İÇİNDEN ÇIKTIKLARI MİLLETİ UNUTTULAR
Serbes, yaptığı açıklamada, iktidarın vefayı, tevazuu, yolsuzluklara karşı mücadeleyi, kamu malını gözetmeyi, şeffaflığı, israftan kaçınmayı, yasaklara karşı tam ve eksiksiz özgürlüğü, adaleti artık hatırlamadığını kaydetti. Kibri, şatafatı, israfı, egoyu, akraba kayırmacılığını, hukukun kişilere göre farklı işlemesini, yolsuzlukların meşru kılınmasının ise günlük siyasetin doğal bir parçası geldiğini vurgulayan Serbes, “Unuttukları en önemli husus nedir biliyor musunuz? İçinden çıktıkları geniş halk kesimlerinin halini unuttular.” dedi.
MİLLETİ YOKSULLUKLA BAŞBABA BIRAKTILAR
İktidarın siyaset yolculuğuna, temiz, samimi , ellerindeki tek değerli şeyi olan yüzüğünü bağışlayan geniş halk kesimleri ile çıktığını hatırlatan Serbes, ancak gelinen noktanın millet için hüsran olduğunu kaydetti. Serbes, “İktidar yolun sonunda bu geniş kitleleri onurlarını zedeleyen yoksullukla baş başa bıraktı. Kendilerini saraylara kapatarak halkın gerçeklerine göz yumdu. Ülkemizde çalışma çağındaki her 10 kişiden 3’ü işsiz. Sofra küçülürken sofraya oturanlar artıyor. Türkiye’nin en önemli ekonomik sorunu işsizlik ve gelir dağılımındaki bozulmadır. Geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı oranının yüzde 30’u aşması artık neredeyse her evde üretimden kopmuş ve hayallerini yitirmiş bir aile bireyi olması anlamına geliyor. Enflasyon, hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Türkiye’de asgari ücret 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının altına düşmüş durumda. Bu sebeple yeni yılda asgari ücret net 3 bin 500 liranın altına düşmemeli. “ diye konuştu.
ESNAFIN ACİLEN NEFES ALMAYA İHTİYACI VAR
Salgın ve ekonomik krizden en çok esnafın etkilendiğini dile getiren Serbes, esnaflardan borç batağına girip intihar edenler bile olduğunu vurguladı. Serbes, esnafa acil destek verilmesi gerektiğinin altını çizerek esnafın nefes alabilmesi için Gelecek Partisi’nin çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
“Esnafın kira, elektrik, su, doğalgaz gibi genel giderlerinin yarısı salgın süresi sonuna kadar devlet tarafından üstlenilmeli, yarısı için de 1 yıl ödemesiz ve faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.
Geliri olmayan işletmelerin tüm vergi ve sigorta yükümlülükleri salgını sürecinin bitimine kadar durdurulmalıdır.
Tüm işletmeler için kira stopajları salgın dönemi boyunca kaldırılmalıdır.
17/04/2020 tarihinden sonra işe girmiş̧ ve/veya ücretsiz izne gönderilmiş̧ çalışanların da 7244 sayılı kanun kapsamına alınarak Nakdi Ücret Desteğinden faydalanması sağlanmalıdır.
Salgın süreci kapsamında SGK prim ödemesi tahakkuk ettirilmemiş̧ çalışanlar için emekliliğine ilişkin sigorta priminin devlet desteğine alınması ile emeklilikte gün kaybının önüne geçilmelidir.
Aynı şekilde işverenler için de salgın sürecindeki BAĞ-KUR primleri hibe destek kapsamına alınmalıdır.
Vatandaşlarımızın 7256 sayılı yasa kapsamına giren borçlarının ödeme başlangıç̧ tarihleri 1 yıl ertelenmeli ve 60 eşit taksite bölünerek ödeme kolaylığı sağlanmalıdır.
Maliye e-haciz işlemini 1 yıl boyunca uygulamamalıdır. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamındaki alacaklara ilişkin icra takipleri de durdurulmalıdır.”