Kategoriler

Pamukovahaber

Pamukova da Ceviz Böyle sulanır CANLI YAYIN

Ben Bir emekli öğretmenim. Ancak Emekli olmaya on yıllar kala her emekli olunca neler yapacağı hakkında hayal kuran memurlar gibi bende çok hayaller kurdum. Belki de en çok gazetecilik hayalinden sonra birde emekli olunca insanlardan uzak ancak doğa ile iç içe olabilme hayalleri kurdum.

Gazeteciliğime öğretmen olarak başladığım o günlerde başladım desem doğrudur. 1980 Darbesi olmuş 1979 da çiçeği burnunda bir öğretmen olmuş olan ben o zaman daha stajyerliği yeni dolmuş öğretmen olarak görevine son verilmiş bir öğretmen oldum.

1980 Darbesi sonrasında görevden alınmış bir öğretmen olarak tam tamına 6 yıl görevimden uzak kaldım.

İşte o yıllarda ben tarla işlerine başlamıştım. Doğa ile arkadaş olmayı toprakları sevmeyide öğrenmiştim.

Ancak Gazeteciliğime de gönüllü olarak sadece evimdeki boş dosya kağıtlarına haberler, şiirler, hikayeler yazarak başlamıştım.

Şu anda da emekli öğretmen gazeci olarak haberlerimi kendi internat sayfalarıma yazmaya devam ediyorum. Belkide ileriki zamanda ömrüm olursa yazacağım çok hikayeler olacaktır. (Çünkü hayat beni öyle eğitiki tek başıma bir gazeteyi baştan sona tasarlayıp baskı haline getirecek bilgiye sabip oldum. Bir kitabi yazıp, üstüne güzel bir anlatan fotoğraf koyacak programları kullanabilicek bilgiye sahip oldum. Bir dergiyi tasarlayıp onu yayına verecek bir üst biliye sahibim. Sadece matbaam yok. Bilgi işlemlerimi bilgisayar donanım ve techizatım var. Bugünlerde yine Bilgi işlem anlamında 2005 yılında kurup yayın hayatına başladığım İnternet Habarleri alanında kuduğum Pamukovahaber.com internet sitesini şu anda Canlı Yayın safhasına geçirmiş ve Canlı Yayın bilgi ve teknolajısini kullabilme bilgisine de sahibim ve yayınlarımız devam ediyor. Büyük bir ilgi görüyor. Onun için kendi bölgemden dünyanın en uç noktasına kadar Pamukova ile ilgili bilgileri aktarmaktan mutluyum ve gösterilen ilgi ve alakadan dolayıda çevreme sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.  

BEN NASIL ÇİFTÇİ DE OLDUM

2004 Yılında Öğretmen olup İstanbul da da bir süre çalıştıktan sonra Kendi doğduğum yerim Sakarya’nın güzel ilçesi Pamukova geldim. Pamukova da hem öğretmen, hem gazeteci olarak çalışmaya başladım. Bir süre sonra emekli oldum ve hayalim olan Doğal Hayata döndüm.

Kendi köyümde babadan kalma dağın içinde bir yarı orman yarı kıraç (verimsiz-işlenmemiş) arazi üzeriden başladığım bir Ceviz Banhçesi hikeyemi ve 7 yıl da yaptıklarımı anlamak değil öğrendiklerimi paşlayarak bugünkü asıl hikayeme geçiyorum.

2011 BENİM YENİ BİR HAYATA BAŞLADAĞIM YIL OLDU.

Tarım hayatı yeni bir çiftçi daha kazanmıştı. Ben emekli öğretmen olarak yıllardır hayal kurduğum yorgun bir beyinimi dinlenmiş bir benedimle birleştirip ormanları tarlaya çevirdim.

