banner392

EVET HAYIRLI Olsun.

Referandum sonucunda Pamukova yüzde 65.1 gibi bir oyla Evet dedi. Türkiye ortalaması Yüzde 58 olduğuna göre Pamukovalılar demek ülke ortalaması üzerinde Evet dediler.
Pamukova neden Evet dedi? Ne beklentisi var? Mutlaka bunun değerlendirmesi yapılıyordur.
Ancak Referandum çalışmaları esnasında iktidar vatandaşlara çok vaatlerde bulundu. Hizmetin gelebilmesi için Evet demenin şart olduğu anlatıldı.
Bazı köylere nakit para bile verildiği söylendi. Hatta bir köy muhtarı kendi sandıklarında Hayır çıkacağını bunun Halk oylamasından sonra hizmet te zorulk çekeceklerini söylemişti. Ama seçim sonuçlarında gördük ki bu köy bile Evet dedi. Şimdi sanırım köy muhtarı rahatlamıştır.
Şimdi hizmet bekleyen köyler tek tek hizmetlerinin gelmesini isteyecekler. Bazıları yol istiyorlar, bazıları köylerine kanalizasyon, bazıları ise fakirleri için yardım istiyorlar.
Vatandaşlar genel seçime kadar muhtarlara baskı yapacaklar, köylerine yada mahallelerine hizmetin neden geçiktiğini sorgulayacaklar.
 
KÖYLER VE MERKEZİN OY ORANLARI DEĞİŞİK
Köylerde Evet oranı daha fazla, Orman köyleri Evet oylarında daha yüksek, Merkeze yaklaştıkça Evet oranı düşüyor. Pamukova nın nüfusu büyük olan ve üretimle uğraşan köyleri Evet te daha düşük, Gökgöz, Turgutlu, Mekece gibi köyler de açılan sandıklardan bazılarında hayır önde çıktı. Geliri tarladan olan bu köyler demek ki sıkıntı içindeler. Orman köylerinde ise durum daha farklı.
İlçe merkezinde ise üç mahalleninde oy oranı farklı, Cumhuriyet mahallesi Evet te daha yüksek,
Elperek mahallesi Cumhuriyet e göre Evet oyu daha düşük.
Yenice mahallesi Evet dedi ama ilçenin en fazla hayırı bu mahalleden çıktı.
Üç mahallenin de değerlendirmesi yapıldığında yenice mahallesi seçmeni Pamukova’nın daha eski yerleşim alanını oluşturan kesimi.
Köyler ilçe ve mahalleleri kültürel, ekonomik anlamda değerlendirdiğimizde sanki eğitim ve ekenomik düzeyleri daha yüksek olan kesimler daha çok Hayır verdiler. Dağ köylerine gittikçe eğitim ve ekonomik düzeni bozuk kesimlerin evet lerde önde olduğu görülüyor. Düzeyleri daha ilerde görülen yerler söylem değil eyleme bakacaklar. Köyler ise söylemlere göre oy vermiş gibi görülmekte.
Tabi genel seçime kadar verilen vaatler yerine gelmedikçe tepkiler yükselmeye başlayacak.
Şimdi iktidar galibiyetin tadını çıkarıyor. Muhalefet ise evine çekilmiş “Ben nerde hata yaptım” diye düşünüyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.