banner392

Faize Var, Tarıma Yok

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, tarımın desteklenmediğini, ithalatın da rekorlar kırdığını belirtti.

Faize Var, Tarıma Yok
Türkiye'de siyasi iktidarın tarımda üretimi teşvik etmek yerine bu açığı et, yağ, hububat ithalatı ile giderme kolaycılığına kaçtığını, yıllık büyümesi yüzde yarımın bile altına düşen tarımı, merkezi bütçeden faize verilenin onda biri kadar bile desteklemediği ileri sürüldü.
 
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer yaptığı yazılı açıklamada, 2008'de dünya gıda fiyatlarında dalgalanmalar ile devletlerin tarımsal desteklerini azaltma girişimlerinin Haiti, Bangladeş, Fas, Mısır, Tunus, Senegal, Zimbabve gibi yoksul ülkelerde ekmek isyanlarına neden olduğunu, gıda fiyatlarının 2009 krizinin etkisiyle gerilemesine karşın, 2010 yılında yeniden yükselmeye başladığını kaydetti. Tuncer, siyasi iktidarın tarımda üretimi teşvik etmek yerine açığı et, yağ, hububat ithalatı ile giderme kolaycılığına kaçtığını, yıllık büyümesi yüzde yarımın bile altına düşen tarımı, merkezi bütçeden faizin onda biri kadar bile desteklemediğini ileri sürerek,
 
''Merkezi bütçeden tarıma destek olarak aktarılan kaynaklar faiz harcamaları ile kıyaslandığında, devede kulak kalmaktadır. Tarımın bütçeden aldığı pay yüzde 2'lerde iken faizinki yüzde 22-23 dolayındadır'' değerlendirmesinde bulundu.
Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2011, 00:34

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER