D-650 Karayolu'nun Geyve Boğazı Mevkii'nde bulunan, daha önce fazla patlayıcı kullandığı iddiasıyla 1 işçinin yaşamını yitirmesiyle gündeme gelen taş ocaklarındaki patlamalar ardından bölge sakinleri, çevredeki ormanlık alanda yaban kedisi buldu. 27 Ocak günü yapılan patlamadan 2 gün sonra havlayan köpeğinin peşine gittiğinde ölü yaban kedisini bulan köylülerden Fevziye Ertürk, "Köpeğimi çağırdım. Gelmeyince havladığı yere geldim. Yerde bu hayvanı kanlar içerisinde buldum. Taş ocağındaki patlamada taş gelmiş ölmüş" dedi. Yaban kedisinin 25 Haziran 2012 tarihinde sabaha karşı foto kapanla görüntülendiği belirlenmişti.
Sakarya’da çevreci hareketlerle bilinen Geyve Akıncı Köyü Şelalelerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kamuran Tan köylülerin bulduğu yaban kedisini ilk olarak Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi biyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Ali Uzun'a götürdü. Bulunan hayvanın yaban kedisi olduğunu tespit eden Doç.Dr. Ali Uzun, çevreci Kamuran Tan'ı ünlü tahnitçi İhsan Yey'e yönlendirdi. Yaban kedisini tahnit için derisini çıkaran İhsan Yey, kedinin başına aldığı taş darbesiyle kafatasının parçalandığını, beline gelen taş darbesiyle ise sol bacağının kırıldığını ve bağırsakları parçalanarak iç kanama sonucu öldüğünü tespit etti. İhsan Yey, şöyle dedi:
"Ülkemiz için endemik türlerden bir tanesi. Dünyada sadece Türkiye'de leopar, vaşak, karakulak, sas kedisi ve yaban kedisi bir arada görülebiliyor. Bu hayvan kafası ve karın bölgesine aldığı taş darbeleriyle ölmüş. Üreme açısından dişi olmaması sevindirici."
Diyarbakır'da çoban tarafından öldürülen leoparı da tahnit etmesiyle tanınan tahnitçi İhsan Yey, öldükten iki gün sonra bulunan yaban kedisinin derisini kurtarmaya çalıştıklarını, işlemler bittikten sonra Sakarya Üniversitesi ile iletişime geçeceklerini söyledi.
Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Ali Uzun ise, şöyle konuştu:
"Erkek bir yaban kedisi. Bu bölgede bulunan bir tür. Taş ocağındaki patlama anında havaya yükselen taşın isabet etmesi sonucu ölüyor. Risk sınırında olan bir hayvan. Diğer illerimizde de taş ocaklarının yaban hayvanlarının ölümüne sebep olduğunu gördük. İnsanların yaşam alanları genişledikçe yüksek kesimlere yerleşim alanları gibi taş ocakları da kuruluyor. Maalesef bu gibi durumlara yol açıyor."
Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü 2 yıl önce Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa sürdürdükleri çalışmada Akyazı Bölgesi'nde ormana yerleştirdikleri foto kapanla yaptıkları çalışma da Sakarya bölgesinde daha önce varlığı bilinmeyen yaban kedisine rastlamışlardı Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2015, 00:31