Özlem yıllardır ailesinden uzak hırslı ve azimli bir insan.
Okulu uğruna evinden ve ailesinden uzak, el memleketlerinde sabırla okulu bitirip döneceği günü bekledi. Aileside biricik evletlarını bekledi. Özlem: Her gün Pamukova da neler oluyor, Pamukova’da bugün yeni bir haber var mı diye Pamukova internet setimizin bağımlı okuyucusu oldu. Sonunda okulunu bitiren Özlem şu an yola çıktı ve çıkarken de bize mail attı.
Metpubu siz değerli okuyucularımızla paylaştıktan sonra bizde bir iki cümle yazmak istiyoruz. Onun Pamukova dan uzak kaldığı zaman dilimi içinde görmediği bilmediği olayları yazarak belki de yeni aş alanları ön bilgilerini verelim ki. İlçemiz in ne kadar gelişmiş olduğunu görebilsin istiyoruz. Bilki de kendine seçeceği bir iş alanı konusununda da yardımcı olabilelim. Önce pamukovahaber e gönderidiği mektupu okuyalım…
Merhaba Hocam,
İlk önce yeni egitim ve ögretim yılınızın hayırlı olmasını temenni ederim. Benim okulum bitti ve Pamukovaya dönüyorum. Almanya Rostock Üniversitesinde Makina Mühendisligi bölümü / İcten Yanmalı Motorlar ve Enerji Teknik üzerine egitim aldım. Rüzgar enerjisi, Enerji santrallerinde atık gazların ve ortaya cıkan ısının degerlendirilmesi üzerine üniversitede bitirme tezimi hazırlayarak mezun oldum. En büyük hedefim ülkeme ve özellikle Pamukovama faydalı olabilmek. Sizin aracılıgınız ile ilk önce beni her konuda yalnız bırakmayan ve sonuna kadar destekleyen canım aileme, bugünlere gelmem icin beni yüreklendiren Sakarya üniversitesindeki degerli hocalarıma ve tüm ögretmenlerime sonsuz tesekkürlerimi sunuyorum.
Yurt ici ve yurt dısında egitimlerini sürdüren ve yeni baslayan tüm ögrenci kardeslerime basarmanın sartının sabır, disiplin, azim ve zorluklara katlanabilmek oldugunu hatırlatmak isterim.
Saygı ve Selamlarımla
Özlem Bablak
Öncelikle bizlerde sizi azminiz ve gayretiniz sonucu elde ettiğiniz eğitimdeki başarıdan dolayı tebrik ediyoruz. Ülkemizin okumuş insanlara ihtiyacı oluduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Siz bu yolda önemli bir başarı sağladınız. Artık hizmet için verilecek fırsat ve imkanlar doğrultusunda faydalı işler yapabileceksiniz. Sizlere bir iki not düşerek faydalı olabileceğimizi sanıyorum.
1-Pamukova da tek bir fabrika var oda yüksek okul mezunu çalıştırmıyor. 1000 den fazla işçi çalıştıran AK-Gıda adındaki fabrika süt ve süt ürünleri üzerine iş yapıyor, Afyon, Kütahya gibi yerlerden topladığı sütleri yoğurt yapıyor, süt lü çikolata yapıyor, goflet yapıyor, birde yol kenarına show-rom kurmuş oradan yine Pamukova ya doğrudan satış yapıyor.
Ak-Gıda Ülker fabrikasının bir kolu, Başka illerde sosyal anlamda bir çok spor kompleksleri yaptığı halde Pamukova da böyle bir kompeksi yok. Spora da destek olduğunu duymadık. İki senedir ilçemizde yapılan Babam Sultan şenliklerine destek veriyor.
Ak-Gıda da taşeron sistemi var. Çalışan işçiler taşeron firmalarının işçileri.
Kısaca bu fabrika yüksek okul mezunu istemiyor. Ama ürünlerini satarken hiç ayrım yapmadan satıyor. Herkes onlardan ürün alabilir. İş istememek kaydı ile. Pamukovalı çalışanından çok dışarıdan işçi çalıştırıyor.
2-Pamukova daBeton santraleri var. İki tana hazır beton üreten santral var. Biri belediyeden kiralanmış, diğeri özel santral, Bu santraller de birkaç kamyon şoförü, birkaç tane de teknik eleman çalışıyor. Beton üretip Pamukova’ya satıyor. Yüksek okul mezunundan çok direksiyonu güçlü şoför aliyorlar.
3-Taş ocakları var. Pamukova keştepe denen yerde taş çıkarıp karayollarına demiryollarına taş satıyor, Bu işletmeye de kolları güçlü komprasör kullanabilen erkek eleman gerekiyor. Dinamit atacak gözü pek eleman gerekiyor. Bozulan araçları tamir edecek, yağ değişimi yapacak arabaların altına yatıp kalkacak eleman gerekiyor.
