Kategoriler

Pamukovahaber

Arıcılar Birlik Başkanı Mustafa Ör, Pamukovalı Arıcılara yeni projeleri anlattı.

Sakarya Arı yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ör Pamukova da Arı Yetiştiricilerini ziyaret etti. Arıcılardan Organik Arıcılığa geçilmesi talebinde bulunan Ör, Pamukova da 5 Arı yetiştiricisine Organik Kovan sözü verdi.

 Pamukova Halk Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa Arı Yetiştiricilerine yönelik açılan yetiştirme kursuna katılan arı yetiştiricilerini dün akşam ders te ziyaret eden Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ör, Arı Yetiştiricilerine Birlik hakkında ve Arıcılara yönelik yeni projeler ve devletin verdiği teşvikler hakkında bilgiler verdi.

Başkan Ör’e arıcılar sorularda sordular, Başkanda her soruya ders saati içinde sürenin yettiği kadarı ile cevaplar verdi,

Başkan Mustafa Ör, Organik Arıcılık yapılmasının yararlarını anlattı ve “ Organik Arıcılık” yapılması tavsiyelerinde bulundu.

Sakarya Arıcılar Birliğine üye olunmasına da isteyen Başkan Ör: Birlik tarafından yapılan çalışmalar ve ekipman temini ve devlet desteklemelerini anlattı.

Sakaya İli Arıcılar Birliğinin 1270 üyesi olduğunu söyleyen Başkan ancak Pamukova da ise 37 arı yetiştiricisinin birlik üyesi olduğunu söyledi.

BAŞKAN MUSTAFA ÖR PAMUKOVALI ARI YETİŞTİRİCİLERİNE ŞUNLARI ANLATTI.

“ORGANİK ARICILIĞA GEÇELİM”

Organik Arıcılığa geçmek, Sakarya balının daha iyi bal olduğunu anlatmak için Organik Arıcılığa geçme karar aldık. Bunlarla ilgili proje yaptık. Bununla ilgili Pamukova da İlçe Tarım Müdürlüğümüzün de onayı ile 5 kişiye organik kovan vermek istiyoruz. Bu çalışmalara ilçe ilçe dolaşarak devam ediyoruz. Hendek, Kocaali ilçelerine verdik. Karasuya verdik. 2000 kovanı bu şekilde dağıtacağız.

‘ARI SÜTÜ ÜRETİMİ YAPMAK İSTİYORUZ.’

Arı sütünün bir pazarı var. Burada arı sütü üretebilirsiniz. Ana yola yakın yerlerde tesis kurabiliriz. Yol kenarlarına bu şekilde satış yerleri kurarak reklam da yapabiliriz. Böyle bir ticaret yapma şekli var.

‘PROPOLİS’E İHTİYAÇ VAR.’

Özellikle bu sene propolis e talep var. Geçtiğimiz yıl ham propolisleri almıyorlardı. Bu sene alıyorlar. Herkes propolis arıyor. Kovanlardan sıyrılanları bile alıyorlar bu sene kilosu 130 ile 250 tl arasında alıcı buluyor.

‘SAKARYA DA OĞUL ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ EPEY GELİŞTİ’

Oğul arıyı Sakarya dışında satıyoruz. Sakarya başka illere göre oğul yetiştirme konusunda şanslı. Sakarya da Tarım İlaçları ile ilgili sorun var. Onları çözmeye çalışıyoruz. Bu ay Ziraat Odalarının Koordinasyon toplantısına katılacağız. Tarım İlaçlarıyla alakalı onlara söyleyeceğiz. Yine Tarım İl müdürlüğümüz ile dialoglu bir şekilde çalışmalar yapacağız.

‘HER ÇİFTÇİ TARIM İLAÇLARI İLE İLGİ DUYARLI OLMALI.’

Sizlerde aynı zamanda çiftçisiniz. Ziraatçisiniz bu tarım ilaçları ile ilgili “ İyi Tarım”, “Organik Tarım” uygalamalarına geçmelisiniz. Çünkü o tarım ilaçları ile ilaçlanan ürünleri herkes tüketiyor. Dolayısiyle herkes zarar görüyor. Belki göbekli oluşumuzda ondan olmuş olabilir. Bu anlamda herkese görev düşüyor. Biz üyelerimize bu konuda görev verdik. “ Dedik ki herkes fındık bölgesinde iki tane fındıkçıyı organik fındıkçı yapacak.”  Bir tane organik firması var. Onları organiğe geçiriyor. Onları takip ediyor. Tarımla alakalı da destek var. Tarımda da meyve de de 130 tl gibi bir destek var. O organik firmasına ödediğiniz para oradan çıkıyor. 2 yıl geçiş dönemi var ondan sonra organiğe geçiliyor. Organik meyve üretirsek meyvenin fiyatı da düşmez. İlaçlarla ilgili sorunumuz var. Onunu için Organiğe doğru geçmek zorundayız. Arıya zararsız ilaçlar almalıyız. Arıya zarar veren bir sürü böceği de öldürüyor. Böceğin sahibi olmadığı için kimse böceğin öldüğünü görmüyor. Veteriner arkadaşlar ve tarımcılar görür ama çiftçi onun farkında değil. Arı öldüğünde hemen fark ediyoruz. Bak bu ilaç Zararlıymış. Diyoruz. Arıyı öldüren ilaç insana da zarar verir. Bazı ilaçlar var, patateste ay çiçeğinde, mısırda kullanılıyor. Üç yıl toprakta kalıyor tabloya da çıkıyor. Arı tablodan aldığı taktir de yönünü kaybediyor, kovanını bulamıyor. Veya ay çiçekte kalıyor. Trakya ya gittiğimizde arılar azalıyor, bitiyor. Artık Trakya, Edirne iyi tarıma başladı. Oradaki çiftçiler geniş arazileri var, bizde arılarımızı iyi tarım yapılan yerlere götürüyoruz.

