Camilerde toplu Bayram Namazı kılınmadı. Dinayet İşleri Başkanı belli bir grupla Ankara da Bayram Namazını kıldırdı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bayram namazının kılınamaması üzerine bir mesaj yayınlayarak, vatandaşların minarelerden okunacak tekbirlere eşlik etmelerini, Diyanet TV’nin ve birçok televizyon kanalının sabah 6’dan itibaren canlı yayınlayacağı bayram hutbesini dinlemelerini istedi.
Her dini bayramda yapılan tören sonrası Mezarlıklara gidip önce büyüklerinin kabirlerinde Fatihalar okuyan vatandaşlar yine mezarlıklara gittiler. Ancak mezarlıklarda eskisi gibi el öpme, birbirine sarılma gibi davranışlar yapılmadı. İnsanlar olabildiğince birbirlerinden uzam durmaya gayret gösterdiler.
Maskeleri ile mezarlıklarda dua ettiler. Sosyal Mesafeye riayet ettiler.
Mezarlık ziyaretlerinden sonra büyükleri ve yakınlarını ziyaret etmek daha bir az oldu. Büyüklerini ziyaret edenler ise el öpmediler, birbirlerine uzak durdular.
Eskiden Ramazan Bayramında mutlaka tatlı ikramı yapılırken, şimdi ise yapılan tatlılar bile elde kaldı.
BAYRAM İNTERNET ÜZERİNDEN VE EVLERDE YAPILDI.
Korana virüs en çok iletişim ve haberleşmede değişim yaptırdı. İnsanlar virüse karşı korunmak için topluluklardan uzak alanlarda internet üzerinden haberleşerek yada telefonlarla sesli yada görüntülü konuşarak iletişim kurmaya başladılar. Bugünde bayramlaşma mesajları internet üzerinden yazılarak, Akıllı Telefonlarla sesli, ya da görüntülü konuşularak bayram kutlamaları yapıldı.
SİYASI PARTİLER BELEDİYE DE BAYRAMLAŞMA GELENEKLERİNİ DEĞİŞTİRDİ.
Geçmiş yıllarda Siyasi partiler bayramlaşma günü nü parti binalarında vatandaşların katılı ile yaparlardı, ancak şimdi toplu şekilde bayramlaşma olmayacak.
Belediye ise geçmiş yıllarda belediye binasında vatandaşların katılımı ile yapılıyordu. Şimdi ise belediye de toplu bayramlaşma yapılmayacak.
Bu Ramazan Bayramı Tarihinde hiç olmadık bir biçimde kutlanıyor. Camilere girilmiyor. Toplu namaz kılınmıyor. 3 gün olan Ramazan Bayramı daha ilk gününde bitmiş gibi görünüyor.
ÇOCUKLAR ŞEKER TOPLAMIYOR.
Ramazan Bayramının bir adı da Şeker Bayramı olduğu için bu bayramda daha çok çocukların bayramı gibi oluyordu. Çocuklar ev ev dolaşarak şeker toplarlardı. Büyüklerin elini öperler onlara büyükleri paralar yada şekerler verirlerdi. Bu bayram çocuklar hiç sokaklarda görünmediler. Ramazan davulcuları ev ev dolaşıp paar toplarlar davullar çalarlardı. Bu bayram hiç birisi olmadı. Bayram çok sessiz şekilde geçiyor.
İnsanlar evlerinde sokağa çıkmama kakarlarına uyuyor. Bugün 65 yaş üstü yaşlılar dışarıya çıktılar. Saat 20.00 kadar sokakta, parklarda gezen yaşlılar biraz do olsa hava aldılar, parklarda oturdular birbirleri ile sohbetler ettiler.
Tüm yurtta olduğu gibi Pamukova’da da Bayram çok sönük geçiyor.
Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2020, 23:25