Kategoriler

Pamukovahaber

Eskiyayla’nın geleceğini değiştirecek büyük yatırımlar.

Büyük baş Et ve Süt Üretimi tesisinden sonra İkinci yatırım Romanov Koyunları Çiftliği için resmi onaylar alınarak tesislerin yapım çalışmalarına başlandı.

Pamukova'nın rakımı en yüksek yayla köyü olan Eskiyayla da bir yıl önce Köy Derneğinin çağrısı ve köy muhtarlığının onayları ile köyün 1.5 km dışında atıl durumdaki araziler satın alınarak kurulum çalışmaları başlatılan 200 büyükbaş (simentel cinsi) ithal hayvanlar için başlatılan tesis büyük oranda tamamlandı. Geldiklerinde hamile hayvanlar doğumlarını yaparak yeni tesisler ve iklime asimile oldular bile.

Köylülerden 50 dönüm arazi satın alınarak başlanılan tesisler büyük oranda tamamlandı. Köy yerleşim alanından uzak ve enerji sorunu olan bölgeye özel enerji hattı çekildikten sonra, yolların yapımı tamamlanarak tesisin önemli bir bölümü hizmete girdi. Halen projedeki Modern ağır, sağım tesisleri, çoban evi, veteriner evi, slaşlar ve alan düzenleme çalışmalarına devam edilmekte.

Tesise hayvan bakıcıları yanında birde veteriner alındı. Köyde yıllar önce önemli miktarda hayvancılık yapıldığı halde, köyden göç olması nedeniyle azalmış olan hayvancılığın yeniden yapılmaya başlanacağı, yurt dışından getirilmiş olan simentellerden köylünün edinerek süt satma konuşanda da tesislerden yararlanabileceğini söyleyen tesisin veterineri. ‘köyde hayvan rahatsızlığı konusunda çekinmeden bana gelebilirler. Hatta gece bile beni arayarak yardım isteyebilirler.’diyor. Tesisler bitirildikten sonra mandıra yapılabileceği bununda köye istihdam sağlayabileceği düşünülüyor.

Pamukova da ilk olacak ilçeye Et ve Süt Üretimi Çiftliği çalışmaları köylüler tarafından ilgiyle izleniyor. Önceleri köyde Kışın bu hayvanlar yaşamaz.diyenler, şimdi ise olacak.diyorlar.

Çiftliğin kurulması konusunda köye gelerek incelemeler yaptıktan sonra yatırıma karar veren İstanbullu iş adamı Yıldırım Bozkurt 'Benim işim demir ticareti. Ama demir yenmez. Bende ek olarak hayvancılığa yatırım yapmaya karar verdim. Eskiyayla rakımı yüksek bir yer olduğu için burada bu işi yapabiliriz diye düşündükten sonra önce yer aldım, daha sonrada derneğin, muhtarlığın onayları ile yatırıma başladık' diyor. Gelecekte ise tesislerde mandıra kurarak sütü burada değerlendirebileceklerini söylüyor.

YENİ TESİS İSE ROMANOV KOYUNLARI ÇİFTLİĞİ OLACAK.

Köye ikinci yatırım: Romanov Koyunları Çiftliği olacak. İkinci tesisin sahibi iş adamı İskenden Daban; Yıldırım Bozkurt’un akrabası. Daban ise köye kurulan ilk tesisler için geldiklerinde köyü çok beğendiğini söyleyerek 'Benim başka yerde çiftliğim vardı. Ancak burayı gördükten sonra Eskiyayla da yer almaya karar verdim ve köyün dışında 20 dönüm arazi aldım. Ruhsat işlemlerini yaptıktan sonra tesislerin yapımı için çalışmalara başladım' diyor.

Alt yapı çalışmaları ve ruhsat işlem ve onaylarından sonra yakında getirilecek koyunların tesisleri yapımı şuan hızla sürüyor. Romanov Koyunları, soğuğa dayanıklı ve anaçların olgun yaşa geldiklerine 5 yavruya kadar doğurabiliyor.

KISA SÜREDE KÖYDE NELER DEĞİŞTİ.

