banner392

Esnaflara Çıraklık Yasasında Yeni Değişiklikler anlatıldı.

Pamukova Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Pamukova Kültür Merkezi Toplantı Salonunda düzenlenen panelde Çırak Çalıştıran ve çalıştırmak isteyen esnaflara 9 Aralık 2016 tarihinde çıkan yeni Çıraklık kanunun getirdiği yenilikler anlatıldı.

Esnaflara Çıraklık Yasasında Yeni Değişiklikler anlatıldı.

 Pamukova Esnaflarının katıldığı penelin konuşmacıları Geyve METEM Müdürü Tekin Bayer, Geyve METEM Teknik Müdür Yardımcısı Hakan Özkul, Geyve METEM Elektrik bölümü öğretmeni Sabri Bora ve İş Güvenliği Uzmanı Oğuz Çelikdağ dı.

Çıraklık Yasasındaki yeni değişiklikler ve çıkarlık nedir? Çırak çalıştırmak isteyen esnafların nerelerden nasıl çırak bulacakları üzerinde bilgiler veren Geyve METEM müdürü Tekin Bayer:

20 ve altınde çalışan sayısı olan işletmelere devlet tarafından destek verildiğini çırak çalıştırmanın ise zorunlu olduğunu belirterek. İşletmelerin daha verimli üretim yapabilmeleri için çıraklık mesleğinin gençlere iş ve istihdam sağlanması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

KİMLER ÇIRAK OLABİLİR?

“14 yaşını doldurmuş olmak, 19 yaşından gün almamış olmak. En az Ortaöğretim mezunu olmak. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak. Ancak, on dokuz yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek meslekî eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

Ağır, tehlikeli veya özellik arz eden mesleklere alınacak çırakların öğrenim ve yaş durumu ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.

Bu süreç çırak, velisi ve işveren tarafından imzalanan çıraklık sözleşmenin Mesleki Eğitim Merkezine teslim edilmesi ile başlar” dedi.

“ÇIRAKLAR NERDEN BULUNACAK”

“Sahada çırak bulma sıkıntısı olduğunu söyleyen konuşmacılar, Mesleki Eğitim Okullarından bulunacak 14 ile 19 yaşa arasındaki gençlerinin kalfa ve usta olabilmesi ve meslek sahibi olabilmeleri için Esnaflarımız velilerimiz ve biz öğrencilerimizin kayıtlı oluduğu okul hocaları birlikte karar vererek gençlerimizin birikimlerinden yararlanmamız gerekir diyen Tekin Bayer,

Çıraklık Eğitimine gelen gençlerimiz haftada 1 gün okula gelecekler 1 günleri (Pazar) tatilleri olmak üzere diğer günler ise çalıştıkları işyerlerinde olacaklar.

İşyerlerinden olan çıraklarımızın iş güvenlikleri çalıştıkları iş yerlerinde sağlanacak,

DEVLET 280 TL DESTEK VERECEK.

Devlet çalışan çırağın işyerine banka hesabından 280 tl aktaracak. Yeni yasa ile artık çalışan çıraklar sigortaıl olacak. Biz okulumuzda kayıtlı olan çıkarlarımızın çalıştıkları işyerlereninden onların İBAN numaralarını istiyoruz. IBAN numarası verilen çalışan çıkarlarımız için hesaplarına anında paraları yatırılıyor.

ÇIRAKLIK OKULLARININ AMACI NEDİR?

Çırak yaşında olup, okul sistemi dışında bulunan gençlere temel meslek eğitimi vermek ve bunları işe yerleştirmek, Çıraklık sistemine girecek gençlerin uygun meslek seçimine rehberlik yapmak, 14-18 yaş grubunda olup geleceğini bir işyerinde çalışarak kurmaya çalışan gençlere çıraklık sistemi yoluyla meslek eğitimi vermek, kurmaya çalışan gençlere çıraklık sistemi yoluyla meslek eğitimi vermek, İş hayatı içinde bulunup 14-18 yaş grubunda olan gençleri eğitim süresince sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak, Ülke genelinde, çeşitli mesleklerde kalfalık ve ustalık standartlarını belirlemek, İşyerlerinde öğrenilemeyen iş ve işlemleri ders araç ve gereçleriyle zenginleştirilmiş laboratuar – atölyelerde öğretmek, Kalfa ve ustaların meslek kurslarıyla, mesleklerinde gelişmelerini sağlamak, Ustaların, işyerlerinde çırak öğrencilere sanatlarını daha iyi öğretmelerini sağlamak amacıyla “Usta Öğreticilik” kurslarıyla gelişmelerini sağlamak, İş hayatında çalışma disiplinini sağlamak, Eğitim kurumlarıyla iş hayatı arasında işbirliğini geliştirmek, iş hayatının belli bir düzene bağlanmasına katkı sağlamak, Yapılan işlerin teknolojisinin, kalitesinin ve veriminin yükselmesini sağlamak olduğunu anlatan konuşmacılar çıkarların hakları konusunuda anlattılar.

Konuşmanın son bölümünde ise çırak çalıştıran esnafların sorularına cevaplar verildi

Pamukova Esnafa ve Sanaatkarlar Odasınan organize ettiği Çıraklık ve çıraklıkla ilgili yeni kanunların anlatıldığı toplantı sonunda toplantıya katılan konuşmacılar ve katılan esnaflar arasından sıcak bir diyalog şeklinde geçen toplantı sonunda geçlere istihdam sağlayebimlek için Okul (Çıraklık Okulu) çırak vekileri ve işveren esnafların birlikte çalışmaları konusunda fikir birliğine varıldı.

Ortak yapılabilecek işler konusunda İş hayatında etkili olabilecek Fuarlara gidilmesi konusunda da anlaşlaya varıldı. Önümüzdeki günlerde Pamukovalı Esnaflarla birlikte İstanbul Tuyap ta açılan bir fuara gidilmesi konusu not aldındı. 

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2017, 00:33

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER