banner400

‘Daha Temiz bir Pamukova için’ yeniden ele ele verdiler

Biosun; Pamukova’da sürdürdüğü eğitim çalışmalarına yeniliklerle devam ediyor.

‘Daha Temiz bir Pamukova için’ yeniden ele ele verdiler

Bugüne kadar Pamukova’daki hane ve işyerlerinde yaptığı eğitim çalışmalarıyla geri dönüşümün önemi hakkında Pamukova’da büyük ölçüde farkındalık yaratan Biosun, yeni bir eğitim çalışması daha başlattı. “Daha temiz bir Pamukova” için sürdürmekte olduğu geri kazanım çalışmalarına devam eden Biosun; Pamukova’daki hane ve işyerlerine yönelik ambalaj atıkları için mavi renkli poşet, organik atıklar için de sarı renkli konteynıruygulamasını hayata geçirdi. Cumhuriyet, Elperek ve Yenice mahallelerinde başlattığı yeni eğitim çalışmasıyla Biosun; 5 bin 500 hane ve 500 işyerine ulaşmayı hedefliyor. Toplamda 12 gün sürmesi planlanan bu eğitim çalışmasında; Sakarya Üniversitesi’nde okuyan dört kız öğrenci, bir zabıta memuru ve Biosun Eğitim Uzmanı olmak üzere toplam altı kişi görev alıyor.

Konuyla ilgili konuşan Biosun Eğitim Uzmanı Kaan Arda: “Yeni başlattığımız bu eğitim çalışmasıyla hem doğal kaynakların, hem de çevrenin korunmasına olan katkımızı artırmayı hedefliyoruz. Kapı kapı hane ve işyerlerini gezerek hem bilgi veriyoruz, hem de broşür dağıtıyoruz. Ayrıca evlere ambalaj atıklarını biriktirebilmeleri için poşet ve aynı amaçla işyerlerine iç mekan kutusu teslim ediyoruz. Geçtiğimiz hafta başladığımız bu eğitim programını önümüzdeki hafta başında tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu. Biosun Pamukova tesisinin 2011 yılında faaliyete geçtiği yıllarda yapılan eğitim çalışmaları neticesinde, halkın atıklarını doğru ayrıştırmaya başlayarak tariflenen poşet ve konteynır uygulamalarına uyduklarını belirten Kaan Arda; eğitimlerin halk üzerinde çok olumlu etkilerinin olduğunu vurguladı. 

Uygulama kapsamında gazete, defter, kitap, kese kağıdı, karton, cam şişe, kavanoz, plastik pet şişe, yoğurt kabı, kola tenekesi, konserve kutusu gibi cam, metal, plastik ve kağıttan oluşan atıkların mavi renkli poşetlerde biriktirilerek, eğitim ekibi tarafından bildirilen gün ve saatte, bina önlerine bırakılması gerekiyor. Sebze, meyve ve yemek artıklarından oluşan organik atıkların ise sadece sarı renkli konteynırlara bırakılması; geri dönüşümü mümkün olmayan kül, bebek bezi ve tekstil atıklarının da gri renkli metal konteynırlara bırakılması gerekiyor. Bunların dışındaki hafriyat, mobilya ve çalı çırpı türündeki atıkların ise konteynır yanlarına bırakılması yeterli. Biosun tesisine gelen ambalaj atıkları balyalanarak geri dönüşüme gönderilirken, organik atıklardan ise biyogaz aracılığı ile elektrik ve ısı enerjisi elde ediliyor ve organomineral gübre üretiliyor. Geri dönüşümü mümkün olmayan atıkların da çevreye zarar vermeyecek şekilde düzenli depolama alanlarında nihai bertarafı sağlanıyor. Bu sayede hem doğal kaynakların korunmasına hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmış oluyor.

Atıklar ayrıştırılmadan karışık atıldığı taktirde ne yazık ki geri dönüştürülemiyor. Bu sebeple, gelecek kuşaklara daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya bırakabilmemizin yolu atıklarımızı ayrıştırmaktan geçiyor. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2016, 22:29

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER