Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümünde okuyan 27 kişilik bir öğrenci grubu, 31 Mart 2016, Perşembe günü Prof. Dr.Haluk Başar ve Asistan Öğretmen Serhat Gürel eşliğinde tesisi ziyaret etti, Biosun Pamukova yetkililerinden detaylı bilgi aldı.
Sabah saatlerinde tesise gelen öğrenciler, ziyaret programının işleyişi hakkında bilgi edindikten sonra Biosun Pamukova Tesisi ile ilgili beş dakilalık tanıtım filmini izledi. Filmin ardından Hexagon Katı Atık Eğitim Uzmanı Kaan Arda’nın “Sürdürülen Geri Kazanım Çalışmalarının Çevreye, Doğal Kaynakların Korunmasına ve İnsan Sağlığına Katkıları” hakkında bilgilendirme konuşmasını dinledi. İlk konuşmadan sonra öğle yemeği molası veren öğrenciler, daha sonra Hexagon Katı Atık İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Zafer Büyükgül’ün “İSG ve Tesis İçinde Uyulması Gereken Kurallar” hakkındaki bilgilendirme konuşmasını dinledi.
Zafer Büyükgül’ün sunumunun ardından Hexagon Katı Atık Analisti Emir Nahum “Tesis İşleyişi” hakkındaki bilgilendirme konuşması yaptı ve daha sonra öğrenciler iki saat süreyle tesisi gezdi.
İlk olarak “Organik Ayrıştırma Birimi”ni ziyaret eden öğrenciler, bu birim hakkında Ayrıştırma Uzmanı Murat Yakut’u dinledi. “Ambalaj Ayrıştırma Birimi” hakkında da Ayrıştırma Mühendisi Sinan Cem Turalı ziyaretçilere bilgi verdi. Ardından “Biyogaz Birimi”ne geçen öğrenciler, burada Biyogaz Üretim Sorumlusu Yakup Baksay’dan ve Biyogaz Üretim Mühendisi Umur Turgan Merder’den bilgi aldılar. Son olarak “Kompost Birimi”ni ziyaret eden öğrenciler, burada Kompost ve Gübre Üretim Mühendisi Mustafa Melih Erkan’ı dinlediler. Tesis gezisi sonunda Laboratuvar çalışmaları hakkında da bilgi edinen öğrenciler, bu birimde Laboratuvar Sorumlusu Ergün Özkan’dan bilgi edindiler.
“Biosun Pamukova Örnek bir Tesis Niteliğinde”
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin tesis gezisi; söyleşiler ve fotoğraf çekiminin ardından son buldu. Neredeyse beş saati bulan gezi programı sonrasında Uludağ Üniversitesi Eğitmeni Prof. Dr.Haluk Başar, Biosun Pamukova’nın entegre katı atık tesisi olarak oldukça iyi organize edildiğini söyledi. Başar; “Tesis örnek bir tesis niteliğinde. Biosun Pamukova Tesisi’nin çevrenin, doğal kaynakların ve insan sağlığının korunması amacıyla sürdürmekte olduğu geri kazanım faaliyetlerinin aynı etkiyle diğer bölgelerde de artan sayılarda gerçekleştirilmesini temenni ediyorum” dedi. Tesisin çok modern olduğunu belirten Asistan Öğretmen Serhat Gürel ise benzer başka tesislere göre teknolojik olarak çok gelişmiş olduğunu vurguladı. Çalışanların çok donanımlı olduğunu belirten Gürel, Biosun Pamukova tesisinin çevre ve insan sağlığını koruduğunu, bunu yaparken de enerji üretimi, tarıma katkı sağlama gibi çok faydalı başka işler yaptığına dikkat çekti.
Biosun Pamukova Tesisi’ni 6 Kasım 2015 tarihinde Pamukova Meslek Yüksekokulu’ndan gelen 40 öğrenci ziyaret etmiş, ziyaret sonrasında duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdi.
Biosun Pamukova Tesisi’nde Bir Gün
Pamukova ve çevre ilçelerin evsel nitelikli katı atıkları ile Sakarya ili çevresindeki sanayi tesislerinden evsel/endüstriyel organik atıklar ve bölgedeki tarımsal atıklar atık tipine özel tasarlanmış atık toplama araçları ile tesise getirilir. Tesise ayrı veya karışık gelen atıklar tesis girişinde bulunan kantarda tartılarak erp sisteminde kayıt altına alınır. Atıklar tesise geldikten sonra atığın cinsine göre ilgili üniteye/binaya sevk edilir, organik atıklar organik atık kabul ve ayrıştırma ünitesine, ambalaj atıkları ambalaj atıkları kabul ve ayrıştırma ünitesine, tarımsal ve endüstriyel atıklar da ilgili kabul alanlarına sevk edilir.
Tesise getirilen katı atıklar ayrıştırma ünitelerinde ayrıştırma/kırma ve eleme gibi işlemlerden geçer, yeniden değerlendirilebilir ambalaj atıkları, organik atıklar ve değerlendirelemeyen atıklar ayrıştırılır.
Organik atıklar sonraki süreçlere hazır hale getirilirken, değerlendirilemeyen atıklar ise düzenli depolama alanına gönderilir.
Temizlenmiş ve ayrıştırılmış organik atıklar biyogaz tanklarına pompalanır ve burada biyogaz üretilir. Üretilen biyogaz arıtılarak kojenerasyon ünitesi aracılığıyla elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülür. Elde edilen elektrik enerjisi satılmak üzere ulusal elektrik ağına aktarılır.
Üretilen ısı enerjisi tesis içinde gerekli alanlardan tüketilir, kalan sıvı atıklar susuzlaştırıldıktan sonra kompostlama metoduyla organik gübre haline getirilir.
Kısaca Biosun Pamukova