AKP iktidarı geldiği günden beri İleri Demokrasi den bahsediyor, Çıkardığı yasalarla hükümete yapılmaya çalışıldığı söylenen darbeleri bertaraf etmeye çalışıyor. Hatta özel yetkili savcılar atayarak gerekli gördüğü hallerde insanlar tutuklanıp özel mahkemelerde yargılanıyor. Arka arkaya açılan davalar (Ergenekon davası, balyoz davası vs) daha çok hükümeti güçlü hale getirmeye yönelik, insanları korkuya salan bu davalar devam ediyor. Telefon dinlemeleri, davalarda ortaya çıkan kasetler hepsi de ileri demokrasi için yapıldığı söyleniyor.
VATANDAŞIN HAK HUKUKU İÇİN NELER YAPILIYOR?
Burada vereceğim bir iki örnek sanırım yakın çevremizde yaşadığımız bir takım olayların mahkemelerde nasıl sonuçlandığını ve Toplumun asıl efendisi olan köylünün dramını ortaya koymaya yeter de artar bile.
BİNLERCE KÖYLÜ MAHKEMELERDE ADALET ARIYOR
2004 Yılında Pamukova nın da içinde olduğu, Taraklı ve Geyve ilçelerinde Tapu Çalışmaları başlatıldı. Özel bir firmaya ihale edilen bu çalışmalar sonunda binlerce vatandaş mağdur duruma düştü. Pamukova’nın 9 köyünde yapılan Tapu Çalışmaları sonucu Pamukova Tapu Kadastro Mahkemesinde 320 tane dava açıldı.
Çilekli köyünden, Hüseyinli köyünden, Kemaliye köyünden, Akçakaya köyünden, Eskiyayla köyünden, Hayrettin köyünden, Bakacak köyünden, Mesuriye köyünden, Ağaçcılar köyünden toplam 320 dava nın tarafları, yakınları ve şahitler işin içine katılırsa binlerce insan o günden beri mahkeme kapılarında hak arıyorlar. Hala davaların bir kısmı bitmiş değil.
Biten davalarda da genelde mahkeme vatandaşların aleyhine idarenin yanında kararlar verdiği için çok sayıda dava açan davalılar birde ceza ödemek durumunda kaldılar.
Kaybedenler temize gönderdikleri davaları yine kaybettiler. Temiz edilen davalarda bir de başka ilginçlik vardı ki evlere şenlik. Genel de duruşmalara taraf olarak çağrılan Orman Bilirkişileri vardı. Vatandaşın kaybedip temiz ettiği davalar iki ay gibi kısa bir sürede “karar karardır” şeklinde döndükten sonra dava açanlar birde Orman Avukatı parası altında her dava için en az 500 tl para cezası ödedi.
Kazananların davalarını ise yine orman avukatı itaraz ederek temize gönderdi. Aradan yıl geçtiği o davalar halde gelmedi
TAPU GEÇTİ VATANDAŞI DA EZDİ GEÇTİ.
Pamukova da 2004 yılında başlayan tapu çalışmaları sonucu meydana gelen bu hukuki durumda vatandaşın cebinden ne kadar para çıkmıştır dersiniz?
Şöyle bir hesap yapalım. Toplam 320 dava nın açılış masrafları (her dava için) 1-Mahkeme kalemine ödenen para (keşif masrafları dahil 1000 tl dolayında. Buna dava açan bir kişinin avukat tuttuğunu da farz ederseniz, en az 500 tl avukat parası. 2-Açılan bir dava pul parası+Hakim keşif ücreti+Katip parası+Şahitler parası+keşif yeri araç parası)
Ortalama bir dava 1500 tl ye tekabül etmektedir. Böylece birde davanın kaybedildiğini düşünün en az 500 tl de Orman avukatı gibi karşı tarafa da ödeme yapılacağından bir dava köylüye 2000 tl ye mal oldu. Böylece 2004 yılında tapu çalışmaları 9 köye 700 bin tl ye mal oldu. Peki vatandaşlar ne kazandı. Köylerde ufak tefek yeri olan birkaç bin tl yi geçmeyen değerdeki yerlerini hak arama uğruna almaya çalışan vatandaşların çoğu davaları kaybetti.
KEYBEDİLEN YERLER NEREYE GEÇTİ.
