Pamukovalı üreticiler yeni ürün olan Siyah üzüm fiyatlarının pek de yüksek olmadığını ve pazarlama sorunu yaşadıklarını söylüyorlar. Sürekli arayış içinde olan yılara göre çok değişik sebze ve meyve deneyerek çok farklı üretim alanları kurdukları halde, yıllar önce çok miktarda soğan yetiştiriciliği yaptıkları yıllardaki üretim değerine ulaşmış değiller.
Yıllar önce kavun ve soğan üretimi konusunda başlarda gelen Cihadiye köyüde son yıllarda siyah üzüm üretimine önemli miktarda yer verdi. Köy muhtarı Emel Vural bile kendi tarlasında siyah üzüm yetiştirdi. Cihadiye köyü ziyaretimizde hava alanı karşısında ki tarlasında kardeşi ile birlikte olgunlaşan üzüm bağını incelerken bulduğumuz muhtar Emel Vural dan yeni moda olan siyah üzüm konusunda bilgiler aldık.
Muhtar: Vural:
“10 yıldır Cihadiye köyünde üzüm yetiştiriciliği yapılıyor. Yalova destekli, Yalova’dan bilgi alınarak yapılıyor. Bölgemize giden üzüm çeşitlerimiz var. (Alfansa) denilen Amerikan karası, İlkeren, Red Klap, Yalova İncisi gibi köyümüzde 5-6 çeşit üzüm yetiştiriliyor. Çok güzel üzümler var. Burada yetişiyorlar.
“Daha öncede yöremizde üzüm yetiştiriliyordu. Ancak günümüzde farklı bir yöntemle üzüm bağları direkli ve yükseğe kaldırılarak daha yüksek verimli hale getirildi. Köyümüzde de bu yöntem kullanılıyor ve bakımı daha rahat, toplanması daha rahat bir yöntem oluşturuldu. Köyümüzde de yeni yetiştirilen üzümler bu şekilde yapılıyor.
‘ÇİFTÇİMİZİN SORUNLARI VAR’
“Bu sene üzüm de erken oldu. Havlardan kaynaklanan bur durum olduğunu sanıyoruz. Tüm meyve ve sebzeler bu sene arken oldular. Üzüm fiyatlarının 1500 tl olduğunu duyduk. Fiyatlar çok değil. Bir çocuğa nasıl bakılıyorsa üzümü de öyle bakıyoruz. Verimi artırabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Üretim masrafları yüksek, gübre pahalı, Pazarlama sorunu var. Dışarıdan tüccar geliyor. Gelen tüccara güven olmayabiliyor. Ne kadar sağlam bir insan. Geçtiğimiz yıllar çoğu çiftçimizin parası kaldı. Üretici mağdur oldu. Geçtiğimiz yıl köyümüzden ayva verildi paralarını alamadılar. Bendende istemişlerdi iyi ki ben vermemişim yoksa ben de mağdur olacaktım. Ama Allah sevgili kuluymuşum. Yazık değimli geçen yıl buradan trilyonlar ca mal aldılar paralarını ödemediler.”diyor.
ÖZBEK KÖYÜNDE SERA DA ÜZÜM İSE PAZARA ÇOKTAN ÇIKTI.
Pamukova’nın Özbek köyünde ise yıllarca seracılıkta örnek çiftçi olan Alaattin Tekin’in seralarında ise siyah üzüm, Salçalık biber, salatalık çoktan pazara çıkmıştı bile. Onlarca seradaki siyah üzümler çoktan pazara ulaşmıştı bile, Seraların bir kısmında ise sera salçalık biberleri vardı. Salçalık sera biberleri normal açık tarladakine göre daha gösterişli ve daha verimli oldukları görülebiliyordu. Üzümle beraber salçalık biberde her gün toplanarak hale gönderildiğini öğrendik.
Ancak masraflı ve verimi yüksek seracılık üretiminde yıllar öncesi soğan yetiştiriciliği kadar para kazanılmıyor. Yıllar önceki çiftçinin zenginliği pek görülmüyor. Bugün daha fazla üretim, daha az kazanç elde ediliyor. Nerede o Pamukova çiftçisinin sinemaya gidip çıktıktan sonra başlayan yağmuru görünce “Araba mı alalım, şemsiye mi alalım.” muhabbeti?