banner392

Yeşil, Kırmızı, Eşittir = Rant

Pamukova da bir haftadır ne mi konşuluyor, diye, soranlara söyleyeyim.

Topraktan gelecek rantlar konşuluyor.

Eski Beldiye ne kadar satmış, yeni belediye ne kadar satmış,

Halbuki Pamukova da çok daha önemli konuların konuşulması gerekirken Pamukovalılar şimdi atadan, babadan kalan yerlerin nasıl paylaşıldığı ve paylaşıma sı gerektiğini konuşuyor. Eskiden kalan yerlere torunların ne kadar kar karşılığı konut yaparak rant elde edecekleri konuşuluyor.

Bazıları da ismaralama haberler yaparak aldıkları siparişçilerin sattıklarını paylaştıkları yerleri değilde kendi sahiplerinin onlara ismarladıkları siparişlerin nasıl yerine getirecekleri provalarını kendi sayfalarına taşıyarak yeni gündemler de yaratıyorlar bravo….

Alkış, alkış, alkış.

Şimdi Pamukova da yapılan neymiş anlatalım.

Pamukova da yerleşim alarları açmak için yeni doğmuş bebeklere yeni yaşam alanları yaratmak için yerel yönetimler (belediyeler) imar gitmemiş alanlara yeni planlar yaparak oralarda eveler olmadan önce,  yollar, parklar, okullar, hastaneler, top oynama alanları, hatta modern ülkelerde yapılan kültür salonları, okuyan toplumlar için kütüphaneler, birlikte yaşadığmız sokak hayvanaları için barınaklar gibi birlikte kullanacağımız ortak alanları bırakılıp onların üzerine de barınaklar yapılabilmasi için planlama yapıyorlar. Zaten bu işler belediyenin yapması gereken işlerin başinda geliyor. Bu işler kanunla onlara verilmiş işler oluyor.  

Peki bu işler Pamukova da nasıl olmuş:

Çok eskiye gitmeden bir önceki ve şimdiki dönemi alalım.

CHP ile MHP'nin karşı çıktığı belediyeler yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda, 2012 yılında kabul edilerek yasalaşmıştı.

Bu yasa ile köyler de mahalle oldu. Pamukova da 30 tane köy o tarihten sonra mahalle oldu.

O mahalleler önceleri belediyeler tarafından önemsenmezdi çünkü onların imar işleri, yeşil yer işleri Özel İdare denen devlet kurumları tarafından yapılıyordu.

Yeni çıkan Büyükşehir yasası ile artık Belediyelerin dahada yetki alanları genişletilmiş oldu. Belediyeler zaten önceden bilip üzerinden her türlü değişiklik yaptıkları yerleşim alanlarını büyütme işlerini bu defa köylere da taşıdılar.

İlk işleri köylerde hiç bozulmamış toprak ev yapılan yerlere şimdi villa yapma işleri artık kölere kadar gelmişti. Yeşil ormanların altında iki ağacın arasına sazloku koyarak çam ağacı altında çam kokusu almaya gelmişti.

Bu kokuyu duyan belediyeler önce köylerdeki ortak alanlara göz giktiler ve oralardaki ayrılan top oynama sahası olabilecek yerlere, mezarlıklara yakın köy tüzel kişiliklerine, köyün içinde köy odası yapılabilecek yerlere ve meralara saldırmaya başladılar.

Pamukova belediyesi o zaman derhal haritaları izlemeye aldı satacağı ve para kazanacağı yerleri hemen askıya çıkardı. Tam bir hızla 30 mahallerden 320 üzerinde toprağı satan belediye bir anda boncuk buldu. Kasası para ile doldu. Yanlışlıkla mezarlık arazileri bile satıldı.

Yeşil kalmış alanlar, kırmızı topraklar, köyün zilliyetinden şehirlinin zihniyetine girince bir daha köyler iflah olmayacağı için adları da değişti. 1924 yılında çıkarılan Köy Kanunu da böylece çöpe gitti.

Şimdi gelelim bu Yeşil, kırmızı olayi Pamukova nasıl olmuşta ranta dönmüş:

Dün Pamukova belediyesi çok güzel bir şey yaptı başkan yanına kurmaylarına da alarak bu rant işinin nasıl olduğunu ve imar işlerinde neler yaptıklarını da anlattı.

Ancak Pamukova bu imar işini düzene sokmalı ve adaletli olmalı, hak hukuk temeli üzerinden bu işleri yürütmeli, En önemsi ise gelecek nesilleri bırakacağımız güzel ilçemiz heder edilmemeli. Sakarya Nehri gündeme getirilmeli. Sakarya nehri üzerine kurulan hidroelekrik santral verimli ova topraklarını alıp götürüyor. Bendini aşan su ovayı tehdit ediyor, Karapınar daki taş ocakları Pamukova yi çölleştiriyor. Çıkartığı toz toprak, üzümleri, erikleri, arıları, kısırlaştırıyor.

Taş ocaklarına gitirilip atılan kimyasal atıklar içimize mikrop olarak yerleşiyor.

Korona Tedbireri kapsamında Pamkuovalılar tedbirlere uyuyor hafta sonrarı sokağa çıkmıyor. Partilerin şaşalı yaptıları kongrelere gitmiyor. “Ancak su durmaz, düşman uyumaz derler” bir yerlerden o korona denen illet mikrop yine gelip bizleri de buluyor. Bizde basın olarak uzaktan konferans sistemi ile daha az kabalıklara çıkmaya çalışiyoruz ve yapığımız Canlı Yayanlarla haber alıp doğur şekilde belgeleri ile haberleri yapmaya çalışıyoruz.

Dün de yaptığımız belediye basın toplantısını canlı olarak verdik. Yazımız içinde sö ettiğimiz Belediye basın toplantısına youtube, facebook sayfalarımızda tam olarak yayanladığımız için. Merak edenlerin oradan izlemelerini tavsiye ediyoruz.

Selam ve saygılarımızla.  

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.