Perşembe günü saat 10.30 da Pamukova MEYO bahçesinde sabah kavatlısı yapan müdürler daha sonra olağan toplantıya geçtiler.
Adapazarı Meslek Yüksek Okulu müdürü Doç. Dr. Mehmet Sarıbıyık’ın koordinatörlüğünde yapılan toplantıda öğrencilerin stajı, Öğrencilerin iş bulması, Yeni bölümlerin açılması, yapılması gerekli değişiklikler ve öğretim elemanları eksiklikleri gibi konular görüşüldü.
Toplantı öncesi Pamukovahaber’e açıklama yapan Doç. Dr. Mehmet Sarıbıyık daha çok 3+1 modeli üzerinde durdu.
Sarıbıyık:
“Eğitim öğretimle ilgili Meslek Yüksek Okulların birlikte hareket etmesi adına yaptığımız bu toplantılarda ortak aklın kararı olsun diye birlikte hareket etmek adına bu toplantıları yapıyoruz. Bu haftada Pamukova Yüksek Okulu Müdürümüzün ev sahipliği yaptığı bu toplantıda daha çok 3+1 modeli konusu konuşulacak” dedi.
Doç. Dr. Mehmet Sarıbıyık Eğitimde 3+1 modelini şöyle anlattı:
“3+1 model doğrultusunda öğrencilerimiz 3 dönem okulda olacak. 1 döneminde Sanayi işletmeye gidecek. Basın Yayınla ilgili örneği verecek olursak: Basın Yayın öğrencisi 3 dönem okulda okuyacak 1 dönemi de basın kuruluşunda yapacak. Staj gibi staja benzer ama ders alacak. Buna işyeri uygulaması diyoruz. Öğrenci gidecek orda gerçek işin başında ne yapılıyorsa orda yerinde görecek. Verdiğimiz teorik ders görüldükten sonra öğrencinin kafasında yer etmiyor. Ama gidip işin başında bizzat gördüğü zaman demek ki haber böyle yapılıyor diyorlar. Bu şekilde öğrencilerimiz var. Onlar habere gidiyorlar, haber yazıyorlar. Basınla ilgili dağıtım, basın, internet haberciliği gibi gazeteciliği işin başında oradaki profesyonel ekip tarafından onların kontrolünde ve bizim kontrolümüzde yapılıyor. Dolayısıyla böyle bir eğitim modeli başlattık. Bu modelle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Eylül ayından itibaren öğrenci göndermeye başlayacağız.
Bizim Pamukova’daki okulumuz ağırlıklı olarak Tarımla, gıda ile ilgili bir okulumuz. Burada da o alanda hem piyasanın ihtiyaç duyduğu elemana yönelik olarak programlar açma, hem de mevcut programdaki öğrencilerin istihdama yönelik olarak yetişmesi açısından bu bölgedeki işletmelerden de destek almamız gerekiyor. Onunla ilgili de en kısa zamanda Ak Gıda var onlarla randevu ayarlamaya çalışıyoruz. Onlarla gidip görüşeceğiz. Buradaki öğrencilerin iyi yetişmesi açısından elimizden ne geliyorsa onu yapacağız.
3+1 Eğitim modeli Türkiye deki Meslek Yüksek Okullarına bir ışık tutmaya başladı. Herkes şundan muzdarip: Uygulama becerisi yetersizdi. Biz buna bir çözüm ürettik. İşte bu toplantılar neticesinde böyle bir karar çıktı. Bu bir eksiklikti. Bu taşın altına elimizi koymamız gerekiyordu. Sağ olsun hocalarımız bu taşın altına elini de koydu başını da koydular. Şu anda çok iyi bir noktaya kadar geldik. Hatta karşılayamadığımız talepler var. Mesela şu anda Mekatronik den en fazla 15 öğrenci gönderebileceğiz. Ama benden şu anda 30 tane talep var. Kısaca piyasanın neye ihtiyacı var biz onu artık görebiliyoruz.”
Pamukova MEYO Müdürü Yrd. Doc. Dr. Taki Demir ise daha çok Pamukova Okulu ile ilgili bilgiler verdi.