“SAKARYA DA 14. BAL ORMANI YAPMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK.”

Daha önce ormana bizleri sokmuyorlardı. Parada versek sokmuyorlardı. Hayvanlar ormana girmesi yasak ya yasak olduğu için birliklerle görüştük anlattık oradaki yetkililere anlamadılar, sonra bakanımızla görüştük, Bizim arılar ormana zarar vermiyor fayda veriyor, sonra araştırdılar 6 sayfalık bir genelge yayınladılar, Arılar ormana girebilir ve ücret alınmayacak diye,

Şimdi de Bal Ormanları başladı. Sakarya da 14. Bal Ormanı yapılmaya başlandı. 8 tane küçük alanlar 100 dönüm 200 dönüm alanlar yaptık. İlk Ormancılarda bizim ormana giremiyeceğimizi görsün anlamında. Müdürle görüştüğümüz halde ormancı bizleri ormana sokmuyordu. Ormancı ile arıcı mücadele veriyordu. Şimdi artık serbest oldu.

“PAMUKOVA DA YERLERİNİZ VARSA SİZLERE BAL ORMANI KURABİLİRİZ.”

Sizlerin de uygun yerleriniz varsa bizlere yazılı olarak başvurun biz oraları hemen Bal Ormanı yaparız. Sürülecek yerler, ekilecek yerler varsa bize başvurun biz onları ücretsiz olarak Bal Yapan bitkileri ektiririz. Orman bunu bizim birliğimiz adına yapıyor. Şartımız o köyde arıcı olmasını istiyoruz.

“ÜNİVERSİTELERLE BİRLİK ARICILIK KONUSUNDA ORTAK ÇALIŞMALAR YAPIYOR.”

Bir arıcının Arıcılar Birliğinin Üniversite ile, Sakarya Üniversitesi ile çalışıp çalışmadıkları sorusunasorması üzerine Başkan şunları söyledi.

“Bizler Üniversiteler ile çalışıyoruz. Ancak Sakarya Üniversitemizde Arıcılık ile ilgili bölüm yok, Düzce Üniversitesi ile ortak çalışmalarımız var, Bursa Uludağ Üniversitesi ile yardımlaşma ve bilgi alışverişi anlamında ortak çalışmalarımız var.” Dedi.

“ARICILAR BİRLİĞİ NELER YAPIYOR.”

Bir yetiştiricinin “ Birlik olarak bize ne tür yardım ve destek verdiniz onu anlatın”demesinden sonra başkan Mustafa Ör şunları söyledi.

1-Üyelerimize ilk defa 200 kovan dağıtımı başlattık. 2-Yerli arı ana arısını temin ediyoruz. 3-Arı satmaya başladık. Arı fiyatları açıkladık. Arılara karne tutarak daha bilinçli arı yetişmesine yardımcı oluyoruz. 4-Bal fiyatlarını tespit ediyoruz. 5-Hijyen bir şekilde bal üretimi yapılmasına destek veriyoruz. Malzeme, ekipman dağıtımı yaptık ve yapıyoruz. Makine ve ekipman destekleri veriliyor. Yaptığımız projeler hep onay aldı ve devlet arı yetiştiricilerine birlik üyelerine destek veriyor. Diyen

Mustafa Ör. Kursa katılan 50 dolayındaki kursiyerle tanışmaktan ve birlikte olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Kendilerini dinledikleri için Arı Yetiştiricilerine teşekkür etti.

Daha sonra Pamukova dan ayrıldı. 

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Güncel
82 Kez Görüntülendi.
Pamukova’da Cumhuriyetin 101. yılı coşku içinde kutlandı.
Özel Haber
175 Kez Görüntülendi.
Pamukova Yerel Ürünler Festivali Üretici ve Tüketiciyi Buluşturdu.
Spor
130 Kez Görüntülendi.
Pamukova Mahallesi takımı Fevziye Spor 41 yılını kutlandı.
Özel Haber
124 Kez Görüntülendi.
BRTK 7. Olağan Kurulunu Bursa da gerçekleştirdi.
Son Dakika
136 Kez Görüntülendi.
Sakaryalı Gazeteciler 24 Temmuz Basın Bayramında bir araya geldiler.
Güncel
286 Kez Görüntülendi.
15 Temmuz Feto Darbe Girişiminin 8. Yılı Pamukova da böyle hatırlandı.
Güncel
1220 Kez Görüntülendi.
Pamukova da Çakır Muhammetlerin Mutlu Günü
Özel Haber
1599 Kez Görüntülendi.
Pamukova. Pamukova olalı böyle zulüm görmedi.
Sıcak Haber
2071 Kez Görüntülendi.
Emre Sarıca Hayatını kaybetti.
Son Dakika
459 Kez Görüntülendi.
Pamukova'da Öğrenci Otobüsü Devrildi. Kaza ucuz atlatıldı.