Eskiyayla köylüleri 127 yıl önce Balkan Savaşları sonrasında ana vatana ilk göç eden insanlar olmuş. 1896 yıllarında geldikleri Pamukova da sıtma hastalığı ve sıcak oluşu onları yüksek yaylalara çıkarmış ve şimdiki yerleri olan Eskiyayla da yerleşmişler. İlk Zamanlar havancılık yaparak geçimlerini sağlamışlar. Daha sonraları Tren yollarında ağaç travers kesimi köyde başlayınca köylü ormandan ekmeğini çıkarmaya başlamış. Şimdi ise orman işleri köyün ilk gelir kaynağı olurken, hayvancılık son sıralara düşmüş durumda. Hatta 1000 dönüme yakın araziler ekilmedikce ormana dönmüş durumda. Önceleri ununu, ekmeğini, meyvesini kendi üreten, kurbanını kendisi yetiştiren köylü son yıllarda ekmeği fırından, kurbanını pazardan alır duruma gelmiş.

Tarihinde içme suları olarak dağlardan gelen suları içme suyu olarak kullanmışlar. Ancak köyde kurulan çiftlikte sondajla su çıkarılması, görenleri önce hayrete düşürdüğü gibi, olanlarda arazilerinde su çıkarma çalışmalarına başladılar bile.

Şuana kadar köyde 3 yerde su çıkarıldı. Son çıkarılan 124 metreden derinde bulunan suyun çıkarılmasında çiftlik sahibinin maddi desteği olurken, dalgıç pompasına kadar yine çiftlik sahiplerinin bağışları ile köy köy kendine yetecek kadar suyu ulaşmış durumda.


Çiftlikler için bugüne kadar 2 trilyon dolayında yatırım harcamaları yapılmış durumda. Pamukova da ilk olacak bu iki tesis ve içindeki simentel ve Romanovlar gelecekete köylünün orman işlerinden hayvancılık işlerine geçişlerinde yardım ve destek olacak.

Geçtiğimiz günler içlemizi ziyaret eden Sakarya Valisi sinin Mekece köyündeki Süt ve Et üretim tesisleri ziyaretinde köyümüze devet ettik. Vali bir dahaki sefer köye gelip yapılan çalışmaları yakından görebilelecekleri sözünü verdi. Pamukova Kaymakamı Tuncay Dursun ise çalışmaları yakından takip ettiklerini en kısa zamanda yerinde görmek için geleceklerini söylediler. Yaklaşık 1 yıldır tamamen özel sektör ve köy destekli yatırım daha detaylı olarak ziyaretlerden sonra tanıtılacaktır diye düşünüyoruz. Şimdi isi bu ana kadar yapılan çalışmalardan bazı görünteleri paylaşıyoruz.

Eskiyayla Köyü Derneği Başkanı

Mehmet Yavuz

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Güncel
82 Kez Görüntülendi.
Pamukova’da Cumhuriyetin 101. yılı coşku içinde kutlandı.
Özel Haber
175 Kez Görüntülendi.
Pamukova Yerel Ürünler Festivali Üretici ve Tüketiciyi Buluşturdu.
Spor
130 Kez Görüntülendi.
Pamukova Mahallesi takımı Fevziye Spor 41 yılını kutlandı.
Özel Haber
124 Kez Görüntülendi.
BRTK 7. Olağan Kurulunu Bursa da gerçekleştirdi.
Son Dakika
136 Kez Görüntülendi.
Sakaryalı Gazeteciler 24 Temmuz Basın Bayramında bir araya geldiler.
Güncel
288 Kez Görüntülendi.
15 Temmuz Feto Darbe Girişiminin 8. Yılı Pamukova da böyle hatırlandı.
Güncel
1223 Kez Görüntülendi.
Pamukova da Çakır Muhammetlerin Mutlu Günü
Özel Haber
1602 Kez Görüntülendi.
Pamukova. Pamukova olalı böyle zulüm görmedi.
Sıcak Haber
2073 Kez Görüntülendi.
Emre Sarıca Hayatını kaybetti.
Son Dakika
460 Kez Görüntülendi.
Pamukova'da Öğrenci Otobüsü Devrildi. Kaza ucuz atlatıldı.