4-Beton travers üreten fabrika var. Hızlı tren geçecek diye beton travers üretiyor. Çinliler ise traversleri yollara döşüyor. Fabrika üretiminde çalışan genelde erkek personel var. Ağır iş olduğu için tahsilden çok fizikman güçlü insanlara ihtiyaç var.
5-Belediye var. Pamukova belediyesi “Halka hizmet hakka hizmek” ediyor. Belediyemizde 100 kadar çalışan var. İçerde çalışanlar genelde başkana yakın olan insanlar oluyor. Her seçim sonucu bu kadro değişiyor. Temizlik işlerinden, imar işlerine kadar çalışanı var. Sokaklarda çöp konteynerleri olmadığı için temizlik işçileri her evin önünde pöşet içine atılmış çöpleri yerlerden topluyorlar. Çünkü kediler köpekler poşetleri parçalıyor. Çarşı içinde pazarcılar çöpleri yerlere atıyorlar. Burada temizlikçilerin işi zor.
Park bahçeler de ise parklara fitnes aletleri taktılar. Canı sıkılanlar orada stres atsın isteniyor. Ancak yeni fitnes aletlerinde bayanlar biraz çekingen olduğu için şimdilik çocuklar çıkıp oyun oynuyorlar. Mahalle aralarında rasgele bir yerde atık malzelemer sık sık birikebiliyor. Biriken atık (ot, çöp vb) atıkları traktör bozuk değilse bir zaman alıyorlar. Ama belediye ye söylemek gerekiyor. Onlarında alınması için bir çok kere belediye ye hatırlatmak gerekiyor.
6-Kış günleri Pamukova da köpek sayısı çoğalıyor. Başka illerden Pamukova ya atılan sahipsiz köpekler genellikle sürü halinde geziyorlar. Köpekleri öldürmek suç, beslemek ise para istiyor. İslah yeri yapmak ayrı bir dert. Belediye bu konuda radikal çözüm üretemiyor. Aşağısı sakal yukarısı bıyık misali. Kediler ise şimdi sorun gibi görünmüyor. Ancak çok kedi var. Pöşetlere konmuş çöplerden besleniyorlar. Yükseğe asılmış bir poşeti parçalayıp çevreye dağıtabiliyorlar. Hatta kenar mahallelerde yılan çıyan gelmesin kedi yesin diyenler de var.
7-Milli Eğitim Kurumu var. İş konusunda her sene ücretli öğretmen alarak istihdam sağlıyor. Bu sene KPSS de iptal oduya, bu işsizlere firsat oldu. Yüksek okul bitirmiş gençler için iş kapısı oldu. Eylül ayında dilekçe doldurup İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuruyorsunuz. Başvurular kabul edilirse kadrolu öğretmen gelene kadar öğretmenlik yapabiliyorsunuz. Bölümünüz önemli değil. İster sınıf öğretmeni, ister İngilizce dersleri, ister Türkçe, İster Matematik, şansınıza hangi bölüm açıksa size verilebeliyor. Şartı şu: Sözü geçerli birinden mutlaka referansınız olması lazım.
Bu sene Pamumova da 30 ücretli öğretmen alındı. 250 kadar öğretmen olan ilçemizde üç sınıf öğretmen oldu. 1-Kadrolu öğretmenler, 2-Sözleşmeli öğretmenler, 3-Ücretli öğretmenler, Birde emekli olmuş ama tekrar derse girmek isteyen eski öğretmenler. Birde yönetici öğeretmenler var ki onlar daha üst düzey konumundalar. Nasıl atarın nasıl görevlendirilirler onları öğretmenler pek bilmez. Öğretmen işine bakar. Yöneticeler sık sık açılışlara, kutlamalara çağrılır. Öğretmenler okulunda işleri ile uğraşırlar. Yöneticiler bazı toplantılarda öğretmenlerle bir olurlar. Birde senede iki defa yapılan veli toplantılarına katılırlar. Pamukova da mevsimlik ücretli öğretmen olmak isterseniz, eylül ayını beklemeniz lazım.
8-Pamukova da ilk dafa bir çöp atık tesisi kurulmaya çalışılıyor. Biz basın olarak bu tesisten tam bil bilgi almış değiliz. Geçenlerde gördük çelik konsriksiyon yapı ile karo yolunun (D-650) kenarına çöp toplama merkezi kurulacağı söylenen tesis yapımına başlanmış. Osmaneli den bu yana bütün çöpler o tesiste toplanacakmış. Tesiste çöpler gübre ve bio-gaz’a dönüştürülüp satılacakmış. Yani çöp: gaz ve gübre olacakmış. Birkaç senedir bu konuşuluyor. Pamukova’nın Eskişehir yönünde girişte sanayi siteleri ile iç içe olacak bu tesis meyve ve sebzeye hiç zarar vermezmiş. Bu işte çok para varmış. Türkiye de bu tesisin ilk olacağı söyleniyor. Günde 25 bin (Karoyolarının araba ölçüm rakamı) arabanın geçerken görmesi için yola yakın yapılmış. Bu tesiste şimdilik ne tür eleman çalışacak bilinmiyor. Çünkü tesis daha ortada yok.
