Zeytin üreticisi topladığı zeytinleri tarladan fabrikaya götürüyor. Yirmidört saat çalışan fabrikada zeytinler anında yağa dönüşüyor.
Toplanan zeytinler önce fabrikanın giriş kısmından dökülüyor. Paletlerle yıkamaya alınan zeytinler daha sonra ezilip ham yağın belli bir ısı içinde depolara atılmasından sonra damıtılıp atık maddelerin ayrıştırılmasından sonra temiz yağ olarak son depolara aktarılıyor. Bütün bu işlemler ise gayet modern teknoloji ile kurulmuş tesiste el dokunmadan yapılılyor.
“Fabrika da günlük zeytin işleme kapasitemiz 100 ton” diyen Gürsel Işık bu işe teşadüf olarak başmadığını anlatıyor. Zeytin işi ile ilgilenmeye başladıktan sonra zeytin ile igili daha detaylı araştırmalar yaptım diyor.
Pamukova’nın zeytin üretimi için iklimsel olarak uygun olduğunu ve kendisininde zeytin üretmeye yöneldiğini söylüyor. “Birçok çeşidi olan zeytinde yağ olarak trile cinsi tercih ediliyor.”diyor.
‘TRİLE (ÜÇ PAPAZ ZEYTİNİ)’
Trile cinsinin nerden geldiğini araştırdım. Tri= İngilizcede 3 demek le ise (kısaltılmış) le papazlar; tarihte İznik de 3 papazın yapılan toplantıdan sonra Ağılan denen bölgeye geldikleri orada zeytin fidası diktikleri, diğer lerinin ise Gönen tarafına giderek orda trile denen zeytin çeşidini ürettiklerini öğreniyoruz. Zaten Ağılan da Papaz deresi var. Ordan da anlıyoruz ki bu bögede de trile cinsi zeytin ilk o zamanlar yetiştirilmeye başlanmış.
Çok eskilere dayanan bölgemizdeki zeytin üretimi günümüzde önem kazanmaya başladı. Zeytin insan sağlığı açısından çok yararlı. Zeytin yağı birçok derde şifa olarak kullanılıyor. Böylesine önemli bir ürünü dahada geliştirerek yetiştirmemiz lazım. Bende ailemdan gelen zeytin yetiştiricilğine zaman ayırmaya başladım. Kendi arazilerimde zeytine yöneldim. Birde işleme konusunda araştırmalar yaptıktan sonra fabrika kurmaya karar verdim. Şimdi ise Pamukova bölgesinde ilk olarak böyle bir fabrika kurdum.”diyor.
Zeytin ağacının bir sene verip bir sene vermediğini, yada çok az veridiğini söyleyen Gürsel Işık “ Bu sene zeytin verimi düşük. Fabrikamızda kendi üretimize yetecek zeytin bulmakta zorluk çekiyoruz. Hatta başka illerden zeytin alıyoruz”diyor Gürsel Işık;
“Zeytin üreticimiz biz fabrikayı kurduktan sonra fabrikaya gelerek kendi zeytinlerini yağa dönüştürüyorlar. Onlara gerekli kolaylık sağlanıyor. Bekletilmeden işleri görülüyor. Zeytin ihtiyacı olanlara teşhir yerimizden satışta yapıyoruz. İşletmemizde zeytinin her çeşidi (turşuluk, yemelik, yağ vb) bulunuyor.”
Tesislere günübirlik gelenler ise hizmetten memnunlar. Kendi zeytinini yağ yapmak için getirenler için bekleme salonu var. Onlara sıcak çay, zeytin ve rafineden çıkmış yağ da ikram ediliyor.
Işık Zeytin Yağ fabrikası bölgede önemli bir hizmet olarak çalışmasına devam ediyor.
sinan özdemir 11 Yıl Önce
bir kaç ay önce istanbuldan gelirken sele zeytin aldık çok lezzetli ve az tuzlu olması dolayısıyla memnun kaldık.
KADİR ŞENTÜRK 11 Yıl Önce
yüzdeyüz kali̇teli̇ bi̇r ürün üereti̇ldi̇ği̇ kesi̇n. çünkü ben zeyti̇n ve zeyti̇nyaği aldim ve çok memnun oldum.si̇zlerde alin ve deneyi̇n göreceksi̇ni̇z.gayet fi̇yatlarida uygun. herşey i̇çi̇n teşekürler.
TUĞBA DOĞAN 10 Yıl Önce
pamukova mekece bayisinden aldık çok memnun kaldık. fiyatı da uygun teşekkürler mekece ışık zeytinyağı çalışanları...
RECEP YILDIRAN 9 Yıl Önce
ışık mekece zeytin yağı super fakat satıcının tel numaralarını bulamadım yardımcı olursanız sevinirim saygılar
Işık Zeytin yağ fabrikası... 9 Yıl Önce
bazı yorumcular işık zeytin yağı fabrikasının telefonunu istiyor. işte tel : 0542 313 48 96