Kategoriler

Pamukovahaber

Akçay Barajı Çalışmaları Tam Gaz Devam Ediyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Saski Genel Müdürlüğü tarafından Sakarya ya Alternatif İçme suyu kaynağı projesi amaçlı başlatılan ve daha sonra baraj projesine Hes (Hidro Elektrik Santralleri de) eklenen. 2014 yılında ihalesi yapılarak çalışmalara başlanan Eskiyayla Havzası Akçay Baraj çalışmaları tam gaz devam ediyor.

Nuryol İnşaat firması ile Akgenç İnşaat ortaklığı tarafından yapılan baraj 
en zorlarından olduğu sanılan, doğal ortamın ve engebeli arazinin heyelanlarla kış mevsiminde çökmeler meydana gelebilen Akçay bölgesinde şimdi çok sayıda iş makineleri ağır yük taşıyan kamyonlar, yeni açılan çevre yollarında taşınan harfiyatları ezen silindirler durmadan çalışıyor.

Akçay Barajında 100 kadar çalışan var. İş makineleri operatörlerinden, çevre mühendislerine, şantiyede yemek yapan aşçılara, şantiye bekçilerine kadar farklı alanlarda çalışanlar var.

Pamukova’nın yıllardır bilinen kuzey bölgesinde kalan Akçay havzası, yazları sıcaktan kaçanların çadır kurdukları Köy yeri denen bölge ile Yine yıllar önce Sakarya  Valisi Nuri Okutan zamanında Acısu deresi başında bulunan (acısu mağarası) bilindik yerlerden.

Akçay Havsazı projesi tamda kartepe güneyinden dağlar arasından çıkan Gümüş Dere, Eskiyayla tarafından Çöğelek denen yerden Kuzeye doğru Nanepınar ve Öküzyatağından gelen derelerden oluşon Domuzderenin birleşerek Akçay vadisine gelmesi sonucu, Acısu deresi de aynı vadide toplanarak Sakarya ya akıtılma projesi olan Akçay Havzası üzerinden kurulması kışın da kar sularının aynı vadiye akarak büyük göl oluşturulması çalışmaları onay aldıktan sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleye çıkartılarak çalışmalar 2014 te başlatılmıştı.
YÜKLENİCİ FİRMA NURYOL VE AKGENÇ İNŞAATLAR


Geçtiğimiz yıl Barajın gövde dolumu için Değirmenlerin yakınlarından vadinin en dar alanına dolgu yapılması için ilk çalışmılar başlatılmıştı. Geçen yıl bu çalışmalar yine Pamukovahaber.com kameraları tarafından çekilerek okuyucularımızla paylaşılmıştı.

Ancak Akçayın zorlu doğal yapısı ve heyelan bölgesi oluşunun yeni gittiğimizde de gördük ki, 2015 te yapılan gövde dolum için altyapı beton sergi çalımaları epey zarar görmüş durumda (geçen yıl çekilen görüntü)

İŞTE BUDA YENİ GÖRÜNTÜLER.

Akçay Bölgesinde,  Akçay Barajı ve Hes çalımaları çok büyük bir proje, Ancak zorlu şartları aşabilecek güçte adı bilinen Nuryol İnşaat gibi dev bir firma aynı büyüklükte dev iş makineleri sahada dağları deliyor, kayaraları un yapıyor ve Akçay da Mağaranın alt kısmında kurulmuş hazır beton santrali betonunu yerinde  yaparak yapılan dolgu çalışmalarına daha etkili ve daha hızlı beton kurmadan ulaştırılabilecek bir yapı kurulmuş durumda.

Akçay da yıllar önce mozaik işlerinin inşaat sektöründe sık kullanıldığı zamanlar. At Gırcası bölgesinden, soğucaktan gelen Sapanca ile Pamukova’yı bir birine bağalayan yolların Akçay deresine Kazimiye yönüne geçildiği yerde siyah mozaik taşı olarak alınan madenin olduğu yere Mobil Beton Santlar kurulmuş ve hazır beton yapmayı bekliyor.


AKÇAY BÖLGESİNDE TELEFONLAR ÇEKMİYOR.

Akçay Havzası Baraj çalışmaları başladığı zaman ilk getirilen elektrik enerjisi olmuş. Eneri gelmiş ancak cep telefonları verici ve aktarıcı hizmetleri gelmemiş.

Havza çalışmalarında barınma yeri olarak seçilen Köy Yeri altında boş bir alanda kurulan konteynerlerdan oluşmuş yatma, barınma ve iş toplantılarının yapılabiliceği önemli bir yerleşim yeri olmuş.

Bölgede içme suyu projesi çalışmaları işin başı olduğu için her türlü atık foseptik çukurlar hijyenik olması için ve proje bittiğinde her türlü atık ve kirletici hastalık yapabilicek olumsuzlukların önünü geçilmesi için çoğu yapının prefabrik olmasına karar verilmiş. İş bitinde su havsazına akan, bakan bölgelerden gelen atıklar ve yapılaşma olmaması için 1960 yılındaki Adasu Su Havzası ve bölgesi SASKİ ye devredilmiş.

ÇALIŞANLAR TELEFONLAR ÇEKMEDİĞİ İÇİN YAKINLARI İLE GÖRÜŞEMİYORLAR.

