21 Mart Dünya Ormancılık Gününde Pamukova Karapınar Mahallesinde toplanan başta Pamukova Kaymakamı, Geyve Orman İşletme Müdürü, Pamukova daki Daire amirleri, sivil toplum örgütü yönetici ve üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar hep blirlikte ağaç diktiler. İl ağacı Pamukova kaymakamı dikti. Kaymakam Recai Karal ağaç dikerken Milli Eğitim Müdürü Aziz Demir ise fidanın düzgün durması için yardımcı olurken. Ormancılar ve diğer ilgiler kaymakam yardımcı oldular. Kaymakam Karapınar da yeni dikilen Çınar ve Fıstık Çamı ormanı olacak işin hayırlı olmasını temennisinde bulundu.
GÜNÜN ÖNEMLİ GÖRÜNTÜLERİNDE GÜNLE İLGİLİ YAPILAN KONUŞMALAR OLDU.
21 Mart Ormancılık Günü nedeni ile Pamukova da karapınarda yapılan Ağaç dikme etkinliği yetkililerin konuşmaları ile başladı.
İlk Konuşmayı Geyve Orman İşletme Müdürü Mustafa İşçioğlu yaptı.
İşçioğlu, Orman Bakanığı tarafından Pamukova da 2016 yılı içinde İsabalı, Karapınar, Şeyhvarmaz Oruçlu köylerinden 150 hektar alan ağaçlandırılacakalarını söyledi.
Türkiye’nin 28 i ormanlarla kaplı, Pamukova nın ise Yüzde 61 nin ormanlarla kaplı” dedi. “Türkiye ortalamasına göre Pamukova da ormanlık alanlarının iyi durumda olduğunu da söyleyen Mustafa İşçioğlu,
ORMAN HAFTASI 1971 YILINDAN BERİ KUTLANIYOR.
21 Mart ın bulunduğu haftada ülkemizde de bir dizi etkinliklerle orman hafta ve ağaç bayramı olarak kutlandığını da söyledi. Geyve Orman İşletme Müdürü Mustafa İşçioğlu 21 Mart Dünya Ormancılık Günü 1971 den beri Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Fonu tarafından Ormancılık günü ilan edilmiştir. dedi.
“ Bizde bu etkinlik kapsamında bugün, Karapınar köyünde 1250 adet fıstık çamı toprakla buluşturacağız.” dedi
İşletme Müdürlüğü olarak 2016 yılında Pamukova ilçesi olarak Karapınar, Isabalı, Oruçlu, Şeyhvarmaz köylerinde yaklaşık 150 hektar ağaçlandırma yapacaklarını söyledi.
Türkiye nin % 28 i ormanlarla kaplı, Pamukova ilçesinin %61 ormanlarla kaplı ve bizde bu ormanları koruyarak ileriye götüreceklerini söyleyerek konuşmasını bitirdi.
KAĞITTAN FİDANA DÖNÜŞ PROJESİNİ YAPAN ÖĞRENCİLER KONUŞTU
İkinci Konuşmacı, Pamukova Teknik Meslek lisesi 10/C sınıfı öğrencisi Beyza Ceylan yaptı Beyza Ceylan;
“ Küçük bir farkındalıktan ortaya çıkan “ Kağıttan Fıdana Dönüş Projesinini” anlattı.
PROJEYE BİOSUN KATI ATIK TESİSLERİ DESTEK VERDİ.
Biosun Pamukova Katı Atık İşleme Enerji ve Çerve Ticeret A.Ş Eğitim Uzmanı Kaan Arda, ise Beyza Ceylan ve arkadaşlarının ortaya çıkardıkları projenin ne olduğunu anlattı.
Arda, Bir hayal olarak ortaya çıkan bu projenin Karapınar da vucut bulduğunu söyledi.
“ Biz bu projeyi ilk olarak Pamukova Mesleki Teknik Lesise Müdürü Osman Aydın beyin ve aynı zamanda proje koordinatör öğretmenimiz Serkan Arslan bey ile beraber ele aldığımız zaman inanılmaz heyecanlandık.”dedi.
Öncelikle kağtları geri dönüştürerek akciğerimiz olan ormaların kesilmesini önlemiş olcaktık. Birde fidanlar dikerek yeni ağaçlar dünyamıza kazandıracaktık. Bu bizim için çok büyük bir heyacan kaynağı oldu. Hızla projemizi şekillendirdik. Ortaklarımızı ve paydaşlarımızı belirledik.
Bu konuda bize gerçekten destek veren kaymakamımız. Recai Beye çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Milli Eğitim Müdürümüze de çok teşekkür ediyoruz. Projemizi kucakladılar.” Dedi.
PROJENİN EN ÖNEMLİ ORTAKLARININ OKUL MÜDÜRÜ OLAN
Pamukova Meslek Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Osman Aydın. ise Projenin nasıl ortaya çıktığını ve amacının ne olduğunu anlattı.
“ Bu Projemizle sadece atık kağıtların toplanması değil, topluma geri dönüşüm bilincini kazandırmak, doğaya saygılı olmak ve en önemlisi çevreye sagılı bireyler yetiştirmek istedik.”dedi.
PROJENİN BELKEMİĞİ AĞAÇ DİKMEK
Mesleki Teknik Anadolu Lilesi öğrencilerinin birlikte yaptıkalır projenin müdürleri Osman Aydın; Ülkemizde her yıl bir kişinin 42 kg kağıt tükettiğini söyledi.
“ Bir kişi kendi ihtiyaçları için 7 adet ağaç tüketiyor. Aslında sorun kağıt tüketimi değil kağıtların yanlış tüketilmesidir. Bu yanlış tüketim ise hala devam ediyor. Yıldan yıla artan bu tüketim bir katliama dönüşüyor ne acıdır ki bizler de bu katilama ortak oluyoruz. Pamukova Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Biosun ve Pamukova Orman İşletme Şefliği olarak bizler bu katliamın yanında değil de karşısında olduğumuzu göstermek için projemizin bu aşamasında ağaçlandırma çalışması yaparak bir nebze de olsa vefa borcumuzu öremiş olmanın mutlulğunu ve haklı görürünü yaşıyoruz.”dedi.
Konuşmalardan sonra Karapınar Mahalseninde mera alanında daha önceden hazırlanmış yere fıstık çamları dikimi başladı. İlk dikimi Pamukova Kaymakamı Recai Karal yaptı.
Öğrenciler, vatandaşlar, memurlar hep birlikte harıl harıl çalıştılar. Bazıları kazma kürekle, bazıları elleri ile, tırnakları ile fidanları diktiler.
Fidanını dikenler altına kendi ismini yazarak oraya bıraktılar.
KARAPINAR DA DAHA AĞAÇ DİKİLİCEK ÇOK ALAN VAR.