banner392

Doğalgaz İlçeye hayırlı olsun

Hükümetin politikası olan doğalgaz işi, nihayet Pamukova’ya da ulaştı. Geyve, Alifuatpaşa, Pamukova da başlayacak bu proje siyaset cephesinde epey ses getirdi. “Ben getirdim. Ben başlattım.” Söylemleri daha çok siyası söylemler olduğu için bu yazımda ona değinmek istemiyorum.

Doğalgaz denen yeraltından çıkan yanıcı gazın evlere çekilerek temiz bir çevre de ısınma ve yakıt olarak kullanma işi olduğunu artik bilmeyen yoktur. Doğalgaz kullanılan bölgelerde hava kırlılığı kalkar, daha rahat bir ısınma, rahat bir ev ortamı içinde vatandaşlar çağın temiz yakıtından yararlanır.

Doğalgaz petrol gibi ithal ettiğimiz bir metadır. Daha çok Rus ya, İran, Azerbaycan dan aldığımız bu gaz milli gazımız değil, bağımlı olduğumuz bir gazdır.

Daha çok şehir insanının yakıtı olan, memur ve büro işlerinde çalışanların bu işe davranış olarak uygun oldukları ise geldiğunde görülecektir. Ekonomik olarak belli bir düzeyde olanların bu doğalgazlı yapılarda oturması ve parasal olarak zorlanmaması da doğrudur.

Ancak tarlada, bağda ve bahçede çalışan insanlarımızın doğalgaza geçtikten sonra bakın ne tür sıkıntıları olacak.

Tarlasından yağmura tutulmuş olarak gelen çiftçi ıslanmış ve üşümüş yerlerini ısıtmak için daha hızı yanan sobaya yaslanmaya çalışacak, ancak soba yerine ısısı düşük demir peteklere yaslanacak, o anda belki sobasını arayacak.

Her aybaşı ödemesi gereken doğalgaz ücretlerini aylık ödemesi gerektiği için, hasat sonu alacağı toplu paralar olduğundan aylık ödeme de sıkıntılara düşüp banka kredilerine başvuracak.

Doğalgaz kullanımı için evlerin daha ısı yalıtımlı yapılmış olması gerekiyor. Pamukova da birçok konut ısı yalıtımı konusunda duyarsız olduğundan evlerin yeniden onarım ve izolesi için masraf, yeniden onarım ve tadilatlar başlayacak.

Bir doğalgazın bir dairede normal ısı verebilmesi için normal kira gideri kadar bir kat daha gider olacağından yeni bir bütçe gerektirecek.

Pamukova da kayıtlı 6274 su abonesi olduğuna göre demek oluyor ki o kadar da konut var. Kayıt dışı olanları burada katmıyorum. Her evin doğalgaz alacağını varsaymak mümkün değil. Çünkü bu kayıtlı konutların birçoğunda işsiz, hasta ve malul insanların varlığı açık. Bir de bölgemizde en büyük işletmede askari ücretle çalışan kirada oturanları sayarsak aldıkları ücret asgari ücret, asgari ücretle zar zor ev geçindiren bir çalışan doğalgazlı bir eve geçtiğinde bir kira kadar daha doğalgaz parası ödeyeceğinden onlarında doğalgaza geçmesi zor görülüyor.

Birde Pamukova’nın doğasından kaynaklanan odunla ısınma, kendi köyünden odun getirerek ısınma işine alışmış olan vatandaşların doğalgaza geçmesi de zor görülüyor.

Doğalgaz ilk olarak kimlere yarayacak: Öncelikle kurum ve kuruluşlar doğalgazın abonesi yapılacağından oralarda çalışanlar rahat edecek, ya okullar, onlarda okuyan öğrenciler daha rahat ısınacak. Okulların doğalgaz ödemesi veliye yükleneceği için, okullarda sık sık veli toplantılarından katkı paralarından söz edilecek. Katkı paylarının arttırılmasına gerekçe olarak doğalgaz gösterilecek. “Çocuklarınızın rahatı için günde bir sigara parasını nasıl esirgersiniz” denecek.

Kısaca öyle ya da böyle doğalgaz Pamukova da hizmete girecek. İki yıl içinde de verilen söze göre gaz verilecek.

Doğalgaz çalışmaları yakında başlıyor. Şimdi çalışma nereden başlayacak diye merak ediliyor. Hangi sokak, hangi caddeden kazı çalışmaları başlayacak.

Bizim tahminimiz önce kazı çalışmaları Cumhuriyet mahallesinde bulunan kaymakamlık önünden başlayacaktır. Kazılar çarşıya girmeden toplu konutların bol olduğu bölgede devam edecek.

Bir taraftan toplu konutların daha çok abone olacağı düşünüldüğü için mantıken de bunun böyle olacağı görülmektedir.

Daha yaz ayı gelmeden başlayacak olan kazı çalışmaları ilkbahar yağmurlarının açılmış ve bozulmuş yolları çamur haline getireceğinden kazılmış derin çukurların zaman zaman gündeme gelmemesi için belediye ve alt yapı çalışmaları yapan firmanın daha titiz olması gerekmektedir. Aksı halde doğalgaz çalışmaları nedene ile kaza ve ihmaller ortaya çıkmasın.

Bu vesile ile bölgemize gelen doğalgazın hayırlı olmasını diliyoruz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.