banner392

Yargı siyasallaştırılırsa neler olur?

Yeni Anayasa değişikliği ile yargı siyasi güçün eline verilmek isteniyor.
Bugün ise yasama, yürütme ve yargı tamamen bağımsız ve kendi alanlarındaki görev sorumlulkalırını yürütmektedirler.
Yargı siyasallaşırsa adalet yerini bulmaz. Vatandaş kendi mahkemesini kurmaya çalışır. Kendi davasını görmeye çalışır. Devlete olan güven sarsılır. Kaos ortamı doğar, toplum ayrışır,
12 Eylülde yapılacak referandum seçimi sonucu eğer evet çıkarsa artık yargının bağımsızlığı yerine bilinmelidir ki yargı siyasi erkin eline geçmiş olacaktır.
Yargı siyasi güçün geline geçerse neler olur?
Farzedelim yargı siyasallaştı. O zaman hükümetlerin alacağı yanlış kararları yargı doğru şekilde sonuçlandıramayacak. Kamu yararına iptal edilen kararlar olmayacak, 2-B arazileri satılsa bile yargı ona bakmayacak, baksada sadece usül olarak şöyle bir inceler geçecek, takipsizlik kararı verecek.
Vatandaşların bile davalarını etkilenecek. Açılmış dava taraftarlarından birinin siyasi güce yakın olması, ya da tanıdığı bir siyasetçinin devreye girmesi kararları etkileyecek.
Yargı görevi yapan hakim ve savcılar siyasetçinin güçünü ensesinde hissedecek.
Bir ilçede bile parti temsilcisi yargıcı etkiler duruma gelecek. Eğer yargıç siyasi gücü dinlemezse soluğunu başka bir yerde alacak.
Bugün  bunu başka alanlarda hissetmiyormuyuz?
Milli Eğitimde siyasinin beğenmediğ bir öğretmeni nasıl sürdüklerini, nasıl hak etmediği halde okul müdürleri atadıklarını görmüyormuyuz.
Pamukova da yillarca vekaleten müdür olarak çalışan insanları görmüyormuyuz?
Başka kurumlarda kendi adamlarına iş, kendinden olmayanlara kapı dışarı verdiklerini görmüyormuyuz. Kendinden olmayanları dışlamıyorlar mı?
Yargı yolu ile haklarını alanları bile defalarca aynı yola sürdüklerini ve eziyet ettiklerini görevini yaparken ona işini zindan ettiklerini görmüyormuyuz. Eğer yargıda siyasi güçün eline geçerse vay halimize…
Yargının tamanen siyasi gücün elinde olduğu hiçbir demokratik ülke yoktur. Padişahlar döneminde bile padişahları beli denetleyen kurum vardı. Maalesef ülkemizde siyası güç denetim istemiyor. Kendi yaptıkları yanlışların hesabınıda kendi vereceğini söylüyor. Ancak bağımsız denetim kurumları olmazsa hangı yanlışı kim denetleyebilir. Bağımlı Anayasa Mahkemesi iktidarın yaptığı yanlışları denetleyebilr mi? Bağımlı HSYK yanlış yapmış hakimleri ve savcıları yargılayabilir mi?
Bağımlı idare bağımsız karar verebilirmi, Valiler, kaymakamlar, muhtarlar iktidarın dışında bağımsız şekilde karar verebilir mi?
 
KAMU DENETÇİLİĞİ DE NEYİN NESİ?
Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün Gökgöz köyünde vatandaşlara ilginç bir açıklama yaptı. Kamu Gücünü kullanan Vali, Kaymakam, Belediye başkanı ve muhtarların güç kullanırken vatandaşlara haksızlık yaptığı taktirde bunun yargılamasanı kurulacak Kamu Dentimi Kurumu nun yapılacağını söyledi.
Çok garip değilmi. Hukuk devletinde haksızlıklara karşı yargı vardır. Yapılan haksızlıkları eğer öyle bir kurumda yargılamaya kalkarsak ve Kamu Denetim Kurumu diye bir kurum kurarlarsa görün bakalım nasıl haksızlıklar olacak.
Birde garip olan eskiden kadılar vardı. Sanki Kamu Denitm Kurumu denen kurum kadı görevine mi soyunuyor. Onu ben anlamış değilim.
Farzedelim köylüye vali ya da kaymakam ya da muhtar bir haksızlık yaptı. Şimdi köylü şikayetini kamu Denetim kurumuna götürecek. Orada kamu denetçisi şikayetçiyi dinleyecek. Suç işlemiş olan kamu Gücünü kullanmış o vali, ya da kaymakam, ya da muhtarı çezalandıracak öyle mi?
Hatta haksızlığı onandığı taktir de eğer suçlu bulunmuşsa ve suç işlemeye devem ederse o zaman resmi gazete diye bir gazete de teşhir edilecekmiş.
Sevsinler sizi. Nerde kaldı sivil mahkeme, Hani yeni anayasa değişikliği ile sizler Askeri mahkemeleri kaldıracaktınız da asker sivil herkes sivil mahkemelerde yargılanacaktı?
Eğer 12 eylülde Evet çıkarda  Kamu Denetim Kurumu denen her ilde açılacak bürolarda yeni Özel Yetkili Mahkemeler gibi birde halkı yargılayacak mahkeme kurulursa vay milletin haline.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
selahattin Çırak
selahattin Çırak - 14 yıl Önce

sEVGİLİ DOST
Tesadüfen Pamukova halk sitesine girince gözlerime inanamadım
Koskocaman EVET reklamı
İnsanlar para ile satın alınabiliyormuşu birkez daha öğrendim.
Boşuna söylememiş Kral Marks küçük burjuvacı kaypaktır.
Bende bunlar satın alınabilenlerdir

selahattin Çırak
selahattin Çırak - 14 yıl Önce

Galataportu israillilere peşkeş çekenler görsel basında Wan minit denince kahraman oluyor.mayınlı arazıyı 49 yıllığına servis yapanlara ve yargıdan dönmesi olayını unutunlara hatırlatılır

selahattin Çırak
selahattin Çırak - 14 yıl Önce

Sayın yavuz endişelerinize katılmamak mümkün değil .Fakat bunu göremiyen At gözlüğü kullananlara şaşıyorum.Bazıları siyasi rant sağlayacağı içinyalakalık yaparlar.Benim anlamadığım referendum yasalarını bilmeyen okumayan EVET oyu kullananlara.
Bir sendikanın temsilcileri çıkıp evet kullanacağız diyor ve üyeleri hala o sendikada durup hak alacaklarını zannediyorlarsa akıllarına şaşaRIM