banner392

Türkiye: Brezilya ve Arjantin’e benziyor mu?

Bir zamanlar Arjantin grip olsa Türkiye yatağa düşerdi. Brezilya hastalansa Türkiye’nin ateşi çıkardı.
 
Daha dün sayılır, gazetelerde “Arjantin iflas etti.”, “Brezilya isflasın eşiğinde” benzeri başlıklarla İMF yeni bir ekenomik anlaşma için Brezilya da ya da Arjantinde haberleri bol bol Türk basının manşetlerinden inmezdi.
 
2002 yılından sonra bir daha bize benzeyen ne Brezilya’dan ve Arjantinden haber okuyamaz olduk. Hatta o bitmek bilmeyen Brezilya dizileri yerine bizim mavi diziler, Bizim Sadrazamların harem dizileri aldı.  
 
Türkiye 2001 krizi geçirdikten sonra çok şey değişti. O günün hükümetleri gitti. Yerine AKP geldi.
 
Yeni iktidarla birlikte yep yeni bir habercilik başladı. Genelde haberler ABD, AB ve balkan ülkelerinden yazılıp çizilmeye başladı. Dünya’nın arka tarafında kalan (bize göre) Çin, Hindistan, Brezilya, Latin ülkeleri devletlerinde olan bitenlerden Türk okuru maalesef hiç haber alamaz oldu. Olup bitinlerden bi haber kaldı.
 
Özellikle Avrasya (Rusya, Kazakistan, Türki Cumhuriyetleri, Kore vs)
İskandrinav ülkeleri (İsveç, Danimarka, Nörveç vs) bu ülkelerden de yeteri kadar haber yazılmıyor.
 
Ancak biz kendi içimize kapanmış bir ülke olarak sürekli ekonomik atılımlar yaptığımızı yazarken, Bir taraftan dünya ekonomik krizin eşiğindeyken “Bizi Teğet Geçti” derken.
 
Kıbrıs'ta bile benzinin litresi 2.4 tl bizde ise 4 binleri aşmışken. Yabancılara satılmış Telekom çaktırmadan sık sık ADS bağlantılarına zam üstüne zam yaparken, Bankalar sessizce kredi faizlerini arttırırken, Konut kredilerine ayar getirilirken, 51 milyon 18 yaşın üstünde vatandaşı olan Türkiye de 46 milyon kredi kullanmış inzanımızın kullandığı kredi tutarının. 180 milyar tl olduğu söyleniyor. Bu kadar banka kredisi kullanmış bir ülkenin ekonomisinin çok iyi olduğu ile öğünürken göğsümüz patlayacak.
 
Bizler; bir zamanlar aynı eknomik krizleri birlikte yaşadığımız Arjantin ve Berzilya’nın ne durumda olduğunu biliyormuyuz acaba?
 
Brezilya bizim medaynın gözünden kaybolduğu günden beri ekonomisini dünya nın 3. Sıralarına yükselti. Brezilya da İMF yi bizden önce ülkesinden kovdu. Hatta bu günlerde İMF ye “Gel sana borç verelim” diyor.
 
Brezilya hiçte bizim olduğumuz gurupta değil. ABD nin AB nin kapısında beklemiyor. Brezilya BRİC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ile kurduğu ekonomik ortaklıkta şu an da G-8 lerin korkusu duruma geldi.
 
BRİÇ ülkeleri son bilgilere göre 9 trilyon dolarlık bütçeleri ile dünya ekonomisini yönlendiriyorlar. Ekonomi uzmanları yakın gelecekte de BRİÇ ülkelerinin dünya ekonomisinin büyük bir bölümünü ele geçireceklerini söylüyorlar.
 
Aynı Latin ülkelerinden Venezuella da daha dün ABD nin himayesinde ve ona sattığı petrollerini devletleştirerek ekonisini düzlüge çıkarmış durumda. Venezuella devlet başkanı Cavez ülkenin başına geldiği gün dünyanın en fazla petrol üretecisi ülkesi oldukları halde ekonomik olarak refah yüzü geremediklerini bunun için ilk iş olarak petrolleri özelleştireceklerini ABD ye de petrol satmayacaklarını söylemişti.
 
Peki! biz ne yaptık? Bizler inadına özelleştirme projlerini devreye soktuk. Devletin stratejik kurumlarını (Tele-Kom gibi, Petkim gibi) sattık. Ülke ekemonisini yabancıların eline verdik.
Bazı bankaları da özelleştirdik. Çiftçiyi satılmış bankaların insafına teslim ettik. Trakya da önemli olçüde zor duruda kalan çiftçinin toprağı elinden çıkmış durumda.
 
Biraz daha yakına gelirsek Pamukova da bile 1500 dönüm arazinin benzer banka nın elinde olduğu söyleniyor.
 
Pamukova da gün geçtikçe arazi satışı yapacak bürolar açılıyor. Emlakçıların bazaları üzerinde yüzlerce satılık arazi, tarla, tapuları duruyor. Bazı emlakcıların söylediklerine göre Pamukova da 10 bin dönüm arazi satış için emlak pazarında sıra bekliyor.
 
Peki yıllar önce kaden ortağımız Brezilya, Arjantin ne durumda bir araştırın bakalım.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.