İŞTE MERAL DANYILDIZ’IN YAZISI
Felaketin durdurulması için acil önlem alınmalı!
Ülke genelinde tırmanışa geçen vaka ve ölüm sayıları tedirginlik yarattı. Uzmanlar, atılması gereken acil adımları şöyle sıraladı: “Test sayıları artırılmalı, toplu eylemler kısıtlanmalı, ek kısıtlamalar düşünülmeli.”
Ülkede Covid-19’un görüldüğü 11 Mart tarihinden bu yana birinci dalganın ikinci pikine girildi. Ekonomik kaygılar güdülerek atılan erken ‘normalleşme’ adımları sonrası aktif vakalar ve ölüm sayıları tırmanışa geçti. Günlük aktif hasta sayıları bin 600’leri geçerken, hayatını kaybeden kişi sayısı da 50’nin üzerinde. Yoğun bakım ve entübe hasta sayılarının da bin 300’ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Peki, yaklaşan grip mevsimiyle beraber daha da ağırlaşacak olan tablo nasıl durdurulabilir? Hükümetin acilen yapması gerekenler neler? Yurttaşın payına ne düşüyor? Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ile konuyu ele aldık.
DURUM ÇOK CİDDİ
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, okulların da toplu bir araya gelme alanları olduğunun altını çizdi. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Yavuz, illerdeki durumlara göre değerlendirme yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Şimşek Yavuz, şöyle konuştu:
“Okullar buna göre açılmalı veya açılmamalı. Özellikle salgının hızla devam ettiği günümüzde, yine hızla devam eden yerlerde açılmaması gerekiyor. Ayrıca herkesin salgın konusunda aynı noktada olması lazım. İçinde bulunduğumuz durum çok ciddi. Şeffaflık her salgında olduğu gibi çok önemli. Bu birlikteliğin sağlanması için herkesin birbirine güvenmesi lazım. Bizim dönemde gördüğümüz en büyük sağlık krizini yaşıyoruz bu ve çok tehlikeli. Herkes yapıcı bir şekilde bir arada mücadele etmeli. Kaç vaka olduğunun bilinmesi çok önemli. Kısıtlamalar ise iller bazında değerlendirilerek yeniden gündeme getirilmeli.”