banner392

16 yıl sonra yine Adresler sil baştan oluyor.

Türkiye’de 2006 Yılında ilk defa adını duyduğumuz Seçmen Adreslerinin yeniden oluşturulması çalışmaları. 16 yıl sonra şimdide onun devamı olan Mekansal Adres oluşturma sistemi çalışmaları adı ılı yapıldığını duyduk.

16 yıl sonra yine Adresler sil baştan oluyor.

2006 yılında Seçmen Kaydı oluşturulan evlerin yeniden numaralandırılarak vatandaşların beyanlarına dayalı yapılan tespitlerde birçok seçmenin de yillar önce terk ettikleri köylere yeniden kayıt yaptırdıkları ve 2007 Genel Seçimlerinde ise köylerde yaşayanların sandık başlarına gittiklerinde köyden olmayan ama bir külube ve birisinin evini adres göstererek orada seçmen olduklarını görmüştük.

Bizim Köyde kapı numalarımız doğduğumuzda 10 numaraydı. Ben okula giderken ve büyüdükçe adres yazmam gerektiği zamanlarda ardeslereme hep 10 nolu ev diye yazardım. 2006 trihinde bizim adresimizide böylece değişmişti.

Yıllar sonra Adrese Dayalı seçmen kütüğü oluşturma çalışmaları yapıldığıktan sonra köye gittiğimde kapi numaramın 33 olduğunu görünce çok şaşırmıştım.

2007 Temmuz ayında yapılan Genel Seçimde oy kullanma işleri Köy okulumuz da yapılmıştı. Oy kullanmaya gittiğimizde çok şaşardık. Çünkü sandıkta oy kullanmak için gelen hiç tanımadığımız kişeleri görmüştük

Köyümüzde en son (2007) den önce seçimlerde oy kullanan seçmen sayısı 51 di.

2007 de ise bizim köyümüzde oy kullanan seçmen sayısı 200 leri geçmiş ve bir çoğu ise bizim köyden değil. Hatta Pamukova dan da değil. Hatta Sakarya’dan bile değil, Yurdun başka illerinden de gelenler seçmen olmuş ve oy kullanmışlardı.

2007 seçimleri bu şekilde geçmiş o günlerde hiç unutmam AKP seçim sonunda yüzde 46, 90 ile en çok oy alan parti olmuştu.

ŞİMDİ TÜRKİYEYE'YE ÇAĞ ATLACATACAK DENEN YENİ ÇALIŞMAYA

EN İLERİ ÜLKELER DÜZEYİNE ÇIKARACAK DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAYACAK MAKS, MERNİS SİSTEMİ ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLDİ. diyorlar

2023 Genel Seçimlerine az bir zaman kala ve 2006 yılında başlayan Adrese Dayalı Seçmen Kütükleri oluşturması sisteminin devamı olan ve İç İşleri Bakanılığı Tarafından ve Aselsan ile birlikte, Nüfus Müdürleri, Belediyelerin ve köy muhtarlarının da birlitte çalıştıkları MAKS (Meskensel Adres Bilgilerinin oluşturulması sitesimi), şimdilik merkezden yönetiliyor.

Maks Çalışmaları ne aşama da ?

Çalışmalar daha sessis ve birazda basından uzak çalışıyor.

Ev Numaraları değişiyor.

Değişen Mesken numaları ise en çok Postacıları zor durmalarda dağıtım yapmalarına sebep oluyor. Postacılar. Ellerinde adrese teslim edecekleri tebliğ ve envaleri teslim etmek için gittiklerinde gönderi üzerinde yazan ev numarası  ile teslim edilecek yerdeki alıcı adresi doğru çıkmadığı için çok zarlandıklarını söylüyorlar.

Muhtarlar ne olduğunu tam bilmiyorlar.

Köy (şimdi ki mahalle olan) yerlerdeki mahalle muhtarları ise kendilerine tam bilgi verilmediğini söylüyorlar ve köyde oturmayaların tespiti yapıldığını sanan muhtarlar da var.

Yerel Yönetimler ne yapıyor?

Belediyeler yapılan çalışmanın fırkında olduklarını ancak çalışmaların daha çok merkezden yönetildiği için kendilerine düşen işlerin ise tam bilinmediğni söylüyorlar.

POSTACILAR NE İSTİYOR.

Postacılar mahalle ve sokaklarda yeni numalaraların yazılmasını istiyorlar. Adreslerin gösterilmesini istiyorlar.

MAKS SİSTEMİ NEDİR?

Haberimizi daha netleştirmek için görüştüğümüz bir çok yetkili ve işi bilen ve duyanla görüşmelerimiz sonunda şu ana kadar olan öğrendiklerimizi ve bizim bildiklerimizi sizlerle payşalım.

Yerel Yönetimlerden edindiğimiz bilgiye göre bu sitemle mahallelerde yapılacak değişiklikler ve (adreslendirme, numaralandırma işleri vs) şöyle olacak oluşturalan sokak lar (1, 2, 3, 4, vs) şeklinde olacak ve aynı mesken alaın içinde olan ahır, samanlık vs gibi yapılar da 1-A, 1,B vs şeklinde devam edecek. Çalışmalar bu şekilde yapıldıktan sonra kamuya açılaçak olan dijital sistem üzerinden yayınlanacak.

