banner400

YENİ BİR KRİZ KAPIDA

Devlet bakanı Ali Babacan bile uyarıyor. “2008-2009 benzeri ekonomik bir krizle karşı karşıya kalabiliriz” diyor.
Babacan’ı endişelendiren durum Avrupa daki Yunanistan, Fransa, gibi ülkelerin ekonomik olarak kriz içine girdiklerini bu durumda Türkiye’yi etkileyeceğini söylüyor. Çözüm ise AB ülkelerinin krize çözüm bulmaları olduğunu söylüyor. Çünkü bu ülkelerle Türkiye’nin önemli ölçüde ticareti bulunuyor.

TÜRKİYE DE UZUN SÜREDİR KRİZLE İLGİLİ ÖNLEMLER ALINIYOR.
Bankalar konut ve ihtiyaç kredilerini düşürdü, ya da kredilere yeni bir düzenleme getirdi. Konut kredilerini yüzde yüzden yüzde 40’a düşürdü. BBDK ise yeni bir vergi ile verilmiş kredilerden fazladan yüzde 10 gibi fazla ödeme istedi. Bunun üzerine kredi müşterilerine bankalar alınmış kredilere fark ödenmesini istedi bile.
Yeni kredi talebinde bulunan müşterilerden teminat ve kefil istenmeye başlandı.

DEVLET İSE KIDEM TAZMİNATI NI FONA DEVRETME ÇALIŞMASI BAŞLATTI.
Çalışanlara daha önce her yıl olarak 1 maaş tutarında kıdem tazminatı verilirken, yeni düzenleme ile kıdam tazminatının fona devredilmesi çalışması başlatıldı ve 20 yıla 6 aylık tutar kadar kıdem tazminatı verileceği söyleniyor.

ZAMLAR DURMUYOR.
Petrole 1 haftada 3 defa zam geldi. Altın her gün zirve yaparak tarihin en yüksek rekoruna ulaştı. Altın zor günlerin yatırım aracı olduğu için kriz demek yatırımcı tarafından fark edilip çekici ve alımı artan bir meta olarak karşımıza çıkmış gibi görülüyor.
Özellikle Telekom müşterilerini arayarak yeni tarfiler gitirdiklerini ve yeni paket tarifelerle tüketiciyi daha yüksek ödemelere doğru zorlamaya başladı. Daha telefonun üzerinden deprem vergisi adı altında haksız kesilen paraları kaldırma yerine Telekom yeni zamlı tariflerle müşteriyi tüketime zorlamakta.
Ramazan bahanesi ile gıda ürünlerine zamlar yapılmakta. Esnaf bu zam hareketi ile kendini gelecek krize karşı korumaya hazırlanırken, kriz şimdiden tüketiciye yüklenmeye çalışılmakta.

ÜLKENİN EKENOMİK TABLOSU NEDİR?
Tamamen tüketime dayalı ekonomik yapılanmamız. İthalat patlaması yaşıyor. Geçtiğimiz ay yüzde 11 kalkınmaya ulaşan Türkiye yabancı uzmanlar tarafından uyarıldı. Halbuku kalkınma dediğimiz aldığımız tüketim mallarının hareketliğini göstermekteydi.
Çekilen krediler ile tüketime yüklenmemiz yabancıların dikkatini çekti. O yüzden Türkiye ekonomisinin dikkatli olması gerektiği vurgulandı.

SEÇİMDEN SONRA EMLAK SEKTÖRÜ BIÇAK KESER GİBİ DURDU.
Seçim den sonra bölgemizde satış yapan emlakçılar satışların durduğunu emlak alımlarının ve bıçak keser gibi kesildiğini söylemekteler. Esnaf ise fark edilir şekilde satışlarının düştüğünü söylüyorlar.

PEKİ KRİZ BİZDEN YİNE TEĞET GEÇER Mİ?
2008-2009 da ABD de meydana gelen kriz bizden teğet geçmişti. Ancak o zaman Yunanistan’dan, Fransa’dan ise uzaktan geçmiş, AB ülkeleri krizden etkilenmemişti. Şimdi AB ve ABD de meydana gelebilecek kriz bizi teğet geçermi?
Şimdi merak edilen soru bu kriz bize gelecek ama teğet mi geçecek yoksa dik mi geçecek bunu merakla bekliyoruz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.