banner392

Güney cephesinden ses geliyor.

Seçim öncesi Sakarya’nın güneyinde bulunan (Geyve, Pamukova, Taraklı) ilçelerinde yaşayan vatandaşların çoğu birlik olup bölgelerine ayrım yapmadan hizmet getirebilecek bir milletvekili çıkarabilmenin hesaplarını yapıyorlar. Parlamentoda temsilcisi olmayan bölgelere hizmetin gitmediğini bilen güneyliler, Öncelikle kendi bölgelerinde doğmuş, orada yetişmiş ve orayı unutmamış içlerinden birilerini istiyorlar.

Bazı partizanlar ise bölgeye hizmet gitmesi için mutlaka o bölgede iktidar adaylarını seçin diyerek kendi partilerinin oylarını artırmak istiyorlar.

Her zaman Sakarya’nın genelde doğusundan, kuzeyinden ve merkezinden parlamentoya giden milletvekillerini olmuş onlarda Güney bölgesine istenilen hizmeti götürememişler, Güneydeki ekonomik adımlara katkı sağlayamadıkları güneyli gençlere iş, aş ve iyi bir gelecek için el uzatamadıkları için şimdi güneyliler yeni bir arayış içine girmiş gözüküyorlar. Geyve, Pamukova, Taraklı birlikte hareket etmek istiyor.

Geyve boğazından Eskişehir tarafına geçtikten sonra Sakarya’dan uzak kalan tepelerin arka yüzündeki güney ilçeleri Geyve, Pamukova ve Taraklı, her seçimde hak ettikleri kadar milletvekili adayı çıkaramadılar.

Üç ilçenin de ortasında kalan Geyve bölgenin siyasi anlamda lideri gibi görülse de tamda kendi içinde doğmuş, Geyve’nin keşkeğini yemiş, milletvekili çıkaramadığı için elindekilerle yetinir gibi görülmeye çalışarak zaman geçirdi.

Taraklı ise siyasi alanda Pamukova gibi birilerine oy veren ve seçimlerden sonra da oy oy diye diğer seçimlere kadar yakınan bir halini bu seçimde değiştirmek istiyor gibi görülüyor.

Pamukova ise 40 yıldır bölgesinden geçmiş bir adayı bile çıkarabilmiş değil. Pamukova da 40 yıl önce İsmail Rüştü Aksal adında biri İzmit ten vekil seçilmiş Pamukova o vekili unutmamak için tam 40 yıl üzerine başka bir vekil seçme çabası içine girmeden sanki ona vefasızlık etmemek istercesine sessiz kalmış ve sadece partilerine oy vermiş, kendi ilçesinden bir milletvekili çıkmasını istememiştir.

Birde bölgenin önemli oy potansiyeli olan Alifuatpaşa var ki yıllarca ilçe olmak için çabaladığı halde, bu iktidar döneminde küçük bir mahalle statüsüne büründürülüverdi.

Üç ilçe ve birde Alifuatpaşa gibi yarım ilçe kadar oy potansiyeline sahip olan Güney bölgesinde 20 binden fazla oy var. Tek başlarına bir milletvekilini çıkarabilecek kadar oyları var.

Her seçimde bu bölgeden siyası partilerin adayları arasında gösterilen milletvekil adayları her nedense listelerin en son sıralarında gösteriliyor. Sadece adımız geçsin diye başka adaylara oy taşıyan adaylar ve partiler bu seçimde biraz zor oy alacaklar gibi görülüyor.

Haziran 2015 seçimlerinde partilerin Sakarya’dan alabilecekleri tahmini vekil sayısına bakılırsa AKP: 4 yada 5, CHP: 1 yada 2, MHP: 1 yada 2 olabilir.

Şimdi Geyve, Pamukova, Taraklı ve Alifuatpaşa seçmeni kendi içlerinden görecekleri AKP den en son 5. Sıra, CHP den en son 2. Sıra, MHP den en son 2. Sıra adayları ile bölgede bir ilke imza atabilirler.

Eğer bu mantıkla güney bölgesinden seçim öncesi aday belirlemede akılılık etmiş yukarıdaki 3 parti seçilme sansı büyük yere adayını bu bölgeden koyarsa hem oylarını artırır, hem de bölgede gelecekte temsil şansını daha yükseklere çıkaracaktır.

Şimdi tahminlerimizi şöyle sıralarsak, AKP’nin ilk 5 içinde Geyve den Ekrem Yüce’yi koyması şansını ve oylarını artıracaktır. CHP ise belki de ilk defa 2. Sıradan Erdoğan Isır’a şans verirse çok büyük bir ihtimal bölgede 40 yıldır milletvekili yüzü görmeyen Pamukova için çok büyük bir şans elde edilmiş olacak, Erdoğan Isır bölge için seçildiği takdir de önemli çalışmalar yapacaktır, Bölgeye hareketlilik getirecektir.

MHP ise Geyve den MYK üyesi eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy’u aday gösterirse oda çok iddialı olacaktır.

Son günlerde Güney bölgesinde ilk çıkışları yapan CHP Milletvekili aday adayı Erdoğan Isır haberlerini gördükten sonra bu yazıyı artık seslendirmemiz gerektiği düşüncesi ile kaleme aldık.

Erdoğan Isır’ın yaptığı toplantıların bir kısmını yakından izledikten sonra Geyve, Pamukova ve Taraklılı vatandaşların bölgeleri için ortak hareket etme arzu ve istekleri olduklarını gördük ve bizde onlara tercüman olduk.

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.