İstanbul da bir gün önceden ilan edilen OHAL (Olağan Üstü Tedbirler) sendikaların rica ve taleplerine karşı hiç bir şekilde hafifletilmedi. Günle ilgili çekim yapmak için gelen ulusal basın görevlileri, yorumcular 1 mayıs ta derslerini aldılar. Taksim, Beşiktaş ve Taksime gelecek alanlarda deniz araçlarında görev yapan polisler ve köprülerin açılması ile İstanbul ikiye bölünmüş oldu.
İstanbul da ulaşım araçlarının çalışmaması nedeniyle evlerinde kalan özellikle Taksim, şişli bölgesindeki insanlar ne kadar kapıyı camı kapattıysa da atılan gazlarından etkilendiler.
TÜRKİYE DE BAŞKA İLLERDE FARKLI KUTLAMALAR OLURKEN, BASIN, YAYIN KONUSUNDA İKİYE BÖLÜNDÜ.
İstanbul Taksim de 1 mayıs kutlamada inat eden Sendikalardan Disk 1977 yılanda Taksim alanında 1 mayıs kutlaması sırasında kaybettiği genel başkanları ve 36 kişinin ölüm yeni olması nedeni ile ille de Taksim de diretmesi sonucu olaylarda hükümet ve işçilerin inadı olarak olaylarda etkili oldu.
İLLERE VE YERLERE KUTLAYANLARA GÖRE FARKLI MUAMELE YAPILDI.
İstanbul kadıköy de TKP nin toplanması İstanbul valisi tarafından bile taktir aldı. Ankara, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır, Karabük, Çanakkale de ki kutlamalar arasında farklar oldu.
Diyarbakır da Nevruz bayramında olduğu gibi güvenlik güçlerinin olmadığı yada müdahale etmediği bir kutlama oldu ancak Diyarbakır da daha çok Barış süreci, kürt açılımı, kardeşlik gibi konular öne çıkarıldı.
İzmir de ikiye bölündü: Gündoğan meydanında toplanan guruplar daha çok Türk Bayrağı açmadan, İstiklal Marşı söylemeden kutlama yaparlarken, Başka bir alandı yapılan kutlamada Türk Bayrakları önde, İstiklal marşı okunarak kutlama yapıldı. Milli Birlik vurgusu yapıldı.
Üç tane büyük sendikanın bile farklı kutlama yaptıkları görüldü. Türk-İş, Disk emek bayramı olarak kutlama yapmaya gayret gösterdi. Hak-İş de Karabük te davul zurnalarla hiç bir müdahale görmeden kutlama yaptı. Memur-Sen ise Çanakkale de kutlama yaptı.
Basının bir kısmı (TGRT, TRT, AA. vb) ajans ve televizyonlar haberleri anlatırken alt yazılarında “Marjinal gurupların yaptıkları” şeklinde haberlerini geçtiler. Ama onlarında muhabirleri gaz yemekten kurtulamadı. Halk gaz yemiş vatandaşlara evlerinden limonlar attı.
1 MAYIS DÜNYADA NASIL KUTLANDI?
Rusya'nın başkenti Moskova'da 1 Mayıs kutlamaları yaklaşık 70 bin kişinin katılımı ile bayram coşkusunda kutlanıyor.
Rusya'da resmi bayram olarak kutlanan 1 Mayıs etkinlikleri başkent Moskova'nın en işlek caddesi olan Tverskaya caddesi'nde yaklaşık 70 bin kişinin katılımı ile geçiş töreni şeklinde kutlandı. 7'den 70'e birçok kişinin katıldığı geçiş töreni geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşirken, katılımcılar renkli görüntüler sergiledi.
St. Petersburg'daki çalışmalarından dolayı 1 Mayıs kutlamalarına katılamayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen sene Dmitry Medvedev ile 1 Mayıs etkinliklerine katılmıştı. İkili kutlamalara katılanlarla sohbet ettikten sonra Jiguli barda İlkbahar ve Emek günü kutlamalarına devam etmişlerdi.
Kamboçya da Yüzmilyonlarca göstericinin katıldığı eylemlerin bir parçası olarak emekçiler de başken Phonom Penh’de gösteri yaptılar. Tekstil işçileri ücret artışı talep ettiler.
Yunanistan da kemer sıkma politakalarına karşı işçi ve memurlar 24 saatlik genel greve çıktı. Koministler ve yabancı işçiler Atina merkezinde gösteri yaptılar.
Bangledeş te Başkent Dakka7da tekstil işçilerinin çalıştığı binanın çökmesi üzerine başlayan protestolar 1 mayıs arefesinde de devam etti. Tekstil işçileri, güvenli çalışma ortamı sağlanması konusunda hükümete baskı yapıyor.
Endönezya da Travestiler Cakarta’da gösteri yaptı. Onbilerce Endonezyalı ücret artışı ve sosyal yardım talebiyle alanlara çıktı. Son yılların en kalabalık gösterimli 1 mayıs ı oldu.
Pakistan da ise Karaçi’de işçiler 1 Mayıs arefesinde çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle sokaklara çıktılar.
Dünyaya rezil olduk: Bir gün önce TBMM de asillerin seçtiği vekillerden ağıza alınmayan küfürlü bir oturumdan sonra, bugün de dünya basının Türkiye de ki 1 mayıs olaylarını geçmesi tuz biber oldu. Taksimde ki görüntüleri ilk BBC ve İndepandet gazetesi geçti.
Marjinal dedikleri Beşiktaş çarşı grubu da gazdan kurtulamadı.