Doğalgaza konutta yüzde 12.2 ile 14.3; sanayide yüzde 13.7 ile yüzde 14.3 oranında zam yapıldı.
www.rusya.ru internet sitesininin yazdığı haber de ise doğalgaz fiyatının dahada artacağını duyurdu.
Gazprom: 1000 merteküp gazın fiyatı 500 dolara yükselecek
Rusya’nın ve dünyanın en büyük doğalgaz üretici şirketi Gazprom, 2012 yılı başından itibaren doğal gaz piyasasında ciddi artış beklenmesi gerektiğini duyurarak, Türkiye dahil tüm Avrupa ülkeleri için 1000 m3 doğal gaz fiyatının 500 dolara çıkacağını açıkladı.
Uluslararası Ekonomik Forum toplantısında Avrupa’ya gaz fiyatı sürprizi yapan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, “2011 sonu 2012 yılı başında Avrupa enerji piyasasında artış yönünde ciddi değişim bekliyoruz. Daha önce 500 dolara dayanmayacağı tahmin edilen bin metre küp gaz fiyatının 500 dolarlık psikolojik sınıra ulaşacağı gibi onun ötesine de geçeceğini şimdiden söyleyebilirim” dedi.
Avrupa ve Türkiye’nin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rus Gazprom şirketinin fiyat artışı bekleyin açıklaması forumda “Gazprom gaza bastı” yorumlarına yol açtı. Aleksey Miller’in büyük zam beyanı ardından Avrupa ülkeleri temsilcileri arasında yapılan “2012 yılında doğal gaz fiyatı ne olur?” anketine verilen yanıt ise fiyatın 300-400 dolar arasında sınırlı kalması gerektiği yönünde çıktı.
Piyasayı yokluyor
Japonya’daki Fukuşima nükleer santral felaketi sonrası Avrupa ülkelerinin peş peşe nükleer enerjiden vazgeçeceğini açıklamalarının ardından Gazprom’un yaptığı açıklama, doğalgaz piyasalarını test etme girişimi olarak yorumlandı.
Batı doğalgaz hattı söylentisi
Bu arada, Türkiye’nin daha Turgut Özal döneminde Sovyet Rusya ile imzaladığı ve 25 yıldan beri çalışan batı boru hatları üzerinden doğalgaz alım anlaşmasının iptal edileceği gündeme geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Rusya ile bu anlaşmayı yürüten Botaş’a yıl sonunda anlaşmayı uzatmama talimatı verdi. Rusya ile Türkiye arasında Karadeniz geçişli “Mavi Akım” doğalgaz boru hattı devreye girmiş olmasına rağmen son 5 yıl batı hattı anlaşması da devamlı uzatılıyordu. Rusya’dan sırasıyla Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye batı hattıyla gelen doğalgaz miktarı yılda 6 milyar m3 civarındaydı.
Hürriyet