banner392

Wikileaks belgeleri, genel seçimi etkiler mi?

Dünya yı sarsan Wikileaks.com sitesi belgeleri Türkiye deki genel seçimi etkiler mi? Etkilemez mi?
Artık öyle bir dünya da yaşıyoruz ki, tek bir kişi elindeki bilgi ve belgeleri çok kısa sürede dünya ya yayabiliyor, Yılların verdiği birikim olan Haber Ajanslarını bile gerilerde bırakabiliyor. Tabi gazeteler ise sadece internette yayınlanmış bilgilerin bir gün sonrasında teyit eden bir yazılı belgeler halinde, arşiv olarak kalıyorlar.
Saniyelerle ifade edilecek şekilde Wicileaks tüm dünya ülkelerinin diploması alanında gizli belgeler diye adlandırdıkları tutanakları bir anda istediği yerlere ulaştırdı.
Belgelerin çevirisi de o hızla yapılarak internet sitelerinde yer almaya başladı. Gece yarısı yayınlanmaya başlayan belgeler artçı deprem etkisi yarattı.
Türkiye ile ilgili 3000 dolayında oluduğu söylelen belgelerin sadece 30 kadarı yayınlandı. Buda binde biri demek oluyor. Daha demek ki çok sayıda yayınlamaya hazır belge bekliyor.
 
WİKİLEAKS IN YAYINLADIĞI BELGELER GENEL SEÇİMİ ETKİLER Mİ?
Tam da bu zamanda seçimle ilgili öngörülerde bulunmak bazılarına garip gelebilir, Ancak unutmamak lazım ki, bu belgeler yönetimleri değiştirebilecek, bir çok büyük elçiyi yerinden edecek formmatta görülüyor.
Türkiye de şeçim tarihi hükümet tarafından açıklanmadı, Haziran-temmuz aylarında seçimin normal süresi doluyor. Hatta bu belgeler seçim le ilgili alınacak kesin kararı bile etkileyebilir. Belki de martta erken bir seçim olabilir. Ancak martta seçim olabsilmesi için hükümetin elinin daha sağlam olması gerekiyor. Şu anda seçim öncesi yapılan mali aflar, memura verilecek haklar gibi iyi şeyler yeniden açıklanmaya başlayacak Wikileacks tarafından belge yağmuru ya başlarsa, seçmen her şeyi unutup dünya gündemini dikkatini vererse ne olur?
Kısaca daha binde biri açıklanmadığ söylenen belgeler peyderpey gelecektir. Bu beklenti ve endişe altında kalan hükemetlerin işi zor gibi görülüyor. Bizim gibi genel seçimlerine az bir zaman kala havalarda uçuşmaya başlayan belge yağmuru mutlaka seçimi etkileyecektir.
Hükümet bu belge yağmuru altında bakalım ne gibi bir gündem oluşturacak?  

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.