ŞU AN NE DURUMDAYIZ.

Bir kere sistem üzerine kurulmaya başlayan görüntüler e bakıldığında çok basit bir çalışma yapıldığı anlaşılıyor. İntenten üzerinden girip baktığmızda hiç denecek kadar çalışma yapılmış.

Ben kendi köyümde ilgili girdiğim sayfada 8 tane sokak buldum. Aklıma Erzincan depremi sonrası oluştulan sıra numaları mahaller ve sıra nolu evler aklıma geldi. Benim Mahallemde önce tek sokak vardı. İnternet zerinden bakınca köy içi sokak denirdi köye aşağıdan gerenler üstten ormana doğru çıkıp giderlerdi. Köyede 40 tane ev vardı. Doğduğumuz günden beri görüp bildiğimiz köy yerleşim palanı numaralandırılması sağdan başlar soldan devam eder 40 ta biterdi.

Şimdi ormana doğru kaymış Su Havsazına dayanımış İmar affı diye evler yapılmış demek oluyor ki 7 tane daha sokak oluşturulmuş yerleşim su havzasına doğru yapılaşla ve İmar Affi diye devam eden adresler kurulmuş ve yeni seçime doğru oralara belki de yeni seçmen listeleri de katılarak 2023 e doğru tam gaz bir dijial Çağa doğru uçarak gitmemizin önünde kimse duramayacak gibi görülüyor.

Mehmet Yavuz

Pamukovahaber.com

MAKS SİSTEMİNİN ASIL HEDEFİNİ VE AMAINI DA İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI ŞÖYLE AÇIKLAMIŞ.

İşte Merkezi Nüfus Sistemi MERNİS

Mekansal Adres Dönüşüm Sistemi. MAKS

Türkiyenin Sokak sokak, kapı kapı tanımlanması gereken bir değer” diye tanıtılan dijital dönüşüm çağından veri ile desteklenen kararlarda kamu ve özel söktör hizmet sunumu politikalarının oluşturulmasında kişi bilgisiyle zenginleştirilmiş konumsal veri özne niteliğindedir.

KİM DÜZENLİYOR?

İç İşleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşlimleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ülkemizin dönüştürülmüş Merkezi Nüfus Alt Yapı Sistemi MERNİS Nüfus ve Adres bilgilerini Kamu ve Özel Sektör Kurum ve kuruluşlarıyla elekronik ortamda anlık paylaşım sistemi KPS (Kimlik,Pasaport, Sürücü belgesi) Üçü Bir Yerde Uygulamasıyla Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Sürücü Belgesiyle ve Pasaportun tek noktadan vatandaş hizmetine sunulmasından sonra şimdi de Türkiye ye Çağ atlatan hizmetler bir yenisini daha ekledi.

MAKS

(Mekansal Kayıt Sistemi)

Çoğrafı Bilgi Teknolojileri Kullanılarak Adres Bilglerinin haritada görsel olarak gösterilebildiği Mekansal Adres Bilgilerinin Kamu ve Özel Sektörle Paylaşıldığı Yerel Yönetimlerin Dijital Dönüşümlerinin sağlanabildiği büyük verilenin güvenli şekilde işlenebildiği, saklandığı ve yönetildiği mekansal ve demogratik katma değerli analizlerin yapılabildiği Türkiye nin dijatal değerdir.

MAKS in yaygınlaşmasıyla Türkiye nin Dijital Dönüşümünün Afet ve Acıl durumlara hızlı ve etkin müdahaleyle güvenlik birimlerinin suç ve suçlularla mücadelesine ulaşım, sağlık eğitim birçok alanda Akıllı ve kentleşme politakalarının Mekansal ve kişisel veriye dayalı daha gerçekçi politikalara imkan sağlanacak.

BELDİYE HİZMETLERİNE ASIL KATKI SAĞLAYACAK?

Belediye hizmetlerindeki yerini “Adeslerin günce tutularak izlenmesi ilçe belediyelerinin emlak vergilerini daha çabuk ve sağlıklı toplayacak, ilan reklam ergilerini daha kolay toplayacaklar. Yerel yönetimleri yapılacak muraacatlar daha doğru adrese yönelendirilek Mekansal Adres referans olacak.

AFAD İÇİN MAKS

Acil Müdahalelerde koordinasyonun sağlanması afet sonrasında iyileştirmenin sağlanması çalışkmalarının bir bütün içinde yürütlülmesine yardımcı olacak.

112 ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN MAKS

Çağrı Merkezlerinin Maksla entegrasyonuyla birlikte sağlık, emniyet, jandarma, itfaiye gibi hizmetler hızlı ve etkin bir biçimde sağlanacaktır. Suç ve suçluyla mücadeleye katkı sağyalacak.

DEVAMI İÇİN ALTTAKİ VİDEOYA TIKLAYIN

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2022, 12:48

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER