banner392

Eğitimci Yazar Ayşe Öz, Atatürk’ü Dünya gözüye yazdı.

Pamukovahaber Sayfamızda da yazıları yayınlanan Eğitimci Yazar Ayşe Öz Mustafa Kemal Atatürk’ü dünya basınında çıkan haberleri ile kaleme aldı.

Eğitimci Yazar Ayşe Öz, Atatürk’ü Dünya gözüye yazdı.

10 Kasım 1938 de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrılalı 83 yıl oldu. Ancak onu Türk Milleti değil dünya milletleri de örnek insan olarak bir dahi olarak gördüler ve onu da gazetelerinde öyle yazdılar.

İşte Atatür’ü o günlerde kaleme alan dünya basınını arşivlerden alıp derleyen Ayşe Öz bakın yabancılarında bizim yüzyılın lideri dedikleri önderimiz, lideremiz ve devlet adamımızı nasıl yazmışlar

İşte Ayşe Öz’ün o yazısı

ÖLÜMÜNÜN 83. YILINDA ATATÜRK

Her 10 Kasımlarda Atatürk yaşamı ve yaptığı büyük işlerle anılır. Radyolar onun sevdiği şarkıları çalar, çeşitli törenlerde şiirler okunur, marşlar söylenir, televizyonlarda onu anlatan filmler gösterilir. Ben bu yazımda bunları yinelemek yerine Atatürk öldüğünde dünya basınında çıkan yazıları paylaşmak istiyorum. Dünya Atamızı nasıl tanıyor bir hatırlayalım istedim.

ALMAN BASINI “FRANKFURTER ZEİTUNG”

 “Türk halkı, Mustafa Kemal’in ölümüyle, bugün sahip olduğu her şeye minnettar olduğu adamı kaybetti. Anadolu’nun milli bilincinden ve merkezinden doğan yeni dinamik devlet ve “Boğazın hasta adamının” yerine içeride ve dışarıda istikrar kazanmış olan cumhuriyet onun eseridir. O her yönüyle yeni bir Türkiye ortaya çıkardı.”

FRANSIZ BASINI “LILLUSTRATİON”

 “Tarih çok büyükler gördü. İskenderleri, Napolyonları, Washingtonları gördü. Fakat yirminci yüzyılda büyüklük rekorunu Atatürk, bu Türk oğlu kırdı.”

 “LE PETİT”

 “Atatürk öldü. Barış kubbesinin doğu sütunu yıkıldı. Artık evrende barışı kimse garanti edemez. Nitekim Avrupalı devlet adamları; 1930’larda yaptığı uyarı ve tavsiyeleri dinlememiş ve dünyayı 1939 yılında ikinci büyük savaş felaketinin içine sürüklemişlerdir.” 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN LÜFTEN BURAYA TIKLAYIN.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2021, 18:41

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER