Turgutlu Köy muhtarlığı tarafından Sakarya 1. İdare Mahkemesine açılan dava da Sakarya Valiğinin “Çeveresel etki değerlendirmesi gerekli değildir” kararının yürütmesi durduruldu. Turgutluda’ki fabrikanın yeni projesinin çevreye zarar vereceği kararı verildi.
Turgutlu köyünde 2008 yılında Günok Metal Mamulleri İnşaat Plastik ve Pvc Esaslı Mamuller San ve Tic. Ltd. Şti fabrikası tarafından önce Bilgisayar Otomasyonları yapılacak diye kurulmaya başlayan o günlerde Montaj sistemleri konusunda ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşü verildiği halde fabrikanın daha sonra proje değiştirerek “Server Kabin, Lpg ve Akartayit pompa kasaları ve izalasyonulu panel imalatı tesisi” projesine geçmesi bunun üzerine de Sakarya Valiliğinin “Çevresele Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir.” Raporu vermesi üzerine köy muhtarlığı projenin çevreye zarar vereceği gerekçesi ile mahkemeye başvurmuştu.
Sakarya 1. İdare Mahkemesi 2011/36 esas nolu kararında Bilirkişlerinde görüş ve raporlarını inceledikten sonra Günok fabrikasında üretilecek “Server kabin, Lpg ve Akaryakıt Pompa Kasaları ve İzalasyonlu Panel İmalatının çevreye zarar vereceği gerekçesi ile Sakarya Valiliğinin vermiş olduğu “Çevresel Etki Değerlendirmesine Gerek Yoktur” kararının yürütmesini durdurdu. Bu tür projlerin çevreye zarar vereceği konusuna hükmetti.
BİLİRKİŞİ RAPORUNDA:
Panel imalatı Tesis’nin kurulacağı bölgenin tarım alanı ve su kaynaklarınca zengin olmasına binaen varılan kanaatin yer seçim kriterleri açısından kabul edilebilir olmadığı. Dava konusu alanda önceden kurulması planlanan “Bilgisayar Otomasyon Sistemi Montaj Fabrikası” yerine sonradan kurulmak istenen “Serever Kabin, LPG ve Akaryakıt Pompa Kasaları ve İzalasyon Panel İmalatı Tesisleri’nin üretim proseslerinin birbirinden tamamen farklı olduğu. Sözkonusu tesisin bulunduğu alanın tarım açısından hassas bir bölge olması nedeniyle çevrye everebileceği olası etkilerin daha detaylı olarak araştırılması için gerekekmektedir….
Dendi.
Sakarya 1. İdare Mahkemesi de bilirkişi raporlarını da dikkate alarak. Yürütmeyi durdurdu.
KARAR ÖZETİ:
Açıklanan nedenlerle: hukuka aykırlığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içersinde Bölge İdare Mahkemesi’ne itaraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile kakrar verilmiştir” dendi
Köylüler karardan mutlu: Turgutlu köylüleri köylerinde kurulmaya çalışılan fabrikanın kendi istemleri dışında olduğunu. Daha önce köylerini mucavir alan a almak için zamanın kaymakamı Hasan Göç ve Zamanın Belediye başkanı Hikmek Ferudun Turan o zaman ki köy muhtarı Atilla Altınay tarafından bu fabrikanın burada korulmasi için çalışmalar yapıldığını söylediler.
Ancak Turgutlu köyünün tarım alanları ve zeytincilik konusunda önemli bir köy olduğunu söyleyen köylüler fabrikanın köylerine yarar değil zarar getereceğini bunun da mahkeme tarafından onaylandığını söylediler.
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2011, 08:58
işte bizim insanımız.((1) Bu fabrika öncelikle eşme köyü sınırları içerisine kuruluyordu .(2)eski muhtar ve eski belediye başkanı tarafından bu köye getirildi .(3)bu köyde kurumuş meyva bahçelerine 1fiyatı yerinr 10verildi köylüler gayet memnundu.(4)en önemliside ilk önce boş yorum yapan artı köyün hiç bir faliyetine katılmayan hatta ve hatta köyün %50sinin tanımadığı insanlar bu fabrika olayına yorum yapıyor ya insanda en çok ona yanıyor .(5)boş yorumcular önce gelin projeye bakınn sonra hep beraber yorum yapınn fabrika 7/24 her İNSANA açık ...beklerizz .he birde fabrikanın BACASI bile yok sizin tarım arazisi anlayışınız nasıl merak ediyorum .birde o bölgede en fazla 50 ağaç zeytin var ..STOP...