banner392

Rüşvet operasyonu piyasaları da vurdu

Bakan çocukları ve iş adamlarının rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınması ve TOFAŞ'a verilen vergi cezası piyasaları sallıyor.

Rüşvet operasyonu piyasaları da vurdu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında iki bakanın oğlunun yanı sıra iş adamları ve Halk Bankası Genel Müdürü’nün de gözaltına alındığı öğrenildi.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili 3 ayrı soruşturmanın yürütüldüğü bildirildi. Soruşturmalar kapsamında iş adamı Ali Ağaoğlu, Ebru Gündeş’in eşi Reza Zerrab, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan hakkında gözaltı kararı bulunduğu ifade edildi.

Bu arada Reza Zerrab, Mustafa Demir ve iki bakanın çocuğuyla ilgili iki soruşturmanın Savcı Celal Kara tarafından yürütüldüğü, Kara'nın Zekeriya Öz'ün başında bulunduğu başsavcıvekilliğinde görevli olduğu öğrenildi. Ali Ağaoğlu ile ilgili soruşturmanın ise Savcı Mehmet Yüzgeç tarafından takip edildiği ifade edildi.

TOFAŞ'A AĞIR CEZA

Bunlara ek olarak, Koç Grubu'na bağlı Tofaş'a 2008-2010 mali yılları ile ilgili, gecikme cezası hariç olmak üzere toplam 67.5 milyon lira vergi cezası kesildi.Şirketten KAP'a yapılan açıklamada, uzlaşma dahil tüm yasal hakların kullanılacağını bildirdi.

Tofaş'ın açıklamasına göre şirkete vergi aslı ve vergi ziyaı cezası dahil olmak üzere 2008 için 29.3, 2009 için 18.3, 2010 için 19.9 milyon liralık vergi aslı ve cezası talep edildi.

Vergi cezasının ardından hisselerde sert bir düşüş yaşandı. Analistler, haberin sürpriz olması veKoç Holding ile hükümet arasındaki gerginliğin bir yansıması olarak algılanması nedeniyle hissenin düşüş yaşadığını söylediler.

Tofaş hisseleri 13.05 liradan açılış yaparken, saat 09.52'de yüzde 2.81 düşüşle 13.85 liradan işlem görüyordu.

PİYASALAR ALTÜST OLDU

Rüşvet operasyonu ve TOFAŞ'a kesilen ceza haberlerinin ardından piyasalar güne tepetaklak başladı.

Dün yüzde 1,1 primle 74.843 seviyesinden kapananan borsa bugün rüşvet operasyonu haberiyle dünkü kazanımlarını geri verdi.

Yurtdışı piyasalara paralel güne yükselişle başlaması beklenen BİST'de, yüzde 2'yi aşan kayıp yaşanıyor.

Düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından dolar da TL karşısında değer kazanmaya başladı. Dün 2.0275 TL seviyesine kadar gevşeyen dolar yeniden 2,04 TL'ye yükseldi.

Ekonomistler, operasyonun piyasalar üzerinde etkisinin bilgiler netleşene kadar devam edeceğini düşünüyor.

Halkbank hisseleri Genel Müdür Süleyman Arslan'ın gözaltına alındığı haberlerinin ardından büyük kayıp yaşadı. Halkbank hisseleri şu dakikalara yüzde 6 kayıpla 14,85 liraya düştü. Halkbank hisseleri dünü 15,80 liradan kapamıştı.

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2018, 18:49

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
 kahraman çal
kahraman çal - 10 yıl Önce

artık erdoğanın herşeyi ortaya çıkıyor

SIRADAKİ HABER