banner392

Akçay Barajı Su kaybediyor.

Pamukova Eskiyayla Havzası Akçay Barajı bu sene su tutularak hizmete girmişti. Baraj tam doldu derken bugünlerde devam eden kuraklık yüzünden baraj önemli ölçüde su kaybetmeye başladı.

Akçay Barajı Su kaybediyor.

Bir yıl önce hizmete giren Baraj 75.00 metre derinlikte, Direnaj alanı ise 20.50 km2, Hacim ise 15.74 hm2 ye sahip. Akcay Tatlı Su Göleti olan (yeni dogal göl) Belediye İnternet Setisi tarfındandan yapılan açıklamaya göre 140 milyon tl ye yapıldı. Üzerinde de 3 tane Hidro Elektrik santrali çalışıp elektrik üretme palanları ile ihale edildi.  

Ancak dağların arasında bir vadiye yapılan baraj için binlerce ağaç kesildi. 3 tane büyük derenin ve ara su kaynaklarının birleştiği Akçay denilen alanda suların toplanması palanlandı. İlk hedef Sakarya ya Sapanca üzerinden tatlı su götürmek olan projeye 3 tanede de elektrik üretecek Hidro Elektrik Santrali eklendi.

Akçay Baraj işleri birkaç el değiştirirek bu günlere getirildi. Baştan Nuryol İnsat ve Ak Gençlik İnşaat tarafından yapılan bir bölümden sonra nuryolun işi bıraktı. sonra iş Akfen İnşaata kaldı. Nuryol ve Akfen işleri 140 mılyon harcayarak bu günlere getirdi.

AKÇAY BARAJINDAN SON GÖRÜNTÜLER.

SUSUZ GEÇEN YAZ BARAJI ETKİLEDİ.

2020 yılı başında su tutulmaya başlanan baraj yağmurların va karların yağması ile ilkbaharda doldu.

KURAK HAVALARIN UZUN GİTMESİNDEN SONRA BARAj SUYU ERİMİYE BAŞLADI.

Dün aldığımız bir bilgi üzerine Akçay Barajına giderek yerinden gözlem yaptık. İlk Baharda Akçay Barjanının dolu olması haberini yine biz yapmıştık. Dün ise yerinde yaptığmız gözlem sonunda baraj kapaklarının olduğu bölgede daha önce dolu olan suyun takriben 10 metre kadar seviye kalbetmiş olduğunu tespit ettik.

Yüzeyde en geniş alanda yüzde 10 dolayındaki kayıp suyun 75.00 m derinlikteki göletin yüzde 10 ile 12 lerde tekabül edeceğini matematik bilmeyenlerde hesaplayabilir.

Bizde Akçay Barajındaki suların yüzde 10-12 dolayından erimiş oluduğunu okuyucularımzla paylaşıyoruz.

Ülke genelinde de Akçay Havsazının bulunduğu bölgede ise birçok çeşmenin de sularının akmadığını görüntüledik. Yol kenarlarında hayrat diye yaptırılan ağaç çeşmeler, holluklar dahil hepsi ya kurumuş, yada büyük bir su kaybına uğramışlar bazıları ise artık damla damla akma derecelerine düşmüşler.

İŞTE KURAYAN ÇEŞMELERDEN GÖRÜNTÜLER.

KURUMUŞ ÇEŞMELER.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2020, 23:46

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER