aynı yatağından akmayacak.
 
En önemlisi de vadide ve yamaçlarda doğal ortama oksijen veren Kayın, Çam, Kara Gürgen ve Köknar ağaçları yok edilecek.
 
Bir zamanlar Sakarya Valisi tarafından Nuri Okutan tarafından turizme açılan “Acı Su Mağarası” sular altında kalacak. Ayrıca daha şimdiden aynı mağara üzerinde baraj dolgusu için yapılacak çalışma ve o alanda açılacak taş ocakları doğal çevreyi ve mağarayı bozacak. Doğal denge bozulacak. Ekolojik denge bozulacak.
 
Pamukova’nın tek su yataklarının olduğu Kartepe’nin güneyindeki Akçay bölgesinde toplanan dereler baraj yapıldıktan sonra Sapanca ya aktarılacak. Sular içme suyu olarak Sakarya bölgesine taşınacak. Halbuki Sapanca bölgesinde çok sayıda su firmaları Sakarya’ya daha yakın olan suları özelleştirmiş durumda bu yüzden özel su firmaları suları satarak ceplerini doldurmaya devam ederlerken nedense Geyve ve Pamukova ya lazım olacak gerekli sular SASKİ ye teslim edilecek.
 
Geyve ve Pamukova da gittikçe büyümekte, Pamukova’nın su sıkıntısı yüzünden artezyenden takviye su basılması sonucu kimse şebeke suyunu içme suyu olarak içmemekte. Ancak biz yinede hatırlatıyoruz. Bugün Pamukova 27 bin nüfusu çıkmışken birkaç sene sonra bu nüfus daha da artacak çünkü Pamukova’da mantar biter gibi evler yapılıyor. O evlerde yaşacaklar su isteyecekler. Eğer Pamukova Sakarya nehrinden su almayı düşünüyorsa ona diyeceğimiz sözümüz yoktur.
 
Ancak biz yinede bu bölgede yapılacak değişiklikler öncesi var olan doğal yapıyı fotoğrafladık. Daha sonra bu görüntülerleri değişmeden sizlere sunabilmeyi çok istiyoruz.

BU FOTOĞRAFLARI SAKLAYIN LÜFTEN
Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2016, 20:19

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER