Genel Seçim de yüzde 49 oy alan AKP yi önce kutlamak lazım. Çünkü büyük bir başarı elde ederek yeniden 3. defa iktidar olmayı hak etmiştir.
Ancak AKP hala bu oy oranına sevinmiş gürülmüyor. Demek ki Anayasayı değiştirebilmek için yeterli sayıyı elde edememiştir. Yeni bir Anayasa yapmak için AKP’nin 360 oya ihtiyacı olacağından daha 34 milletvekilie ihtiyacı vardır.
Yeni Parlamento dönemi açıldıktan sonra sanırm her gün anayasa tartışmaları dinler olacağız. Belki de transfer milletvekilileri göreceğiz. Belki de destek veren bir parti. Eylül ayı gelsin yeni parlamento açılsın. Milletvekillerimiz kendilerini yeni döneme hazırlasınlar Meclis kürsüsünden tartışmalar ve hareketli günler bir gelsin bakalım.
İYİKİ YÜZDE ALTMIŞ DAHA MUHALEFET OLAN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ.
Seçim geçer geçmez mahallede AKP ye oy vermiş bir emekli vatandaşımız sonuçları öğrendikten sonra “Yazık oldu AKP ye. O kadar çalıştığı halde eksik oy aldı” dedi.
Bu serzeniş çok garibime gitti. Demek kenar mahalledeki AKP li vatandaş bile gelecekte Anayasa için ne kadar oy gerektiğini biliyormuş. Tabi birde bu bilme işi güzel. Oy verirken neden vereceğini iyi öğrenmiş.
Ancak bende AKP nin bu kadar oyla kalmasına sevindim. Beni bu düşünceye iten neden ise gayet açık.
Demokratik bir ülkede, hele bizim gibi birçok halkın bir araya gelerek millet olmuş bir ülkede sürü gibi bir yere oy vermesi beni rahatsız ediyor.
Herkesin ayrı görüşü olabilmeli, eleştirel yaklaşabilmeli, ayrı düşünce bile Ortak noktalarda bir olabilmeli. Gerekirse muhalefet te yapılacak ortak işlerde birlikte çalşabilmeli.
Oldum olası tek partili iktidarları sevmiyorum.
Tek parti iktidarlarında dediğim dedik. Benim doğrularımdan başka doğru yoktur anlayışı doğru olan bir davarınış değil.
Bunun tarihte örnekleri tek partili iktidarlar döneminde çok görülmüştür.
En yakın örneklerini Ortadoğu ülkelerinde görmekteyiz. Mısır da üst üste yüzde 90 lar üzerinde oy alan iktidar partiler halklarına istenilen ölçüde özgürlük, istenilan düzeyde demokrasi getirememiştir. Aldıkları kararlarla daha çok yakınlarını en önemli mevkileri getirmişler. Kendileri zenginliklerine zenginlik katmışlar, halklarını ise fakir bırakmışlardır.
Daha sonra ları yıkıldıklarında ABD bankalarında İsviçre bankalarındaki banknotları da ellerinden gitmiştir.
Türkiye belki bu tür diktatör ülkelerle karşılaştırılamayacak kadar ileri bir ülkedir. Cumhuriyet Kurulduktan beri en çok iktidar olan ve en çok oy alan DP parti iktidarında bile yüzde 57 oy verildiği halde ülke hiçbir arap ülkesi düzeyinde olmamıştır. Kendi içinde çözüm üretebilmiştir.
12 Haziran seçimlerinde yüzde 49 alan AKP karşısında CHP, MHP ve diğer partilerin aldıkları oy toplamı Yüzde 51 dir. Ancak sandığa gitmeyen seçmenin oy oranıda yüzde yüzde 11 ler dolayında dır.
Demek oluyor ki hala yüzde 60 tan fazla muhalefet vardır.
Muhalefet neyi göstermektedir. AKP yi isteyen seçmenlerin dışında başka partiyi isteyenlerle birlikte düşünülürse sandığa gelmeyenler hep birlikte AKP iktidarına karşı yüzde 60 dolaylarında muhalefettir.
Dünya yı şekillendiren başta ABD olmak üzere Türkiye de demokrasi olduğunu bu muhalefet oylarına bakarak söyemektedir.
ABD yüzde 90 lar üzerinde oy alan Mısır, Libya, Tunus gibi ülkelere de neden demokrasi yok diyor işte oralarda böylesine muhalefet olmadığı için Demokrasi yok, oralara demokrasi getirilsin diye operasyonlar yapılmasına destek veriyor. Libya da muhalefet olsun diye parasal destek veriyor.
Suriye de muhalefete cesaret veriyor.
Ülkemizde ki muhalefet demekki olmasa ileri dünya ülkeleri tarafından daha farklı yorumlanan bir ülke olacağımız gerçek.
İyiki yüzde 60 dolayında muhalefet var. Muhalefet varda acaba aynı cephede kalan bu muhalefette gelecek seçim için ne düşünüyor? İşte onu bilen yok.