“Yüksek Okul müdürleri MYO Koordinatörümüz Doc. Dr. Mehmet Sarıbıyık başkanlığında yaptığımız 2 haftada bir, üç haftada bir gerçekleştirdiğimiz toplantılardan birisini yapıyoruz. Konuklarımız Sakarya ve ilçelerinin Meslek Yüksek Okul müdürleri. Hocam toplantımızı özetlediler. Benim ise Pamukova ile ilgili söyleyeceklerim şunlar. Bizim burada 6 tane bölüm var. 9 tane programımız var. Bunlardan iki tanesi Gıda ve Kalite Kontrol analizi ve Laboratuar Teknolojisi diye iki programı yeni kurduk. Bunlara 30 ar öğrenci alacağız. Ama düşündüğümüz iki tane daha program var. Organik Tarım ve Kesme Çiçekçilik diye bununda hazırlıklarını yaptık. Bu sene onlara öğrenci alma şansızım yok sadece programlarını gerçekleştirmek istiyoruz.
‘PAMUKOVA MEYO OLARAK GELECEĞE ÜMİTLE BAKIYORUZ’
Okulumuzda 1080 öğrencimiz var. Okul kapasitemiz daha fazla olabilir ama yeni bir uygulama olan 3+1 e geçtiğimiz için, yeni programı bir görelim. 6 ay boyunca istihdam edebilelim. Uygulamayı yaptıralım. Ondan sonraki süreçte zaten yeni programlarla destekleyeceğiz.
Bizim amacımız kaliteli eğitim-öğretim yapmak ve mezun olan bütün öğrencilerimizin iş bulmasını sağlamak. O nedenle işletmelerle işbirliği yapıyoruz. Protokoller yapmak istiyoruz. Bu konuda istekli olan işletmelere de sizlerin aracılığı ile bir çağrı yapmak istiyoruz. Meslek Yüksek Okullarına başvurarak protokol imzalayabilirler. Bizde onlara öğrenci gönderebiliriz. Sigortasını biz ödüyoruz. Sadece öğrencilerimiz onlara katkı yapacaklar. Onlarda bizim öğrencilerimize yaptıkları işi öğretmiş olacaklar. Böylece mezun olan öğrencilerden de ihtiyaçları olanları alacaklar. Şunu söylemesinler. “İşte öğrenci geliyor ama Ne iş olsa yaparız diyor. İşi bilmiyor.” Demesinler. Şimdi ise bu bir fırsat. İşletmelere de fırsat. Birlikte neyi bilmesi gerekiyorsa onu birlikte öğretelim diyoruz. Bizim amacımız bu. Pamukova Meslek Yüksek Okulu olarak geleceğe çok parlak ve ümitle bakıyoruz. Daha iyi olacağını düşünüyoruz.”dedi.
Okul müdürü Demir bu sene Pamukova Meslek Yüksek Okuluna 500 kadar öğrenci alacaklarını da söyledi.
İşte Toplantıya Katılan Müdürler.
Sakarya Meslek Yüksekokulu - Doç. Dr. Mehmet SARIBIYIK
Hendek Meslek Yüksekokulu - Doç. Dr. İbrahim YÜKSEL
Akyazı Meslek Yüksekokulu - Yrd. Doç. Dr. Hasan KÜÇÜK
Geyve Meslek Yüksekokulu - Prof. Dr. Ahmet Vecdi CAN
Sapanca Meslek Yüksekokulu - Yrd. Doç. Dr. Aydın YILMAZER
Karasu Meslek Yüksekokulu - Doç. Dr. Zafer TATLI
Pamukova Meslek Yüksekokulu - Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR
Alifuat Cebesoy Meslek Yüksekokulu - Doç. Dr. Ekrem GÜL
Ferizli Meslek Yüksekokulu - Yrd.Doç.Dr.Şükrü CİCİOĞLU
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - Prof.Dr. Mustafa ARSLAN
Kaynarca Seyfettin Selim Meslek Yüksekokulu - Prof. Dr. Saim ÖZDEMİR
Arifiye Meslek Yüksekokulu - Doç. Dr. Halil İbrahim AYDINLI
Kırkpınar Turizm Meslek Yüksekokulu - Doç. Dr. Mustafa Kemal AYDIN
Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2012, 12:12