Yeni çıkan büyükşehir yasası ile köyler dahil tüm suları üzerine geçiren SASKİ Pamukova’daki içme suyunu 1 nisan dan itibaren üzerine alırken, köylerde de tüm içme sularının yasal düzenlemelerle saat takılarak abonelere ulaştırılması için çalışmalara başladı.
Eskiyayla köyünde ise 1 yıl önce köy muhtarlığının girişimi ile tarihinde ilk defa köyde çıkartılan içme suyu şimdi SASKİ ye geçti. Saski ise abonelere suları paralı vermek için özelleştirerek daha önce köylerde parasız şekilde köylülerin imkanları ile temin edilen içme suları bundan böyle SASKİ tarafından paralı olarak verilecek.
Yetkililerden edinilen bilgiye göre Büyükşehir yayası ile artık köyler dahil tüm suların kendileri tarafından abonelere ulaştırılacağı bunun için yasal girişimlere başladıkları öğrenildi. Bunlardan en ilginci ise Eskiyayla köyündeki içme suyu oldu. Eskiyala daki içme suyunu SASKİ nin devraldığını da söyleyen yetkili yakında köylere su saatlerinin takılmaya başlanacağını söyledi.
Su ların birim fiyatı ilçedeki fiyat ne ise o olacak. Pamukova da 1 lt içme suyu 2 tl, Şebeke suyu 2,75 tl, Park ve bahçeler için kullanılacak su 4,750 tl olacak.
KÖYLÜLERİN SUYU KENDİ ÜZERİNE GEÇEBİLİRMİŞ Dİ?
Eğer Eskiyayla örneği sular köy tarafından bir birlik kurularak (Sulama Birliği modeli) yasal işlem altına alabilmiş olsalardı o zaman SASKİ bu tür suları alamayabilirdi.
SASKİ yetkilileri birçok benzeri suların borçları olduğunu muhtarlıklar veya yetkililerle yaptıkları anlaşma sonucu borçları üzerlerine alarak içme sularını üzerlerine devir aldıklarını söylediler.
SIRADA KÖY MERALARI VAR.
Şimdi aldığımız duyumlara göre Yeni Büyükşehir Yasası ile köylerin adının değişerek mahalle olması sonucu önce köylerde tüzel kişilikleri ait olan köy meraları, köy tüzel kişiliği arazileri, milli emlak vs gibi alanlar tamamen büyükşehir üzerine geçti. Köy muhtarları ise sadece mahalle muhtarı statüsünde kaldı. Muhtarlar eskisi gibi köy bütçesinden harcama dahi yapamayacaklar. Sadece kendilerine yaptıkları hizmet ve muhtarlık görevi olarak maaşlar ödenecek.
Şimdi ise köylerde önemli miktarlarda olan köy meraları köylü tarafından otlakiye, yada kendi tasarrufları altında kullanılabiliyordu. Artık köy meralarını büyükşehir istese birilerine satabilir köylünün bundan haberi bile olmaz. Nitekim aldığımız duyumlara göre belediyeler meralara göz dikmiş görünüyor. Yakında bazı köylerde meralar üzerinde birilerinin gece yarısı gelip yerleşmiş olduğunu görürsek hiç şaşırmayalım.
Köyler öldü. Yaşasan bizim mahalle” diyenlere, sesini çıkarmayanlara duyurulur. Geçmiş olsun. Taşeronlar zengin olsun. Ormanlar, meralar talana açıldı demektir.
Şehirli 10 Yıl Önce
hadi benim köylü kardeşim ha gayret; size bir iki dörtlük yazayım. " oylar akpi̇ ye, oylar akepe ye, oylar ak pi ye oylar ak pi ye. oy oy oy oy ...:)