9-Pamukova da artık soğan yetişmiyor. Soğan başka illerden getiriliyor. Ova köyleri domates ekiyor ama toprak kisleştiği ve ilaç çok atıldığı için ovada çıkan domates Godolu diye pek rabet görmüyor. Birkaç yeni büyük baş hayvan yetiştiricilği için ahır falan yapılıyor.
10-Esnaf al-sat yapıyor en iyi esnafın işi. Ancak bir ik tane yeni kurulan buyük market küçük dükancıların işini zora soktu. Büyük marketler ucuz mal satıyor ama peşin satıyorlar. Giyim konusunda, markalı giyecek pek yok. Markalı giyecek için Pamukovalı dışarıya gidiyor. İlçede haftada bir kurulan paraz yüzünden hafta içi ihtiyacı olanlar da dışarıyo gidiyor.
11-Değişen gelişen ülkemizde Pamukova yep yeni bir iş alanı oluşturmaya başladı. İlçemiz içinden geçen duble yol kenarlarında yanık yağ satan küçük satış yerleri oluşturuldu. Petrol üreten ülkelerin atık olarak ayırdıkları 10 numara yağlar ülkemizde değerlendiriliyor. Gemilerle getirilip bir atölyede içine çeşitli yakıcı madeler (tiner gibi, amonyak gibi vs.) yakıcı kimyasallar atılarak yağ yakılıyor. Meğer petrol üretecisi ülkelerin atık diye hiç kullanmadığı bu yağlar akaryakıt olarak kulanılabiliyormuş. Onlar bunun farkında değillermiş. Ülkemizde mazot pahalı, bunun yerine yarı fiyatına bu yanık yağlar alınıyor. Bu yağı kullanan araçlar çalıştıkları zaman güzel bir duman çıkartıyorlar. Nereye gitseler çok uzaklardan görülüyor. Nasıl olsa çıkan duman uçup gittiğinden, ucuz olduğundan dolayı şoförler çok para kazanıyorlarmış. Satıcılar da çok kazanıyormuş. Artık petrol tesislerinde bu tür yağ satacağı söyleniyor. Otobüsler bile bu yağı kullanmaya başlamışlar. Bu yağı alabilmek için soförler yarış yapıyor. İlçemizde karşıya arabasına yağ almak için geçen kaç kişi canından oldu. Hatta yağ satıcısıda canından oldu. Ülkemizde ekmek Aslanın ağzından miğdesine indi. Kazanmak kolay değil.
12-İlçede hiç olmayan Temiz enerji kaynakları konusunda bir şeyler yapmalı. Mesela kartepe ye rüzgar enerjisi kurulabilir. Güneş enerjisi ile çalışan enerji redaktörleri geliştirilebilir. Çanakkale’de ve birçok yerde bunlar var. Çin bu konuda dünya da örnek bir ülke, Ancak ilçemizde daha bu yolda atılmış bir adım yok. Olmayan sudan enerji üretme hayallari oldu, oda duvara tosladı.
Kısaca ilçemiz hakkında bilgi vermeye çalıştık. İş alanları ile ilgili biraz olsun sizleri aydınlatalım dedik.
Pamukova nın yetiştirdiği yurt içinde yurt dışında okumuş değerlerimize ihtiyacımız var. Ancak yetkili ve söz sahibi olanlarında o kadar desteklerine ihtiyacımız olduğunu vurgulamak istedik. Eğer birileri anladıysa ne mutlu. Ancak anlayıp da başlarını kuma gömerlerse gelecekte sorumlu olacaklardır. Okumuş değerlerimize sahip çıkalım.
MURAT ÇAM 14 Yıl Önce
Yazınızı baştan sona kadar okudum. İlçemizde her okuyana iş verilsin diye bir kural yok. İlçemizin durumu ortada. Devlet tarım arazisi statüsüne ayırmış. fabrikalar için ruhsat almak çok zor hale gelmiş. Köylerde belediyenin mücavir alanının içine girmeyince belediyede meclis kararıyla statü değişikliği yapamıyor ki. fabrika yatırımlarına ruhsat verebilsin. Yani burda köylerde suçlu, işadamlarıda suçlu,pamukovada görev yapan amir memurda suçlu. ilçemizde 1 adet osb olsa işsizliğin i si kalmaz. ama herkes kendi dedin de başkasıdan bana ne diyor. ... mühendis arkadaş ta 1000- 1500 lira ile bir yerde işe başlar ama tabi çevresi geniş olması lazım. gerekirse bedava çalışıp deneyim kazanması lazım...