banner392

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE İNSANLARIN PSİKOLOJİSİ

Hepimizin bildiği gibi, Dünyamızın iklimi yaşanılan zaman içinde devamlı olarak değişmektedir. Bu nedenle  oluşan sıcaklıklar ve iklim değişiklikleri inişli ve çıkışlı olarak devam ettiği için insanların sadece fiziksel değil, ruh sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir. Eski den her şey çok güzel doğal, sade, ve sağlıklıy dı.Örneğin,her şeyi insanlar kendileri yetiştirirdi.

Evler genelde tek katlı ve çok büyük bir kentleşme yoktu. Evlerin bahçesinde domates, biber patlıcan, maydanoz tüm meyve ve sebzeler doğadan ve güneşten yetişirdi. İnsanlar çok sık hasta olmazdı çok uzun ve sağlıklı yaşarlardı. Dostluk, arkadaşlık, komşuluk değerleri çok önemliydi. Ne güzel yaşanırdı eskiden. Oysa şimdilerde baktığımızda tam tersi olaylarla dünyamızın adeta sonu geliyormuş gibi korkarak yaşamaya başladı tüm dünya insanı.

Bozulan iklim şartları, kentsel dönüşüm ve yeşil alanların yok edilerek tahrik edilmesi, ve bunlarla birlikte oluşan hava sıcaklıkları, insanların sağlığını psikolojik ve ruh sağlığı bakımından olumsuz yönde etkilemektedir. Bunları tetikleyen en önemli nedenlerden biri, kömür ve doğal gaz gibi fosilleri yakarak atmosferdeki  karbondioksit ve diğer gazların artışına sebebiyet vermektir.

Diğeri ise dünyamızın akciğerleri dediğimiz, tarım ve hayvancılık, sanayi, betonlaşmak  uğruna, ağaçların ve tüm yeşillik alanların yok edilerek hava sıcaklığının daha artmasına sebebiyet vermiştir. Tüm bu olanlar, bilim adamları tarafından yapılan tüm araştırmalarla biz insanlardan meydana geldiği kanısına varmıştır. İklim değişiklikleri tüm insanlığı ve dünyamızı olumsuz bir şekilde etkilemeye devam etmektedir. Hepimizin bu dünya üzerinde özgürce ve güven içinde yaşam hakkımız var.

Fakat bu iklim değişiklikleri, insanlık adına hepimizin yaşam güvenliğimizi tehdit etmektedir. İklim değişikliği ile birlikte artan sıcaklıklar. Yoğun kentleşme, kurulan binalar arasında adeta nefes alamaz, duruma geldik. Bu yüzden de insan sağlığı üzerinde oluşan kalp, damar, solunum yetmezliği, aşırı stres, beslenme bozukluğu, ishal, sıtma gibi bir çok hastalıkların çoğalmasını sağlayarak  insanların psikolojik ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Gelin hep bir olalım doğayı, yeşili,

Dünyamız üzerinde oluşan tüm olumsuz etkenleri korumak adına mücadele verelim. Bu dünya yı kirletmeyelim. Yeşil alanları çoğaltalım. Çok yüksek binalar dikmeyelim kardeşçe, milletçe, huzur, barış ve mutluluk içinde yaşayalım.

Sevgilerimle.

Gülten Abacı

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.