banner392

Bize zam yok mu?

Yeni yıla girerken arka arkaya gelen zamlar içinde olmayan ve merak edilen bir zam da emekliye ve memura torbadan zam müjdesi gelmemesi oldu.

Zamların, 2021 yılının bittiği koltuğuna 2022 yılının oturduğu saatlerde birçoğumuzun Televizyona ve bilgisayara baktığı anlarda yeni yıldan beklentilerini yazdıkları bir anda gelmesi oldu.

Çoğumuz;

“Hoş Geldin Yeni yıl. Yeni yılda hayır, bereket, sağlık, huzur, iş, para, ekmek, gelin, damat, torun, çocuk, ev, eş, villa, yat, kat istiyorum” diye dualar ediyor, temennilerde bulunuyordu ki.

Zam haberleri yavaş yavaş duyulmaya, duyurulmaya başlandı.

Elektriğe zam, doğalgaza zam, köprülere zam haberleri yağmur gibi gelmeye başlamıştı,

Yapılan zamlar yüzde yüz ve üzeri olan zamlardı, Doğalgaz ise dörtte bir oranında yapılmış, son faturasında 100 tl yazanın yeni faturasında gelecek olan zam 25 tl olacağı için yeni fatura 125 tl olarak gelecek artık. Gerçi 100 tl lik doğal gaz faturası artık tarihe karıştı. Bundan sonra faturalar 300, 500 ve bin gibi gelecek artık.

Elektriğe gelen zamlar ise yüzde 125 kadar artışla başladı.

Bu zamların duyurulması ise bazılarınının keyfini kaçırdı.

“Olacak iş mi şimdi. Tamda yılda bir eğlenecek gülecek ve havamıza girip derterimizi unutacaktık. Şimdi bizim keyfimizi bozdular” diyenler de oldu.

Zamların neden ve nasıl bu derece yüksek olduğunu ve tamda Yeni yılla eski yıl arasında tebliğ edildiğini anlayamayanlarda oldu.

Hala neden ve niçin bu zamları iki yıl arasında yapıp yeni yilda uygulamaya sokulduğunu bilmeyenler var. Biz yazalım mı?

YAZALIM.

Zamlar neden yapılır, insanların yaşam standartlarını artırmak için derler ama gerçek o da değildir.

Ülkemizde zam deyince memurlara (Kamu Çalışanlarına) devletin her yıl enflasyon oranında zam vermesi ve zam verirken masaya oturan devlet yetkilisi ile çalışan tarafların (Sendika, sandk, oda, vakıf vs) temsilcilerinin bir araya gelerek ortak noktada anlaşılarak yapılan fiyat artışlarıdır.

Şimdi emekli ve memurlara zam verme zamanı, eski kurallara göre her yeniyıl başında enflason oranında memura ve emekliye zam verilirdi. Bu sene tamda bu zam döneminde memura verilecek müjdeli haberden önce Devlet piyasaya zamlarını garip şekilde zamansız bir anda (2021-2022) tarihinde geceyarısı duyurdu.

Emekli ve memur hala zammını bekliyor.

Şimdi Yeni yılın ilk ayında (Ocak ayının ilk haftasında) devlet resmen memurun emeklisine zammını açıklayacak.

Zam yıllak enflasyona göre verileceğine göre Tuik verilerine göre şu an enflasyon yüzde 15. O zaman devlet memura yüzde 15 zam verecek demek. 1000 tl alan bir memurun maaşı bin 150 tl olacak, 2 bin tl maaş alan memur ve emeklinin maaşı 2 bin 300 tl olacak, 4 bin tl olan emekli ve memurun maaşı 4 bin 600 tl olacak. Asgari öcretin 4 bin 200 tl olduğun ülkemizde emekli ve memur demek ki asgari ücetten daha az maaş alaçak.

Peki devletin hükümeti neden son zamları giden yıl la gelen yıl arasında tam saat 24.00 da yaptı.

İşte işin püf noktası bura da. Püf nokta Enflason, enflasyon, enflasyon…

Eğer Devletin Hükümeti zamları yaptığı gün açıklayıp, uygulamaya koyduğu günde açıkladığı gün olsaydı. 7 Temmuz 2021 tarihinde yaptıkları zamları uygulamaya koysalar dı Enerji ye yapılan yüzde 126 zam, doğalgaza yapılan yüzde 25 zam 2021 yılı enflasyon oranlarından sayılacağından hesap yaparken yüzde 15 olan enflasyona yüzde 125 artı 25 karışacak ve 2022 yılı memur ve emekli maaşların belirlenmesinde enflasyon oranı yüzde 40 ile yüzde 50 arasında olacak ve bakın memur ve emekli maaşları nasıl olacaktı.

Farzedelim 1000 tl olan memur ve emekli maaşına yüzde 40 verelim 1400 tl olur. 2000 tl olan memur ve emekli maaşlarına yüzde 40 verelim 2800 tl olur 4 bin tl maaş olan emekli ve memurların maaları 5600 t olur.

Bu hesapları ne yazık kı bizim memurumuz bilmez, bilenleri ise siyasler duymaz ve dinlemez.

Peki ben Memur ve mekli adına yine de soruyorum.

Bize de zam yok mu?

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.