İlk hedefim günümüzde meşhur olan Chandler Türü (Amerikan menşeili) cevizi dikerek başladım. Arazinin düzeltilip tarla olaması çalışmalarından 1 yıl sonra

Ancak İngegölden aldığım sertifakalı Banka destekli (o zaman ziraat bankası sadece fide ücretinin yüzde 40 ını veriyordu) bankanında onayını alarak 160 adet 18 adeti Fernor cinsi olan (dölleyici-erkek) 12 tanesi Şebin (marka yerli) de 2 si Sapanca (marka-yerli) olmak üzere kendi aracamı ile Bursa dan alip getirdim ve 1 yıla yakın (kendi tapulu yerimiz olan ormana dönmüş yerimde) yaptığımız çalışmalar sonunda tarlaya döndürdüğümüz bahçemize ceviz ağaçlarımızı diktik.

Ceviz dikmek için kazma ile kazdığımız kuyalarımızın bir birlerine ulan uzaklığını 7x7 olarak yaptık. Dikim yerlerimizi uzun iplerle arazinin eğimine göre yatay ve dikey terazilerini ayarladıktan sonra kuyuların derinliğini 80 cm Genişliğini (çaplarını) 60 ile 70 cm olarak kuyu haline getirip bir süre onların güneşte kurmaları için bekledik (takriben 1 ay olabilir) Ceviz dikim zamanı 15 Kasım ile 15 aralık ayı olduğu için (Bu dikim sonbalar ağaç dikimi olarak bilinir ve genelde sonbaharda dikilen ağaçlar daha sağlıklı olurlar.

Ağaç dikimi birde ilkbahara karşı dikilir. İlkbahara karşı dikilen ağaçlar tamda uyanma dönemi oluduğu için zamanı iyi ayarlamak lazım.

Ayrıca günümüzde özellikle Ceviz Dikiminde Tüplü fidecilikte gelişitği için tüplü ceviz fideciliği de yapılmaktadır. Tüplü fideler ise her zaman dikilebilir.

Biz tüpli değil “Açık Fıdan” dediğimiz toprağa bir iki yıl önce dikilen ve üzerlerine belirli ceviz türleninin aşılandığı islah edilmiş fidanlardır. Bu fidanlar satılırken 1. Sınıf ve 2. Sınıf olarak satılır ve fiyatları da ona göredir.

FİDANLAR TARLAYA NASIL DİKİLİR?

Ceviz Fidanları için dikilecekleri yerler onların evleridir. Evlerin iyi olması gerekir. Düzenli olmalı gerekir ki daha küçük yavru olan soğuklara ve Sıcaklara karşı dayanabilecek evlere yavru fidanların daha sağlıklı buyümesine yandımcı olacak, güçlü olmalarına üzerlerinden taşıyacakları meyvelerine (onlar için dol olan, yavru olan meyvelerin sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır)

Biz Aralık ayında Üretim Sahasında bir tarla içinde gecici olarak toprağın içine kökleri saklanmış ve alıcılarını bekleyen ceviz fidelerinin 1. Sınıf olanlarından aldık.

Ceviz fidanlarını aldıktan sonra köklerini cuvallara sardık. Aracımıza onları hiç zorlamadan yerleştirdik ve yolda araçta havasız kalmamaları için havalanmaları için camı açik tutup dikeceğimiz tarlaya kadar etirdik ve akşam saatleri olmasına rağmen tarladaki daha önca açmış olduğmuz kuyunun içine onları koyup köklerini toparkla kapatık.

Sabah hiç bekletmeden önceden açtığımız kuyuların içine dikeceğimiz her fideyi dikkatle alıp diğerlenin köklerinin topraktan uzak kalmaması için üzerilerini kapatıp aldığımız fidanı koyacağımız kuyunun altına dışarıdan yanmış  olan toprak koyarak köklerinin rahat olacağı kuyu kapandıktan sonra da büyümek için hareket edecekleri rahatlıkta yumşak bir toprak olmasını sağladık. Dikilan Fidanın üzerine dışarıdan daha önce de çıkardığımız topraklardan da doldurarak köklerin üstüne biraz ayaklarımızla bastık. (bu arada toprakların çok ezilmemesi gerekiyor) Yağacak yağmur sularında köklere girmesi için rahat olması gerekiyor. Mutlaka onlara can suyu  vermek lazım.

Yeni dikilen Ceviz Fidanlarının kuyulara gömürken köklerinin oluduğu gibi bırakılması ve kökleri grekemedikçe kesilmemesi gekeriyor. Unutmayalım ki kesilen her kök açılan bir yara demektir.

Yeni dikelen fidanların aşı yerlerinin toprağın üzerinde olmasına dikkat edilmeli. Sonbahar yeni dikilen fidanlanın diplerine (aşı yerleri) kıştan korunması için yanmış hayvan güberi ile kapatılmalı. Unutmayalımki kışın olacak soğuk ve don olayları aşı yerlerine zarar verebilir. Ancak aşı yerleri kapatılırken atılacak yanmış hayvan güberisininde çok fazla olmamasına dikkat etmek ilkbahara çıkar çıkarmaz gübereyi çevreye dağıtmak lazım. İlk Baharda kıştan kurtardığınız aşı yerleri bu defa topraktan dışarıya çıkan arakların, böceklerin akınına uğrayibilir. Onun için yeni yere alışmaya kendine hazarlamaya çalışan fidanlara yardımcı olmak lazım.

Ayrıca fidanlara hayvan gübresi olarak mutlaka büyük hayvan güberesi tercih edilmesi onunda yanmış olması gerekir. Yine büyük havyan gübresinde mayıs bocekleri denen böcekler de fırsat bulunca göbrenin içine gelebirler ve onlarda üremeye başlarlar onlarada dikkat etmek lazım.

CEVİZ HİKAYELERİ

Ülkemizde düzenli ceviz yetiştirmek için ve daha sağlıklı üretim için neler yapılabilir. Tüm bu sorular hala tam olarak cevaplanmış değil. Ancak yeni ceviz işine başlayanlar çok dikkatli olmalıdır. Ceviz Fidanlarının satın alınmasından sonra bakımı, büyütülmesi gerçekten zevkli bir iştir, ancak çok fazla yanlış bilgiler ortalıkta dolaşıyor. Bir masada eğer yeni ceviz yetiştiricisinin sohbetlerine rastlarsınız ve bu işi yapmamış ve bilmeyen biri iseniz Avcıların anlattğı hikayelere benzeyen hikaye ve ölkülerlerle karşalaşırsınız.

CEVİZ NE KADAR ZAMANA KADAR VE NASIL BUDANIR

Ceviz ilk senede bizim bölgemiz için hiç budanmaz. İkinci yil başlayacak budama işi 1- Açık fidan değimiz ise en az 120 cm den başı kesilir. 2-Kesilen yeden uzayacak olan uç lider olarak bırakılır. İlk sene 120 cm üzerinden bırakılacak (süre içinde çıkan uçlara dikkat edilerek) 4, 5 ya da 6 adet çıkacak dalları uçları yön olarak tesbit etmek lazım (doğu, batı, güney, kuzey vb) gibi dalların oluşması için onları bırakip fazla olan uçlar tırnaklarlada kopartılabilir. İlk yıl bu şekilde bırakılan yeni çıkan dallar 2. Yılda ise 1. Kısımda olan kat üzerinde 3 yıla gidilirken ilk yildaki yapılan budama gibi 3. Yılda 2.kat için firsat verilir. Katlar arasında 80 cm aralık bırakılır. Ceviz budama işi bu şekilde 3 kat olarak düznlenir. (Yalnız katlar arasında geçişlerde bırakılan dallanın iyi güneş görmesi için üst dalların altlara göre faklı sıralarda bırakılması gerekir, 7 Yaşına gelmiş cevizler artık öyle fazla budama istemez.

