Atatürk ün “Köylü milletin efendisidir” dediği Cumhuriyetin kurulmasından sonra AKP ile birlikte köylerin mahalle yapılarak yapısal reforma dönüştürülmesi sonunda efendiler yerine “köy ağaları” ortaya çıkmaya başladı.
Pamukova’nın 30 köyünden çoğunun daha önce imece usulü ile ortak çalışarak yaptıkları içme suları şimdi SASKİ (Sakarya Su Kanalizasyon İşleri) ye devredilerek sular paralı hale getiriliyor ve evlere su saatleri takılıyor.
Su saati takılan köylerde ilginç işlerde yaşandığı anlatılıyor.
Pamukova’nın Orman köylerinden olan Mesruriye’nin yayla diye nitelendirdikleri dağlarda yaptıkları yerleşim alanı uzun yıllar kaçak diye nitelendirilirken şimdi SASKİ nin yayladaki evlere de su çekme işini başlatması yayladaki evleri de meşrulaştırdı.
Mesruriye yayalasında 100 yakın eve su saati bağlandığı tahmin ediliyor.
Mesruriye köylüleri yazları o yaylada kalıyor. Hatta kendi imkan ve çalışmaları ile dağlardan su getirmişler evlerine de suyu kendileri bağlamışlardı. Ancak sular o zaman parasız kullanılıyordu. Şimdi ise hazır getirilmiş suların üzerine su saatleri takılarak paralı hale getirildi.
Pamukova’nın yine yayla köylerinden olan ve son yıllarda yazlıkçıların ilgi gösterdiği Eskiyayla da da su saatleri takım işleri devem ediyor. Su saatleri takılmasına karşı çıkmayan köylülerin çoğu evlerine su takıldıktan sonra ruhsatlı olacaklarını düşünüyorlar. Daha ruhsat almamış çok kişinin evine su bağlandığını anlatan vatandaşlar. Hatta fazla su saati almak için çaba harcayanlarında olduğu söyleniyor.
Çocuklarına, gelinine, damadına da su saati alabilmek için evi olmadan tarlasını adres göstererek su abonesi olanlar da var diyorlar.
Tarlalarına da su saati almak isteyenleri torpil yapıldığı da iddia ediliyor.
DAHA ÖNCE KÖYLÜNÜN İMECE USULÜ İLE GETİRDİĞİ SULAR VE İLK DEFA YER ALTINDAN ÇIKARILAN SU SASKİYE BAHŞEDİLDİ.
Köylüler daha önceki sistemle parasız su alırken komşunun fazla su kullandığından şikayetçi olması, geçmiş muhtarların da benzer şikayetler üzerine bahçesine izinsiz su borusu takanların hortumlarını kesmeleri ile başlayan köylülerin de sularının paralı hale getirilmesi işleri günümüzde köylülerin şu fıkrasına akla getiriyor.
-Çok fakir olan bir köylü Allaha dua ederek “Yarabbi bana bir eşek nasip et” der. Bunu duyan başka bir köyle de böyle ulu orta Yaradana dua edilmez. Duanın kabul olması için gece ıssız bir yerde gidip orada dua edeceksin. O zaman duan kabul olur.”der.
Fakir köylü bu fikre inanır ve dua edeceği yeri de dillendirir.
Akıl veren müzip köylü akşam ilk iş olarak fakir köylünün dua edeceği yere gidip bir ağacın arkasına saklanır.
Karanlık olunca fakir köylü gelir ellerini arşa açarak “Yarabbi bu fakir kuluna nolur bir eşek nasip et. Çok fakirim eşekle odun taşıyıp çoluk çocuğuma ekmek parası götüreceğim” der.
Ağacırn arkasındaki köylü ses verir. “Ey köylü seni duydum. Yalnız sana 2 eşek, komşuna da 1 eşek vereceğim. Düşün karar ver.” Der.
Ancak bir süre düşünen köylü. Komşusuna da eşek verilmesine razı olmaz ve “Yarabbi ben eşek ten vaz geçtim. Ne bana 2 eşek, nede komşuma 1 eşek verme.” Der. Köylü oradan uzaklaşır.
Şimdi bizim köylümüz onurlu, gururlu ama birde kıskanç, bu sayede ya kendine ya da hiç kimseye felsefesi ile yaşamaya devam ediyor.
Cumhuriyetin kurulması ile birlikte köylünün bir süreliğine Efendi olarak görülmesini sağlayan Atatürk ün köylüsü şimdi mahalleli oldu. Hatta Mahallenin ağası oldu.
Saski tarafından dağıtılan su saatlerine tarlarına çocuk çocuklarına. Damatlarına, gelinlerine almak için sıraya giren mahallemizin ağaları her saate her ay okuma, bakma, çevre paraları gelmeye başladıktan sonra ağalık nasıl oluyor o zaman anlayacaklar. Hatta “La Fonteın in “Karga ile tilki” masallarını hatırlayacaklar. Güzel sözlere kanıp ağzını açan karganın peynirden olduğu gibi olmayı tahmin etmek zor olmasa gerek.
Mujde: Saski gerçekten köylerde maden buldu. Pamukova da 30 köy, yüzlerce abone çıkaracak, her köye yeni eleman alınacak. Paralar havuza akmaya başlayacak.
YAYLALARA DA SASKİ BAYRAĞI ÇEKİLDİ
İşsizlere iş, belediyeden Saski ye geçen işçilerin maaşlarına zam gelecek. Su saatleri takan bazı firmalar zenginleşecek. Ancak bizim cebinden her ay su parası, saat bakma parası vs. ödeyen yeni mahallelilerimizin ise cepleri yanacak. Bu arada su saatlerini kimin taktığı üzerinde köylüler tarafından farklı söylentiler yayılıyor. Saski yetkilileri bir an önce bu konuya açıklık getirmeli diye düşünüyoruz.
Pamukovahaber.com
mahsum koylu zafer 9 Yıl Önce
ALLAH RAZI OLSUN SASKİDEN PARAYLADA OLSA EN AZINDAN EVİMDE SULAR AKMAYA BAŞLADI MİSAFİRLERİMİ ZE BARİ MAHÇUP KALMIYORUZ BİRİLERİ MISIR DOMATES SULAYACAK KÖYÜN YARIDAN ÇOĞUNU SUSUZ BIRAKACAK SONRA ALLAHUEKBER CAMİİNDE NAMAZ KILACAK BEN KULHAKKI YEMEM DİYECEK.ŞİMDİDE KAÇAK SUYLA ABDES ALIYORLAR
kaçak su 9 Yıl Önce
o abdes camiye varmaz bozulur tutmaz