Mağaranın yanında çalışan Ekskavatör operatörünün tam bir korkusuz kahraman olduğunu yüzüne söylediğimizde o sadece gülümsedi ve“korkunun farkındayım. Çünkü yaptığımız iş dikkat isteyen ve tehlikeli iş. Riskli iş. Taşları kırıp yerlerini oynatıyor ve değiştiriyoruz. Taşları kırıyoruz. Titreşim oluyor. Titreşim olan eğik düzlemlerde yuvarlanan taşların arkalarından istendemik taşlarda gelebiliyor. Anacak dikkat ediyoruz. Allah koruyor” diyor

Sözlerine “ keşke telefonlar çekse, hiç değilse yakınlarımızla, çocuklarımızla görüşebilsek tem isteğimiz telefonlarla eş ve çucuklarımızla görüşebilmek” dedi.

Bizde söz verdiğimiz gibi onu görüntüledik ve yazdık.

MAĞARADAN RENGİ SARI SU AKIYOR.






Akçay da Acısu Mağarası denen kocaman taş dağının altında tektonik mağara (depremler sonucu oluşan mağaralar) içinden bu sene daha fazla su akıtmaya başlamış. Bizde oraya kadar gitmişken önü açılmış durumda olan mağaradan su doldurduk. Buz gibi soğuk suyun Kilometrelerce uzakta Soğucak Yaylasından bu mağara ya aktığını tahmin ediyoruz. Yetkililerde bu tahminimizin doğru olabileceğini söylüyorlar. Acısu Mağarasından akan sarı rengi olan suyun içinde fazla demir olduğunu da öğrenmiş olduk.

DAĞLARDA HAYAT VAR.

Yazımızın sonuna da şunu da eklek isteriz ki. Pamukova yaylaları,  Marmara Bölgesinin diğer yerleri gibi doğal güzelliklerle dolu. Tamda dün ve bugün çöl Sıçaklarının olduğu Pamukova da aşırı Sıçak olan havadan kurtulmak isteyenler Akçay ve köy yeri, gibi bölgelere gidebilirler. Köy yerinde yazları çadır kurup konaklayanlar var. Pamukova da daha birçok yerde çadır kuranlar var. Bizde hiç değilse sıcak havadan biraz olsun kurtulmak isteyenlere fotoğraflarda da görüleceği gibi soğuk sular ve soğuk hava esen yaylaları tavsiye ederek yazımıza son verelim istiyoruz.

Haber çekimlerimizde Akçay Barajı çalışmaları yapanlara Yeni gelen Şantiye Şefi Çevre Mühendisi Alper Tunga Bozkurt’a yeni işinde başarılar dilerken teşekkürlerimizi sunuyoruz.   
Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Davut İP 8 Yıl Önce

Belli ki ćok emek harcanan bir haber çalışması olmuş.Güzel de olmuş tebrik ederim...

Eskiyaylalı 8 Yıl Önce

Bırakın akcayı acısuyu eskiyaylada satılmadık yerbırakmadı belediye ama köye kaçkuruş yatırım yaptılar köyün ne sene de birkaç kez köye geliyorsun artık gifesim yok yoldesen yolun anasını beklemişler mezarlıklar bakım istiyor kanalizazyon yok her köyde parkeli yolları eski yaylada yok ama arazi satmaya gelince belediye hemen satıyor ahbenim salak köylüm

çalışan 8 Yıl Önce

Birbucuk yili askin suredir bu projede hizmet vermekteyim oncelikle bu magduriyetimizi halka duyurdugunuz icin cok tesekkur ederim eminim ilgililer bu bu magduriyeti dikkate alir sonuc itibariyle bircok gurbetci arkadasimiz var uzakta olmakla birlikte birde telefonun cekmemesi iletisimi bi hayli zorlastiriyor yetkililere burdan ricam lutfen artik bir cozum bulun.

Çalışan 8 Yıl Önce

İş makinesi operatörüyüm Yaklaşık 3 sezondur akçay barajinda çalışmaktayım doğası havası suyu çok güzel ancak tek sıkıntı ulaşım yok telefon çekmiyor burada çalışan bütün meslektaşlarima Gurbetçi lere allah kolaylık versin sadece yetkililere seslenmek istiyorum telefon ulaşım rica ederim

Daha Fazla Haber
Güncel
82 Kez Görüntülendi.
Pamukova’da Cumhuriyetin 101. yılı coşku içinde kutlandı.
Özel Haber
175 Kez Görüntülendi.
Pamukova Yerel Ürünler Festivali Üretici ve Tüketiciyi Buluşturdu.
Spor
130 Kez Görüntülendi.
Pamukova Mahallesi takımı Fevziye Spor 41 yılını kutlandı.
Özel Haber
124 Kez Görüntülendi.
BRTK 7. Olağan Kurulunu Bursa da gerçekleştirdi.
Son Dakika
136 Kez Görüntülendi.
Sakaryalı Gazeteciler 24 Temmuz Basın Bayramında bir araya geldiler.
Güncel
286 Kez Görüntülendi.
15 Temmuz Feto Darbe Girişiminin 8. Yılı Pamukova da böyle hatırlandı.
Güncel
1220 Kez Görüntülendi.
Pamukova da Çakır Muhammetlerin Mutlu Günü
Özel Haber
1599 Kez Görüntülendi.
Pamukova. Pamukova olalı böyle zulüm görmedi.
Sıcak Haber
2071 Kez Görüntülendi.
Emre Sarıca Hayatını kaybetti.
Son Dakika
458 Kez Görüntülendi.
Pamukova'da Öğrenci Otobüsü Devrildi. Kaza ucuz atlatıldı.