İLAÇLAMA VE GÜBRELEME

Cevizler genelde 2 tür hastalık görürler Antrtokoz denen bakteri hastalığı yapraklarda başlar daha sonra cevizin üzerinede geçer. İlacı ise genelde Goztaşi (Borda bulamacı denen kireç+göztaşı vs ve bakır ilaçlar) İlkbaharda yeni uyanan cevizlere çiçek dönemi dikkat etmek lazım. Çünkü çiçek dönemi havalar bazen yağış ve soğuk geçebiliyor bu olumsuz hava cevizlerin döllenmesini etkiler. Eğer havlar çiçek döneminde açık giderse ceviz daha iyi döl tutar. Kötü havalarda ise döl tutmayan çağla şeklindeki tomurcuklar sonradan yanmış olarak dökülürler.

Diger hastalıklar ise böcüler (akarlardır) ağaçın üzerine tırmanan çeşitli böcekler zaman zaman yara olan yerlede kendilerini beslemek için dışarıla çıkan öz suları emerler ve ağaçlarda larvalar bırakırlar, bazen mayıs böcekleri gibi köklere giren tırtıl benzeri böcekler testere gibi daha küçük ağaçların diplerini kesen böçeklerde vardır. Ya da çevredeki çam ağaçlarına gelen kese böcekleri tırtırlar de zarar verir onlar içinde zehirli ilaçlar kulanılır.

HER ŞEYDE MANTIK VARDIR.

Çeviz daha ilk senede ceviz vermez. Çiçek açar ama sonra döker. Çünkü Chehdler türü cevizler dışı türü ceviz olarak adlandırılır. Fernor, Ferguatte, Pedro türü cevizler erkek olarak adlandırılan türlerdir. Zamanla türleri cevizler oldukkan sonra elinize aldıktan sonra tanıyabilirsiniz. Chehdler türü bezaz kabuk ve beyaz içe sabihtir. İnce kabuktur. Fernor biraz daha sert kabukludur. Sebih de yerli bir türdür oda ince kabukludur. Chendlar gibi çok beyaz değildir. Tadlarından da tanıyabilirsiniz.

NOT: BU YAZIMIZDA CEVİZİN İLK DÖNEMLERİNİ ANLATTIK.

Gelecek yazımızda sizlere yetişmiş cevizlerin toplanması ve kurultulmasi ile ilgli çok önemli bir yazı yayanlaycağım. Bize izlemeye devam edin.

Mehmet Yavuz

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Güncel
82 Kez Görüntülendi.
Pamukova’da Cumhuriyetin 101. yılı coşku içinde kutlandı.
Özel Haber
175 Kez Görüntülendi.
Pamukova Yerel Ürünler Festivali Üretici ve Tüketiciyi Buluşturdu.
Spor
130 Kez Görüntülendi.
Pamukova Mahallesi takımı Fevziye Spor 41 yılını kutlandı.
Özel Haber
124 Kez Görüntülendi.
BRTK 7. Olağan Kurulunu Bursa da gerçekleştirdi.
Son Dakika
136 Kez Görüntülendi.
Sakaryalı Gazeteciler 24 Temmuz Basın Bayramında bir araya geldiler.
Güncel
286 Kez Görüntülendi.
15 Temmuz Feto Darbe Girişiminin 8. Yılı Pamukova da böyle hatırlandı.
Güncel
1220 Kez Görüntülendi.
Pamukova da Çakır Muhammetlerin Mutlu Günü
Özel Haber
1599 Kez Görüntülendi.
Pamukova. Pamukova olalı böyle zulüm görmedi.
Sıcak Haber
2071 Kez Görüntülendi.
Emre Sarıca Hayatını kaybetti.
Son Dakika
458 Kez Görüntülendi.
Pamukova'da Öğrenci Otobüsü Devrildi. Kaza ucuz atlatıldı.