Kaybedilen davalardaki arazilerin çoğu Milli Emlak, ya da Köy Tüzel kişiliklerine geçirildi. Burada bir ayrıntıya daha değinelim. Tapu çalışmaları sırasında özel firmaya ihale edilmiş olan bu çalışma esnasında her köyde belli oranlarda Milli Emlağa Arazi kayıtları yapıldı. Hatta bir yetkili bu konuda şunu söylüyor. “Tapu çalışması öncesi bize verilen seminerde Milli Emlak ve Köy tüzel kişiliklerine bırakılması gereken yerler zanlatıldı. Örnek bir köy vermek gerekirse Eskiyayla köyünde 1000 dönüme yakın arazinin en az yüzde 10 u köy tüzel kişiliğine, Bir O kadar da Milli Emlağa bırakıldı. Bunların içinde birçok vatandaşın “benim dediği” alanlar böylece Köy Tüzel kişiliğine, ya da Milli Emlağa gitmiş oldu.
Sokakta konuştuğumuz bu davaların tarafları adaletin yerini bulduğuna inanmıyorlar. Tabi burada birçok tanık bilgi ve belgeleri de var ki o daha bir komedi.
Eskiyayla dan bir örnek daha vermek gerekirse çalışmalar biter bitmez. Daha 10 yıl dolmadan (10 yıl içinde itiraz süreleri olduğu için) köy muhtarlığı (daha önce bir vatandaşın yeri olan ve köy tüzel kişiliğine geçen tarlayı) apar topar satışa çıkartıp sattı.
KÖYLÜYÜ DÜŞÜNEN VAR MI?
Yazımızın başında iktidarın özellikle hukuk üzerinde yaptığı değişikliklerden bahsettik. Şimdi asıl olan Milletini efendisi köylünün (efendi olduğu söyleniyor ya) derdi hükümet tarafından dinlenip uğradıkları bu haksızlıklar karşısında hukuki yeni önlemler alınamaz mı?
Özel yetkili savcıların yeri değiştirilmesin diye karar alanlar. Pamukova da 320 dava da tam uzman olmuş hakimi başka yere atarken hiç düşünmüyorlar mı? Yeni gelecek hakim bu yüzlerce dosyası yeniden tetkik edip, sil baştan keşifler yapacak, Altı senedir süren bu davalar ne zaman biter acaba? Bunu bilen var mı?
Zar zor geçinen köylü içinden çıkılamaz hale gelmiş bu davalar yüzünden huzuru var mı?
BU DAVALAR DAHA BİTMİŞ DEĞİL.
Davaları yakından takip eden biri olarak yazımın sonunda şunu belirtmem gerekiyor. Hukuki yolları bitmiş değildir.
AİHM DE HAK ARAMA YOLLARI AÇIKTIR.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) 2008 yılında bir emekli öğretmenin açtığı örnek dava vardır. Bu örnek davada görüleceği gibi. Özel mülkiyeti Orman alanı gibi gösteren ülkemizdeki mahkeme kararına karşı AİHM tamamen karşı görüş bildirmiş ve emekli öğretmene 350 bin euro ödenmesine karar vermiştir. Devletimiz bu kararı yerine getirip öğretmenin hakkını ödemiştir.
Bu konu ile ilgili pamukovahaber sitesinde daha önce haber yapmıştık. Bunun üzerine o davayı açan öğretmenin Avukatı bize elektronik posta göndererek davayı örnek karar gösterip haklarını arama konusunda Fransa / Strazburg’da dava açabileceklerini söyledi. Tabi Türkiye de hak arama yollarını bitirmiş olan kişilerin karardan sonra 6 ay içinde başvurması gerekiyor. Altı ayı geçmiş kararların yeniden açılmasının biraz zor olduğunu da gönderdiği yazısında eklemiş.
Hani İleri Demokrasi diyorlar ya İleri Demokrasi nin olabilmesi için önce milletin hakkını hukukunu bilmesi gerekiyor. AB e girmeye çalışan ülkemiz bu konuda ileri ülkelerdeki insan haklarına da imza atmış durumdadır. Kurum ve kuruluşlarımızın da verdiği kararlarda bunu bilmeleri gerekir.
desteklediğin mhp li belediye başkanını partiden kovuyorlar.