Kategoriler

Pamukovahaber

TOTAİN, BEYAZ ŞEHİR

Selamlar Pamukova,

Sizlerle birlikte bu ilk muhabbetimizde biraz geçmişe gidelim istedim.

Naçizane bendeniz kafa kağıdına göre eski, gönlüne göre daha yoklaması çıkmamış bir faniyim.

Kendimizi her ne kadar genç hissetsekte hayat ömür boyu öğrenmekle geçiyor.

Rahmetli komşum marangoz İsmail amcam derdi ki ‘İnsan kazanda tavada pişmez, hayatta pişer’. Biz de bu düstur ile yola çıktık, yolda gördüklerimizi, duyduklarımızı, okuduklarımızı başladık torbaya doldurmaya çalıştık. Bir süre sonra torbayı karıştırdıkça bilgilerin kökenine inme hissiyatı doğdu.

Profilimde gördüğünüz TOTAİON ismi pek çoğunuza yabancı gelebilir.

Fakat geçmişini bilmeyen geleceğine sahip olamaz. Bildiğiniz üzere bölgemizin geçmişi çok eskilere, Doğu Roma İmparatorluğu’na dayanıyor. Ondan öncesinde ben yoktum, bilmiyorum !

Gelelim TOTAİON ismine…

Ben çok şanslıyım biriyim. Google amca ben araştırma yaparken her bilgiyi benim hissettiğim gibi önüme koyuyordu. Şimdi maalesef algoritma değişti bilgiye ulaşmak zorlaştı. TOTAİON ilk araştırmalarımda kelime anlamı.... Sıkı durun (BEYAZ ŞEHİR, YERLEŞİM) çıkıyordu. Tabi ki bize anlatılan hikaye ve efsaneler ile yerleşimin kasaba denilen yerde olduğudur. Evet bu bir derece makul gelebilir.

Bence orası ile beraber şuan ki merkezde de hayat vardı. Pamukova merkezde bile şuan hala kullanılan anlam veremediğimiz mahalle ve mevki isimleri var. Bunlar sonraki yazılarımızda işleyeceğimiz konu başlıkları olarak kalsın. TOTAİON’U beyaz şehir yerleşim olarak açtık. Buradan yola çıkarak Doğu Roma döneminden beri pamuk yetiştirildiğini anladık. Şimdi bunu torbaya attık, birazda neden pamuk diye kafa yoralım.

Pamuk bir sanayi bitkisi olup, lifleri dokumacılıkta dolgu maddesi (yorgan,yastık vb.) kullanılır. Tohumları (çiğit olarak adlandırılır) yağlı olduğu için yağı çıkartılır ve küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. Hayvan yemi dedik ama hayvan nerede?

"Şimdi aaaa dememek için kendinizi tutun." Mekece Bölgesi Doğu Roma’nın levazım ve lojistik birimiydi, burada süvariler için at yetiştiriliyordu. Bu atların yağlı küspeye ihtiyacı vardı askeri elbise için kumaş, kumaş için iplik, iplik için pamuk… Sizleri daha fazla yormadan sözlerimi sonlandırayım. Bilirsiniz çok laf yalansız, çok mal haramsız olmaz.

Kalın sağlıcakla..

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.